O blonda cu casti pe urechi este abordata de un batranel ce incearca sa-i ceara ajutorul, pentru a gasi o adresa. Oricum si orice o intreaba, blonda raspunde doar ca nu aude si nu intelege nimic! Batranelul isi pierde la un moment dat rabdarea si-i smulge blondei castile din urechi, pentru a-i putea auzi intrebarile sale. Stupefactie! Dupa cateva momente, in spasme, blonda cade la pamant; moarta! Contrariat si inspaimantat, batranelul isi pune castile blondei si aude:
- Respira! Inspira! Respira! Inspira!
Ce te faceai, Nony, daca erai blonda? Vezi, natura a fost smechera si a lasat functiile vitale pe seama inconstientului. De asta poti sa respiri si in somn si sa incepi digestia fara sa iti soptesti: Start! Altfel, prostii si uitucii s-ar sufoca sau ar muri de inanitie.
La ultima ta intrebare, raspunsul este: Fiscul.
Nony, noi ne ocupam de ce e mai banal.Corpul nostru face treaba cea mai interesanta.
¨In final, vorbirea, limbajul şi înţelegerea sunt controlate şi coordonate de către...creier ¨
Cine vorbeste?
@psiholoaga.tot ce mi-ai spus se poate sintetiza asa : Orice simt, orice miscare, ori ce reflex este controlat conditionat ori neconditionat de creier.Nu conteaza din ce sertaras vine. Daca iti dau o palmá.mana mea a gandit singurá miscarea?
Intrebarea mea era altfel si ne-am abatut de la subiect.
Subconstientul uman este un mister mult mai mare decat creierul in sine. Tu nu poti sa-mi dovedesti procesele prin care subconstientul este conectat la inima mea.si o face sa batá indiferent de vointa mea (partea constientá a creierului )
Subcontientul face parte din ansamblul numit creier, totusi, de ce nu putem sa controlam acea parte?
Nony, asta nu e un argument serios. Respiratia si miscarea sunt controlate tot de creier, insa nu poti spune ca respira creierul sau atunci cand mergi-"merge creierul". Am largit putin sensul, ca sa intelegi. Nu ne putem opri bataile inimii, dar sunt oameni care, prin autoconstientizare si exercitiu si le pot incetini. Fa exercitii de meditatie, de respiratie, de constientizare a corpului, a senzatiilor si poti ajunge, intai, sa il cunosti, apoi sa il si controlezi (mi-e greu sa cred insa ca vei ajunge, prin control constient, sa te opui instinctului vital ce razbate din fiecare celula pe care o avem). Lucrurile la care tu te referi-bataile inimii, pompatul sangelui, sunt functii de reflexe ale creierului. Organismul are grija sa se autosustina, nu iti face griji; animalele au acelasi sistem, el nu tine de gandire (pentru ca, dupa cum stim, animalele nu gandesc), in concluzie, trebuie sa fie vorba de niste reflexe specifice fiecarei forme de viata. Creierul are functii complexe, monitorizarea respiratiei si a batailor inimii nu vin din acelasi sertaras din care vin si rezolvarile de probleme sau afectivitatea sau vointa. Dorinta de viata e, si ea, un instinct (vezi freud cu eros si thanatos) si e cam greu sa ne negam instinctele, atata timp cat fac parte din noi.
Nony, azi m-ai nimerit. Tocmai ce-am avut ora de psihologie.
Constiinta este alc din 3 parti : constientul, preconstientul si inconstientul.
Neuropsihiatrul, Sigmund Freud considera ca inconstienul este cea mai importanta si cuprinzatoare parte a vietii psihice, domeniu al dorintelor, emotiilor si impulsurilor.
Inconstienul devine accesibil doar atunci cand descarcarea lui are loc are loc sub forma viselor, erorilor de limbaj, simptomelor nevrotice.
Tot in inconstient sunt ascunse si traumele acumulate in prima parte a vietii, traume care pot avea o puternica influenta asupra dezvoltarii personalitatii individului : timiditate excesiva, nervozitate acuta, tulburari severe.
Chiar zilele astea ma gandeam " Ok, cu ajutorul creierului am reusit sa aflam ce se afla in creier. El de ce ne permite sa-l dam de gol? " Creierul comanda. Este exact ce spune @enigma, gura ta vorbeste, dar creierul i-a dat comanda s-o faca.
Asta cu bataile inimii. daca tu poti sa opresti ceva ( sa zicem te opresti din mers, de ce nu poti sa-ti opresti si inima? ) este mai complicat. Sunt "reflexe" ale organismului involuntare. La fel si respiratia. Visul poti sa-l opresti? nu. Teama? nu. Somnul? ( cu un ness, da ) nu.
Nu te controleaza nimeni, chiar tu insuti o faci doar ca pe cale. involuntara.
Creierul este cel care are control total asupra intregului corp...si totusi nu putem folosi in totalitate puterea lui...chiar si in somn creierul functioneaza si poate fi folosit prin intermediul sub-constientului...si nu putem realiza(intelege) cu toti acest lucru...acum 5 lunii am fost in coma 5 zile... abia dupa 2 zile dupa ce am iesit din coma am realizat si ''mi-am adus aminte'' ca pe toata perioada cat am fost in coma eu auzeam tot in juru meu( pe fratele meu plangand.doctorii vorbind... aparatele la care eram conectata, absolut tot) dar nu puteam reactiona sub nici o forma...cu toate ca in subconstientul meu as fi vrut sa il pot lua de mana pe fretele meu... a fost o experienta infricosatoare dar si unica.
Daca noi am utiliza creierul cu toate functiile lui probabil ca am realiza si aceasta autoconservare de care zici, dar in micimea noastra nu folosim decat o parte mica (mai putin de 10%) din creier si activitatile lui!
''Laringele este organul vorbirii conţinând corzile vocale, care vibrează pentru a produce vorbirea''
Uite si un link:
http://lucianmarin.com/anatomie/pagina/nervos-vorbire/
@nony-imi pare rau ca Raluca mi-a sters din raspuns, insa in finalul primului raspuns iti spusesem ceva de genul:
ai auzit de procesarea informatiei? ei bine, creierul tocmai asta face.imi pare rau ca nu intelegi un anumit lucru, toti stimulii merg la creier, insa nu creierul vorbeste, nu creierul merge, nu creierul simte gustul, mirosul, cu toate ca informatia o proceseaza creierul.insa este destul de greu sa intelegi un lucru daca ai lipsit de la lectiile de anatomie.
AndrewTate7789 întreabă: