Buna!
Anton/Antonia vine de la "Antoniu"(nume de origine latina care inseamna "a fost pierdut") sau de la cuvantul latin "antius"("avangardistul")
Hei. Uite aici un link cu semnificatia numelui Antonia:
http://www.121.ro/......e_nume.php
Forma feminina a numelui Antonie - ambele nume sunt de origine latina, fiind apropiate de numele etrusce de Antius, Antenius sau Antilius. Antonia este numele unei vechi ginti romane. Semnificatia acestor prenume nu este pe deplin lamurita de lingvisti, insa se stie sigur ca sunt preluate de la greci sub forma de Antonios, apropiate prin etimologie populara de cuvantul "floare" - "anthos". Antonia si Antonie au patruns in onomastica crestina prin influenta mare pe care au avut-o sfintii Antonie cel Mare al Egiptului, fondatorul vietii monahale rasaritene sau Sfantul Anton de Padova, originar din Lisabona, calugar franciscan, cunoscut predicator al Sfintelor Evanghelii (traditia spune ca in momentul mortii sale clopotele din Lisabona si Padova au batut singure). Ziua de 23 noiembrie este zi de pomenire a cuviosului Antonie in calendarul crestin. In limba romana, cele doua prenume sunt foarte vechi, iar raspandirea lor este probata si de documentele din 1374 si 1425, in care este atestat un sfant din Tara Romaneasca, care avea numele de Andonie. Exista o multime de variante inregistrate, folosite si ca nume de familie, cum ar fi: Anton, Antona, Antonas, Antone, Antonescu, Antonica, Antonita, Antoe, Antoiu, Antonu, Antonache, Antoc, Toni, Tonca, Tonciu, Andoni, Doniu, Donica, Donca, Doncanu, Antoniada si multe altele.
ANTONIA / ANTON - de la "Antoniu" (nume de origine latina care inseamna "a fost pierdut") sau de la cuvantul latin "antius" ("avangardistul"). FUNDITA?
rossCopperman întreabă: