anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună dimineața.

Este adevărat ca în România muncești ca și sclav sau nu stiu poate și în alte tari la fel, habar n-am cum este prin alte tari?

Este adevărat că muncesc pentru alții și nu pentru mine și asta ar însemna sclavie, să te pună sa faci lucrul ala obligatoriu sau să îl faci, iar ție nu îți place să faci lucrul ala.

Ce mă sfătuiți?

Știu că nu este ușor, dar nu ai ce să faci, prin viață trebuie sa treci prin multe lucruri, grele și altele ușoare.

13 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Un sclav nu este platit.
Nu intelege gresit termenul de sclav.
Că patronii te muncesc si te platesc cat vor ei, ma refer la munca la negru, este alta treaba.

| darrio2007 a răspuns:

Curios, de ce ai sters intrebarea daca vrei o lamurire? Ti-am raspuns acum 10 minute.

| RAY a răspuns (pentru darrio2007):

Nu vrea sa fie populara ))))

suntserios
| suntserios a răspuns:

Muncesti pentru bani, sclavii nu sunt platiti.
Daca te duc balamalele iti faci propria afacere si tu o sa fii ala care o sa plateasca pe altii sa ii faca treaba

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Azi când se spune că muncești ca un sclav, este o metaforă. Când ești angajat la un patron sau la companie, primești un salar pentru o muncă prestată, în condițiile legii, dacă ești angajat legal iar nu la negru. Astfel, orele de muncă, salarul minim, concedil plătit sunt reglementate prin lege. Asta se întâmplă în Romania în general. Dacă lucrezi pe cont propriu sau ai afacerea proprie, lucrurile se schimbă în sensul că decizi tu cât și cum muncești.

| Freya1 a răspuns:

Muncești pentru patron, dar îți iei un salariu.

Ori unde muncești riști sa fi exploatat.Mai ales în străinătate nu prea ști tu ce sunt alea 8 ore, uneori depășești și 12, dar dacă vrei bani trebuie sa și faci ceva pentru ei.Nu asa ai învățat și tu?

| Wr3nch a răspuns:

Sa citesti intai ce inseamna sclavie.

"Muncitul pentru tine" e vrăjeală de anteprenori care vand cursuri pe internet, pentru ca daca altcineva nu are nevoie de ce oferi castigi 0 lei.

Toti muncim pentru altii, inclusiv aia pe pfa si alte filme. Doar ca uneori poti ramane cu mai mulți bănuți ca pfa in loc de angajat.

| Frank51 a răspuns:

Să înțeleg că încă nu ai lucrat, deci nu ai întâmpinat încă această problemă.

Sclavia era acum câteva mii de ani, când oamenii lucrau fără să fie remunerați, sau cu maxim mâncare și un loc unde să doarmă/trăiască.

Mi-am dat seama că te referi la situația economică fără să te poți exprima, iar din acest punct de vedere România stă mult mai bine decât alte state, in sensul in care se poate muult mai rău.

| Hammurabi a răspuns:

Nu te obligă nimeni să muncești pentru alții.
Muncește pentru tine dacă ești în stare.
Sau ce ai vrea?
Să te plătească cineva fără să te pună să faci nimic?

| ReddY25 a răspuns:

Odată ce iei bani pentru prestări nu te poți numi sclav

Răspuns utilizator avertizat
| carevaescu a răspuns:

In sensul metaforic, da, dar nu numai in Romania.

Metafora se refera deseori la mai multe aspecte economice. Una din ele fiind ca, raportat la preturi, nu iti permiți dintr-un salariu median sa-ti achizitionezi o casa - un drept fundamental al omului. In acest sens, desi nu esti sclav, efectiv nu poti ajunge proprietar prin munca (a fi proprietar era văzut in unele ere un atribut de baza al oamenilor liberi).

Un alt aspect este ca raportat la timp, un job normal iti ocupa atat de mult timp incat nu prea ma e loc pentru altceva in afara de gestionarea vieții personale. In acest sens, efectiv nu ai cum sa activezi pe plan politic (in sensul larg al cuvântului).

Un alt aspect este dat de dinamica cetatean- stat, unde cetateanu e subordonat "statului" si plateste statul in mod obligatoriu. La modul exagerat se spune ca efectiv lucrezi pentru stat la cate taxe sunt.

Inca un aspect, nu e ultimul, dar nu ar avea sens sa continui la nesfârșit, este diferența enorma de statut social si financiar intre un salariat si un patron bogat. Pe cand unul de abia are indeajuns sa trăiască decent, celălalt are posibilitati enorme de a schimba in mod real contextul social in care se afla. In alte cuvinte, dorinta unui salariat paleste e aproape nula pe cand dorinta unui om f bogat are o greutate semnificativa.

La nivel metaforic poti gasi multe asemănări.

Dar nu, nu vei fi sclav pentru ca te angajezi. Nu vei fi totalmente liber daca nu te angajezi.

| CleanHeart a răspuns:

Și în alte țări e tot așa și mereu o să lucrăm pentru alții chiar și să avem propria afacere sau să avem cea mai înaltă funcție.
Așa e făcută viata blanco negro