Este simplu!
"She comes" (ea vine) este la prezentul simplu, pe cand "she is coming" (ea este venind) este prezentul continuu
Aha si cand se foloseste "ea este venind"? Care este diferenta?
Nu exista "ea este venind" este incorect dpdv gramatical...sa spui asta maltratezi limba romana...atat She comes cat si She is coming inseamna EA VINE. She comes = ea vine (in general, in mod normal) Ex: She comes to my place EVERY weekend (ea vine la mine in fiecare weekend). She is coming = Ea vine (ACUM, nu in general). Ex: She is coming to my place LATER = Ea vine la mine mai tarziu. Depinde ce vrei sa exprimi cand vorbesti. Asa alegi timpul
Ce aberatii vad aici...
Ambele sunt la prezent. Iti voi explica fiecare timp in parte ca sa nu mai fie dubii
Present Simple (She comes)
Se foloseste pentru:
1) Actiuni regulate, repetate, rutina (Ex: I go to school everyday; E rutina zilnica sa mergi la scoala, se subintelege ca de luni pana ineri)
2) Poate fi folosit cu sensul de viitor pentru programe (schedule/time table) (Exemplu: The train leaves at 8 pm - Trenul pleaca/va pleca la 8 seara - in cazul acesta actiunea nu se intampla acum dar se stie sigur ca asa va fi pentru ca e un program)
3. Pentru adevaruri universal valabile. (Ex: The water boils at 100 Celcius degrees = Apa fierbe la 100 grade Celsius - oriunde ai fi tu ppe pamantul asta.apa mereu va fierbe la 100 de grade..sau pamantul se invarte in jurul soarelui...etc)
4. Pentru a exprima ceva ce-ti place/urasti/iubesti etc (Ex: I like pizza)
5. Pentru ordine: Close the door!
Present Continuous (she is coming)
Il folosim pentru:
1. Pentru actiuni care au loc in momentul vorbiri (now, right now, at the moment etc) Ex: I am reading Hamlet right now. (in clipa asta citesc, nu inseamna ca asta fac in general in perioada asta, doar acum)
2. Pentru descrieri: He was wearing a black costume with a red tie and he was smiling like...
3. Pentru a exprima ceva din viitor (ceva planificat din timp)
Ex: I am going to the doctor on Wednesday (because i have an appointment/ pentru ca a programare)
Exemplu 2: I am meeting Joe at the party next weekend (stiu deja de petrecere, stiu ca merg si eu si joe si sigur ne vedem)
4. Ca sa exprimi faptul ca ceva te enerveaza: They are always fighting! (chiar daca am folosit "always", specific pentru Present Simple, in cazul asta nu arata ca ei se cearta in od regular, dar ma enerveaza acest lucru. Daca spui: They always fight, inseaman ca ei se cearta in general dar nu ma deranjeaza...
Alt exemplu: She is always picking the ovie! (ea alege intotdeauna filul! (si asta ma enerveaza) spre deosebire de: She always picks the movie (ea intotdeauna (in general) alege filmul, ceea ce e noral, nu ma deranjeaza)
Sper ca ai inteles mai bine cand folosesti timpurile astea. In cazul tau cu "she comes" si "she is coming", she comes se refera ca ea vine in general si in celalta, she is coming, ea vine ACUM, in momentul vorbirii. (depinde cum erau puse in propozitie)
She comes se foloseste cand zice ca vine dar nu chiar acum...numai ca mai tarziu
Insa she is coming e la timpul prezent...
Funda?