| theStar a întrebat:

Ati citit romanul Intunecare de Cezar Petrescu? Cum vi s-a parut? Ma asculta din lectura lui si nu l-am citit. Cine imi poate povesti romanul, asa scolareste? ofer funda

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, l-am citit.Romanul intunecare este o fresca a Romaniei din timpul primului razboi mondial si al anilor imediat urmatori (unul dintre primele romane din Europa in care este evocat primul razboi mondiaL).

Eroul romanului, tanarul avocat Radu Comsa, este reprezentantul generatiei inselate in idealuri, care traieste drama morala provocata de razboi, indurand totodata consecintele cumplite ale acestuia.

Participant la razboi, traind cu speranta ca lupta sa nu este zadarnica, Radu Comsa se intoarce de pe front grav ranit, iar Luminita Var-daru, logodnica lui, il paraseste din pricina faptului ca este desfigurat.

Eroul traieste o drama existentiala, asemenea lui Apostol Bologa si Stefan Gheorghidiu.

„Romanul intunecare» este cel mai valoros din toata creatia lui Cezar Petrescu, putand sta cu onoare alaturi de Padurea spanzuratilor» al lui Rebreanu sau de «Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi» de Camil Petrescu ()" (Ion Rotaru, O istorie a literaturii romane, voi. II)

1 răspuns:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu