Nu prea inteleg ce anume vrei sa intrebi. Insa pot sa-ti spun ca nu ne-am format din daci si romani asa cum crezi tu. Au fost doar niste influente. Intre 106-271 populatia de la nord de Dunare a fost supusa procesului de Romanizare. Dupa aceasta perioada au tot trecut prin acest spatiu o multitudine de popoare care si-au lasat amprenta mai mult sau mai putin. Spre exemplu slavii si campania lor din 602.
Apoi au venit maghiarii care dupa infrangerea suferita de ei in fata germanilor in 955 la Lechfild au decis sa se orienteze spre alte zone. Prima a fost spre est, asa a aprarut Transilvania, la inceput in acest spatiu fiind doar niste Voievodate ale lui Kean, Menumorut, Gelu si Vlad. Urmasii acestora au pus bazele Transilvaniei.
In cazul Tarii Romanesti formarea dupa parerea mea este una nesigura. Tot asa au fost doua Voievodate (ale lui Litovoi si Seneslau), doua Cnezate (ale lui Ioan si a lui Farcas), la care se adaugau Banatul de Severit (mentionate toate in Diploma Cavalerilor Ioaniti din 2 iunie 1247). Acestea erau de fapt niste formatiuni prestatale. Se vorbeste de un prim descalecat a lui Radu Negru Voda de prin jurul anului 1290 care ar fi trecut Tara Fagarasului si ar fi unificat formatiunile de care aminteam. Aceasta unificare se bazeaza doar pe niste descoperiri arheologice si nu pe izvoare istorice scrise. Drept intemeietor al Tarii Romanesti este dat Basarab I (zis si "Intemeietorul"), care avea sa obtina si independenta Tarii Romanesti in urma Bataliei de la Posada (9-12 noiembrie 1330), batalie confirmata de izvorul istoric "Cronica pictata de la Viena".
In cazul Moldovei e putin mai simplu. In jurul anului 1345 se presupune ca Regalitatea Maghiara ar fi intemeiat o marca de aparare cu resedinta la Baia, marca ce era condusa de Dragos de Baden. Acesta si urmasii sai Sas si Balc au fost vasali intereselor maghiare. Acest lucru i-a nemultumit pe autohtoni care impreuna cu Bogdan de Cuhea se vor razvrati si vor pune bazele noului stat independent - Moldova (1359), acestea fiind amintite in "Cronica lui Ioan de Târnave".
Cam asa s-au format statele medievale romanesti, neavand prea mare legatura cu dacii si romanii.
E un raspuns foarte bun. Multumesc. Am vrut sa spun ca poporul roman s-a format pe teritoriul daciei. Atunci de ce nu s-a format o singura tara, ci trei principate?
Ti-am explicat. Dupa razboaiele daco-romane (101-102; 105-106), in urma victoriei obtinute de romani, Dacia s-a destramat in totalitate. Era pur si simplu un spatiu locuit si asa a ramas pana cand s-au intemeiat cele 3 Principate. Si s-au intemeiat pe rand, cum ti-am spus in raspunsul precedent.
Pentru ca nu asa s-a format. Ocupatia romana a fost destul de indelungata, procesul de amestec al populatiei si transformarile lingvistice au durat si ele destul de mult, apoi avem si alte influente precum cele slave, nu suntem 100% formati din daci si romani. In plus nu s-a format nici o Romanie din daci si romani. Mai intai s-au format acele principate, desigur la o distanta mare de ocupatia romana si abia la unirea acestora a aparut Romania.
Asa e. De ce nu s-a format direct Romania? De ce s-au format mai intai principatele?