Muzica are puterea de a trezii in noi amintiri, fie frumoase fie urîte este frumos sa ai amintiri pe care l eai trait in trecut in copilarie.
Te identifici cu versurile melodiilor, îți amintește de cele mai frumoase clipe din trecutul tău, copilăria ta, momentele bune etc, muzica eliberează niște endorfine ce te fac sa te simți mai bine, te detașează de supărări, stres, griji excesive, depresie, anxietate si multe alte probleme sufletesti. Mulți se refugiază în muzica, pentru unii muzica înseamnă totul, prin venele lor curge doar MUZICA.
În funcție de genul ascultat, ascultătorul poate sa își schimbe starea într-una chill, sau sa devina melancolic.
Muzica te poate binedispune, sau indispune în funcție de genul muzical.
,, Muzica hipnotizeaza deficitul de SEROTONINA ", reechilibreaza mediatorii chimici, unele dezechilibre chimice ale creierului, dar doar pe moment, sau pentru un timp relativ scurt.
E normal deoarece muzica te relaxează și te face nostalgic dacă are un mesaj profund. Sunt melodii in care te regăsești sau versuri care te ating.
Fenomenul care se petrece aici se numește, în termeni psihologici, "ancoră". Acesta se manifestă de fiecare dată când trăim sentimente puternice și dispunem de un stimul care le declanșează, acesta fiind "ancora" propriu-zisă. Faptul că asculți o melodie pe care ai ascultat-o în trecut te teleportează, ca sa zic așa , la starea pe care o aveai atunci când ai ascultat-o. Se produce fenomenul de nostalgie automat din cauza acestui stimul. Bineînțeles că nu doar muzica e capabilă de astfel de minuni, orice lucru mărunt poate să fie o "ancoră". Pentru mai multe detalii legate de acest fenomen îți recomand să citești "Arta de a citi gândurile", de Henrik Fexeus. E o lectură destul de interesantă!
AndrewTate7789 întreabă: