Ai ales sa compari 2 sisteme care sunt proaste, singura diferenta e ca la americani e un sistem prost cu mai multe fonduri la dispozitie.
Scoala romaneasca scoatea matematicieni acum 30-40 de ani, acum nu mai scoate nici macar oameni, la americani, lideri scolarizarea de calitate te costa o avere, foarte putini isi permit sa mearga la universitatile de top.
Nu situ de unde ai auzit-o dar ai fost mintit.
Romania:
-evaluarea e o prostie pentru ca nu evalueaza decat ce ai memorat nu si daca esti in stare sa gandesti
-Programa e invechita, cartile includ prostii care nu mia sunt relevante de ani de zile
-Cadrele didactice habar nu au de noile modele de pedagogie
-Evlevii nu-s incurajati sa gandeasca, scopul scolii romanesti este sa inveti si sa reproduci
-Nu include nici o componenta de educatie pentru viata, scoala romaneasca nu te invata cum sa iti gestionezi banii, abilitati economice etc
-Nu include nici o componenta practica, elevii nostri nu-s in stare de nimic dupa ce termina liceul.
Americanii nu au aceleasi problema ca noi, la ei problemele majore sunt de accesibilitate. La americani accesul la invatamant e foarte greu in functie de grupul demografic din care faci parte, la nivel universitar taxele sunt extrem de mari si putini si le permit.
Cat despre povestea cu oamenii, uita-te pe platforma asta, ai o multime de exemple de elevi romani. 90% din intrebarile puse aici sunt intrebari de cultura generala de baza, chestii pe care poate le-au invatat la scoala.
In cazul in care chiar sunt intrebari mai complexe, 99% din ei nu-s in stare sa caute pe google, unde ar gasi raspunsul mult mai dapid decat aici. Practic folosesc un motor de cautare ca sa gasesca o platforma ca TPU in loc sa gasesca raspunsul la intrebarea lor.
Crezi ca educatia comunista are vreo vina?
Se tot vorbeste de toceala, in special la stiintele sociale si la literatura.
Pai, avand in vedere ca majoritatea umanistilor si scriitorilor au fost eliminati de securitate sau obligati sa paraseasca tara, iar cartile lor au fost cenzurate sau scoase de pe piata... generatiile nascute in dictatura au avut acces doar la carti de stiita si tehnica.
Imi spunea profesoara de romana ca nu mai exista carti bune de foarte mult timp, carti scrise de autori roamani.
StimabiluI întreabă: