Gladiator.
În arenă după luptă, când unul era învins, căzut jos, și celălalt cu sabia deasupra lui, Împăratul decidea cu n semn al mâinii, dacă cel învins va fi și omorât. căci și moartea făcea parte din spectacol. Dar ei erau cu toții cu statut de sclavi. Luptau pe viață și pe moarte în arenă având acest statut. Nu se punea problema eliberării. Unii mai obțineau aceasta în condiții speciale, dar rar. De aceea intrau în arenă scandând. Ave, Cesar Imperator, morituri te salutant. Cei ce vor muri, te salută.
Stapanul sau avea puterea de-al elibera de robie. Uita-te la filmul Gladiatorul in care joaca Russell Crowe si pe langa aceasta capodopera te mai informezi, cultivi si tu putin despre asa ceva intr-un mod distractiv .
Am citit mai demult ca dupa un anumit numar de lupte in care iesea invingator, gladiatorul primea un 'rudis', o sabie de lemn din partea proprietarului lui, si era eliberat. Dupa cate victorii se intampla asta nu stiu sa iti spun.
Nu te-ai supat pe mine?
Mi-am amintit de filmul "Gladiatorul" si am ascultat melodia /piesa "Gladiatorul".
In ce judet locuiesti si in ce oras/sat?
Nu sunt suparata pe tine.
Bucuresti.
Multumesc.
Am cautat si eu sa aprofundez subiectul si am gasit pe Historia mai multe referiri, una dintre ele spune asa (citat):
'Flamma, un sclav sirian, ce a murit la vârsta de 30 de ani, luptând de 34 de ori, câştigând 21 din aceste lupte, 9 încheindu-se la egalitate, fiind înfrânt doar de 4 ori. El a fost premiat cu rudis de 4 ori, premiu ce îi conferea libertatea şi îi permitea să trăiască normal printre cetăţenii romani, dar Flamma a refuzat rudis-ul de fiecare dată, dorind să lupte în continuare.'