| gamerulmalahios a întrebat:

Ar trebui sa am o stima de sine scazuta?
Salut TPU! Am o stima scazuta de sine si multa lume imi spune ca n-ar trebui sa am o parere proasta despre mine.Parerea proasta despre mine este cauzata de niste defecte dar si de cum ma vad ceilalti in general. Totusi pe langa acest lucru am si calitati...dar calitatile aste nu prea ma ajuta mult (dupa mine). Acum, ca sa fie mai usor o sa enumar frustrarile mele dar si lucrurile de care sunt mandru.
Frustrarisadin functie de gravitatea pe care o vad eu-de la cea mai mare frustrare la cea mai mica):
1)pierd timpul(visand cu ochii deschisi)-pe langa faptul ca mi-ar fi placut sa fac niste lucruri practice in loc sa visez cu ochii deschisi, acest lucru m-a afectat pe de o parte si la scoala(am avut si inca am note bune dar, daca n-as fi fost visator probabil as fi avut note mult mai mari)
2)sunt scund-sunt scund si nu prea am cum sa schimb asta
3)N-am o imagine tocmai buna in fata celorlalti-sunt considerat in general fraierul clasei si am fost considerat asa cam tot timpul, indiferent de mediu...de multe ori, mai erau si persoane care isi bateau joc si radeau de mine.
4)Nu am ramas cu nimic din mai niciun sport-am facut multe sporturi in schimb n-am ramas cu nimic din ele...de exemplu am facut cam 2 ani de judo si abia mai stiu procedeele de baza.
5)am studiat o limba 3 ani si nu mai stiu o boaba(adevarat, la scoala dar totusi, mai nimic...si era intensiv limba aia)
6)Dupa calculele mele as fi putut face mult mai multe lucruri decat am facut-as fi putut sa invat sa cant la un instrument, sa invat inca o limba straina si multe alte lucruri
7)Nu domin in nimic-mi-ar fi placut sa fiu cel mai bun sau macar foarte bun intru-un domeniu dar nu sunt la nimic foarte bun.
8)Nu ma pricep la calculatoare-motivul principal fiind acela ca mi-ar fi placut sa ma fac softist dar nu prea pot pentru ca nu ma pricep dar si pentru ca e un defect in plus.
9)Nu prea am succes la fete-desi am 17 ani nu am avut niciodata o iubita si nu-mi amintesc macar sa ma fi placut mai mult de 3 fete (cel mult 3).
Calitati:
1)Sunt frumos
2)Arat destul de bine la corp (nu pot sa zic sunt un mare muschiulos dar nu sunt nici prea gras nici prea slab si sunt bine proportionat)
3)Am note bunicele
4)Vorbesc 2 limbi straine destul de bine
5)Uneori am impresia ca sunt hatru(nu bufon, ci amuzant prin glumele pe care le fac)
Chiar daca mai am si calitati si multa lume imi spune ca sunt ok, eu tot am o parere proasta despre mine datorita defectelor enumerate mai sus(cele de la frustrari).Voi ce credeti?
E NORMAL SA AM O STIMA DE SINE SCAZUTA (avand in vedere ce am scris mai sus)?

1 răspuns:
| Freya1 a răspuns:

De foarte mult ori parerea proasta despre tine insuti ti-o induc cei dinafara.
Daca de cand esti mic ti se repeta ca esti prost, ca nu o sa reusesti, ca nu o sa faci, ca nu sti ca bla bla o sa iti intre asta in cap si chiar asa o sa fie.Asa ca primul pas este sa nu mai apleci urechia la rautati.
Alta cauza ar putea fi anxietatea. Daca nu te poti baga in fata, iti e greu sa comunici, esti emotiv din nou este complicat.Mereu vor fi alti mai bagareti, descurcareti ce o sa ti-o ia inainte si tu o sa ramai cu frustrarea ca de ce nu ai facut sau ce are altul mai mult.Si lista poate sa continue.
Cert este ca daca nu ai o problema cu fizicul tau cat de cat restul se mai pot rezolva.In plus sa stii ca daca nu faci ce fac si restul sau daca nu iti place ce le place altora nu inseamna ca esti defect, ci special, diferit si cu alte perspective.