Cândva, un matematician pe nume Gauss, elev la o şcoală generală oarecare, a folosit proprietăţile adunării pentru a calcula o sumă de numere naturale consecutive. Pe baza ideii "micului copil" Gauss, am decis să vă prezint, astăzi, o lecţie mai aparte, lecție ce am intitulat-o "Suma Gauss". Un alt imbold pentru realizarea acestei lucrări a fost: navigând prin diferite forum-uri de matematică, am observat că mai mult de un elev nu ştie ce este o suma? cum se calculează? etc...Scopul acestei lecţii este acela de a vă implementa ideea "gaussiană", astfel încât să nu mai aveţi probleme când vine vorba de anumite sume.
În această lecţie, am prezentat două metode pentru calcularea unor sume simple reductibile la suma Gauss, urmând ca-n parcursul anilor care vor urma veţi învăţa şi mai multe metode pentru calcularea acestor sume...
Metoda diagramelor Venn reprezintă o modalitate de verificare a validității inferențelor (imediate și mediate) prin reprezentări grafice. Metoda in sine constă în intersectarea unui număr de cercuri, fiecare cerc reprezintă un termen al inferenței. Doi termeni ai unei propoziții categorice de tipul "Toți S sunt P" - SaP, sunt reprezentați prin metoda diagramelor Venn prin două cercuri intersectate corespunzătoare celor 2 termeni: S și P. Întrucât raționamentul este de tipul SaP, sfera lui S din afara sferei lui P este vidă, și este hașurată, partea de intersecție dintre S și P reprezintă întregul univers de discurs al lui S - și implicit reprezentarea propoziției categorice.
În cazul inferențelor mediate (silogismele), conform primei legi silogistice, avem 3 termeni: termenii extremi S și P și termenul mediu M. Reprezentarea grafica constă în intersectarea celor trei cercuri corespunzătoare termenilor. Pe această diagramă sunt reprezentate grafic, exclusiv premisele: modul silogistic corespunzător este valid dacă și numai dacă prin reprezentarea grafică doar a premiselor a rezultat automat reprezentarea grafică a concluziei.
pantelie întreabă:
Emanuela347 întreabă: