Este vorba despre notiunea de tara, unitatea poporului si receptivitatea la semeni. Robii, sau sclavii, sunt ingraditi, iar cu ei nu se poate crea o tara care ar trebui sa se identifice din punct devedere cultural, etnic, moral, social! Traditia, cultura si umanitatea e ceea ce o tara are nevoie si ceea ce identifica o tara! Lipsindu-se de aceste aspecte este clar ca un sclav care trebuie doar sa supravietuiasca ca sa munceasca, nu va fi capabil sa rezoneze. Cu alte cuvinte se pot studia regimele totalitare care nu au avut un rezultat foarte bun asupra poporului!
Se refera la faptul ca o tara nu are nevoie numai de oameni care sa munceasca ci si de oameni care sa gandeasca, in citatul asta este pus fata in fata intelectul cu oamenii de jos.
Da, ca si marius92, subscriu ca e nevoie de ambele categorii. A,, face o tara,, inseamna a o dezvolta pe cea existenta, astfel ca locuitorii ei sa traiasca din ce in ce mai bine si a o alinia in randul celor mai dezvoltate.Pentru asta trebuie sa existe atat oameni competenti in ce priveste organizarea economica, in functie de resurse, cat si,, executanti,, directi a masurilor adoptate. De-a lungul istoriei au existat diferite situatii, cand clasa conducatoare era stabilita prin forta fizica sau mostenire. In ambele cazuri nu era vorba de o dezvoltare propriu zisa, pentru ca erau adunate toate resursele in mana catorva oameni, care nu investeau intr-o dezvoltare de ansamblu.Fiind vorba de o existenta bazata doar pe necesitatea de supravietuire, din partea majoritatii, nu se putea vorbi de dezvoltare a nivelului de trai sau cultural.Pentru a,, face,, o tara, era nevoie de asigurarea unui nivel de trai mai lejer, care sa mai lase timp si,, dispozitie,, pentru a gandi si cei multi, contribuind astfel la nivelul de dezvoltare general. Mai scurt, robul, nefiind implicat in sistemul de dezvoltare, dar fiind majoritar, tara respectiva ramane la nivel de feuda personala.
Se refera la faptul ca o tara nu are nevoie numai de oameni care sa munceasca ci si de oameni care sa gandeasca.
pitikaa întreabă: