Buna. uite niste retete simple, pot iti vor fi de folos:
Chec "Zebra"
Ingrediente
4 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
7 linguri ulei
1 praf de copt stins cu zeama de lamaie
vanilie
3 linguri cacao
Crema
250 gr.zahar
3 linguri cacao
4 linguri apa
200 gr.unt nesarat
optional - 100 gr nuci sau migdale
Mod de preparare
Blat
Primul lucru pe care il facem este sa tapetam doua tavi de chec unse cu ulei. De preferat a se tapeta cu pesmet alb. Incingem cuptorul.
Se bat albusurile spuma cu zaharul turnat ploaie, se adauga galbenusurile pe rand, amestecand dupa fiecare cca 5 min., apoi uleiul, vanilia, faina si praful de copt stins.
Se imparte in doua compozitia, se pune cacao intr-o jumatate iar cealalta se pastreaza alba. Se toarna intr-o forma de chec jumatatea alba, cea cu cacao se toarna in cea de-a doua forma. Se da la cuptor pentru cca. 30 minute, fiind gata cand scobitoarea cu care incercam iese curata. Nu se deschide cuptorul in primele 10-15 min. Se lasa sa se raceasca.
Crema
Se pun pe foc mic, intr-o cratita, zaharul, apa, si cand s-a topit zaharul adaugam cacao. Se dau cateva clocote, se lasa la racit, intre timp frecam spuma untul. Adaugam compozitia cu cacao, racita, si omogenizam crema.
Ambele checuri se taie intr-un numar egal de felii, refacandu-se in forma cele doua checuri alternand feliile albe cu cele negre, crema fiind intre ele.
Dupa ce au stat la frigider cateva ore, se taie felii oblic, incepand cu un colt, in asa fel incat rezultatul final sa fie o felie de chec "zebrata".
Trandafiri din cozonac Ingrediente
Faina 500 g
Unt 200 g
Drojdie 25 g
Zahar 60 g
Lapte 200 ml
Miez de nuca 150 g
Zahar 200 g
Stafide 100 g
Galbenusuri 7 buc
Mirodenii
Mod de preparare
Se pune faina intr-un castron, se adauga laptele caldut cu 60 g zahar, drojdia dizolvata, mirodeniile si un praf de sare. Se pun 5 galbenusuri de oua si cuburi de coaja de portocala caramelizata.
Se framanta si se lasa la dospit.
Separat se freaca untul cu zaharul.
Se intinde aluatul sub forma de dreptunghi si se unge toata suprafata cu amestecul de unt si zahar, apoi se presara miez de nuca, stafide si se ruleaza.
Din ruloul format se taie bucati de 5-7 cm si se aseaza in tava.
Se unge cu galbenus de ou si se coace 30-35 minute la 180 grade.
Alba ca zapada
Ingrediente
Pentru foi:
Ulei 9 linguri
Zahar 9 linguri
Oua 3 buc
Lapte 4 linguri
Amoniac 1 lingurita
Faina cat cuprinde
Pentru crema:
Lapte 1L
Zahar 1 cana
Faina 5 linguri
Unt 1 pachet
Coaja de lamaie
Mod de preparare
Se pregateste compozitia pentru foi din ingredientele de mai sus. Se coc foile pe dosul unei tavi tapetate cu faina.
Se pregateste crema. Se dizolva faina in 4-5 linguri de lapte rece, iar restul de lapte se pune la fiert impreuna cu zaharul. Cand fierbe laptele se adauga faina si se amesteca in continuu pentru a nu se forma cocoloase. Apoi se ia de pe foc si se adauga untul si coaja de lamaie.
Se formeaza straturi alternative de foi si crema.
Se taie prajitura sub forma de romb si se pudreaza cu zahar.
sper ca te-am ajutat. bafta... la gatit.
Andreibrb1 întreabă: