Eu am avut si am depresie de la gene defecte care dau boala, mediul doar declanseaza sau agraveaza, dar boala oricum era pe drum si ar fi venit.
Ca dovada ca unu cand pica un examen se omoara, altul e suparat si atat, altul nu e deloc fiind optimist ca va lua a doua oara, asta dovada ca nu mediu neaparat e de vina cum se tot zice.
Ca la acelasi factor oamenii pot reactiona diferit.
Daca mediu era cauza, la acelasi factor toti ar trebui sa intre in depresie ca ala care se omoara cand nu ia examenu.
Cum sa ma simt...demotivat total, nu prea ma mai intereseaza mare lucru, energia mai jos, tenta de a dormita, delasare, placerile care erau inainte din ce faceam de imi placea, s-au cam dus ramanand putine, cam asa.
Nu stiu cat de lunga si de grava ar trebui sa fie depresia. Am fost trist cateva saptamani la rand, dar presupun ca depresia e mai grava de atat.
Mereu gasesc motive sa ma phut in ea suparare si sa continui cu cele 500 de proiecte pe care le-am inceput in ultimii 20 de ani. Nu am timp de depresie.
Daca gasesti motive sa continui, nu prea ai depresie cine stie ce, altfel te rupea, iti lua motivatia cu totu si nu mai gaseai motive, nu ai timp de depresie ca nu o ai prea serios, altfel avea ea timp de tine.
Depinde si de gravitatea ei, ca daca e una usoara, e ca la tine.
Da, presupun că am psihicul sănătos.
Dar să știi că are legătură și cu timpul. Gândurile negative apar atunci când fizicul nu are ocupație, și rămâne prea multă energie, se doarme prost și se stă mult cu ochii pe pereți.
Nu, gandurile negative apar in urma depresiei, trebuie sa fi bine oricum ai fi, si cu, si fara ocupatie, asa e un om sanatos, ca nici cand dormi n-ai ocupatie dar nu ai ganduri negre cand te scoli.
Nici cand vezi un film fizicul nu are o ocupatie, si nu se intampla nimic.
Daca e prea multa energie esti asa ceva mai agitat, n-ai stare, dar atat.
Iar un om sanatos nu apuca sa doarma prost si nici sa se uite cu ochii pe pereti, pentru ca de la sine gaseste ceva de facut mereu, si nu neaparat ceva unde sa foloseasca fizicul.
Cand ai ajuns sa dormi prosti si sa n-ai ce face, deja ai probleme.
Ordinea este (deci nu invers):
1 - Apare problema
2 - De la ea apar celelalte, lipsa energie, uitat pe pereti, somn prost, agitatie, anxietate, lipsa de motivatie, lipsa placere orice ai face, si asa mai departe.
Fabulos
Posibil sa se declanșeze depresie in urma unor evenimente traumatizante, sau ai parte de un dezechilibru chimic cerebral
Dezechilibru chimic cerebral e cauza, nu meriu neaparat, ca la acelasi mediu traumatizant unu face, altul nu face depresie.
Dar la acelasi dezechilibru chimic, toti fac depresie!