Profa. mea ne-a dat un sfat :
Incepi o demonstratie cu definitia - la tine def. nuvelei -, comentezi tema, personajele, figurile de stil, sscrii si despre modul de expunere predominant de obicei naratiunea la nuvela, care se face la pers. 1 sau 2, vb de actiune, spui despre personaje, despre pers principal, si spui pe ce cade accentul ( de e. accentul care pe evolutia pers. principal cum e in Popa Tanda ) etc. si termini cu ( eu una asa inchei o demonstratie ) :'' In concluzie textu ' xulescu' de ' y-escu' apartine nuvelei. M-am uitat in caiet acum , daca vrei iti dau si def.
Incepi asa: " Nuvela este specia genului epic în proză, cu un singur fir narativ, urmărind un conflict unic, concentrat; personajele nu sunt numeroase, fiind caracterizate succint, în funcție de contribuția lor la desfășurarea acțiunii. Nuvela prezintă fapte într-un singur conflict, cu o intrigă riguros construită, accentul fiind pus mai mult pe definirea personajului decât pe acțiune" apoi continui cu trasaturile ei. Sper ca te-am ajutat. Bafta .