La noi la tara, se spune tanti si nenea. Nu ne domnim, ce atata domnit!
Cand merg insa la oras la shopping, in piata, toti tarabagiii imi spun domnisoara. Ma simt bine, inseamna ca mi-au dat alta varsta, mult mai tanara!
Mi se pare inutil sa te adresezi cuiva cu "doamna, domn, domnisoare...etc".Nu mai bine ii zici naibii pe nume sau "ba, fa, ma...etc"(depinde de relatia cu acea persoana)? Sau pur si simplu ii spui doar numele.
Daca nu ma insel, in China, sau o tara din asta de chineji [], femeile trecute de 30 de ani si necasatorite o sa fie oficial numite fete batrane. Cica vor asa sa le convinga sa se casatoreasca.
Asta a fost completare, nicidecum raspuns mersi oricum.
Depinde cine este doamna sau domnisoara, ce varsta are, cat pret pune pe modul de adresare. Sunt femei, chiar domnisoare de 50 ani care vor protesta (se vor simti vexate)
daca te adresezi cu apelativul 'doamna'. Altele nu.
La fel si cu domnisoara.
In general, desigur te vei adresa cu 'doamna' daca femeia este peste 25 ani! Desigur, daca vrei sa te prefaci ca 'o vezi mai tanara ', chiar daca este doamna, poti sa o flatezi cu 'domnisoara'. Conditia este sa fie prima oara cand o intalnesti.Se va simti mai tanara, chiar daca este casatorita. Daca este foarte tanara se va simti flatata uneori sa i te adresezi cu 'doamna'(15-19) desi nu garantez.Tot asa, daca este primul contact. Daca o cunosti, e bine sa respecti regulile uzuale sau cum stii ca-i place sa auda.Mai conteaza si daca apelativul il adresezi in public (cu martori) sau personal.In public trebuie si mai mult flatata.Mai conteaza mult si 'starea sociala a femeii'.Nu ai sa i te adresezi unei altete regale cu 'doamna', ci cu 'alteta'. Nici unei cersetoare umile cu 'doamna', se va simti ridiculizata.
Atata ma pricep.
Bineinteles ca francezii au venit cu asemenea idei stralucite.
Parerea mea este ca fiecare ar trebui sa fie numit cum se recomanda (evident in limita bunului simt) ori asa cum a spus Wehrmacht, dupa nume.
Pentru cine stie sa cante "Iata-m-as..." si are 40, ar merge ispravniceasa. Numai cate ispravi se fac aici pe site...