Care sunt lucrurile alea foarte scumpe? Elemente-cheie:
1. Te imbraci si incalti din Decathlon/magazine SH-solduri. Constientizezi ca nu ai nevoie de 5 perechi de pantofi, 4 de sandale, si 3 de ghete pentru iarna.
2. Iei si bagi frumos la cap de unde se pot cumpara de-ale gurii la preturi pentru oamenii muncii, nu pentru bugetari si pensionari speciali - Kaufland si Carrefour Market au reduceri de minim 50% la mai multe produse care expira... cindva, nu neaparat intr-o zi-doua, totul e sa fii pe faza (de obicei se face restock dimineata si seara, ca idee azi am luat doua ciocolate belgiene de 70 de grame, oarecum artizanale, pret intreg vreo 18 RON/bucata, cu 75% reducere; lactate cumpar aproape zilnic din Carrefour Market de linga mine cu minim 50% reducere). La fel si cu programele de fidelizare/promotii periodice. Nu cumperi NICIODATA detergent/produse de curatare/igiena personala la pret intreg! Cheltuielile astea se pot planifica, cumperi o data pentru 2-3 luni cel putin. Eu detergent/produse de curatare cumpar la minim 30% reducere intotdeauna. Desigur ca trebuie sa si compari un pic preturile, ca uneori poti sa vezi intr-o parte cu 30% reducere pret mai mare ca pretul full din alte parti, dar in general le inveti dupa o perioada.
3. Nu fumezi, nu bei, nu te droghezi.
4. Daca te duci sa maninci in food court in vreun mall - deh, isi mai face omul cate o pofta - NICIODATA nu iti cumperi sucul/desertul de acolo! Esti in food court, deci in mall, asa ca tragi o fuga pana jos in Auchan si iti cumperi un suc si ceva dulce la 1/3 din cit ai da in food court. Nu iti va interzice nimeni sa le maninci la masa in food court si nu e absolut nici o rusine in a face asta.
5. Nu te prostesti cu gazul si lumina - iarna trecuta am platit maxim 250 RON lunar la gaz, asta la apartament cu 2 camere, izolatie so-so si ceva pierderi de caldura datorita izolatiei defectuoase la cel mai mare perete exterior. Temperatura de zi, 21.4-21.8. Daca as fi avut 22.2-22.6, plateam minim 15% in plus. Unii au impresia ca iarna e ok sa ai 23-24 de grade in casa. Nu e sanatos dpv al sanatatii fizice, si mai ales - cu noile preturi, cu atit mai mult - dpv al sanatatii bugetului personal.
6. Evident ca nu iti permiti masina. Nu e nici o rusine, transportul in comun nu e doar pentru boschetari. Ai putea sa iei o rapciuga de 1500-2000 EUR, dar chiar vrei sa umbli cu cirpeli, cauciucuri SH, si sa iti risti viata in ea zi de zi? De nervii pe care ti-i faci la volan, nu mai zic...
Ca o extensie a punctului de mai sus, daca tot e sa ingropi o buna parte a salariului lunar in ceva, ar fi o idee sa faci un credit pentru un apartament. Nu de alta, dar in orasele mari deja chiriile sunt ridicole, asa ca mai bine platesti 300 EUR lunar bancii decat sa dai 250 EUR unui gigel care poate vinde apartamentul si miine si sa vina sa iti zica ca ai o saptamana la dispozitie sa te muti in alta parte... Bonus: 50-100 RON lunar merita sa ii ingropi in actiuni sau/si crypto. Peste citiva ani s-ar putea sa nu iti para rau deloc. Exemple din scurt - am avut cateva micro-investitii in cripto in 2019, le-am lichidat in 2021 cu profit de 300-500%, asta fara a face vinzarea in momentul cel mai bun posibil, ci atunci cand am avut nevoie de bani si s-a intimplat sa nu fie un moment chiar foarte bun... Exemplul final, Shiba INU - achizitionat de vreo 150-170 USD in urma cu vreo 3-4 luni, actualmente valoreaza cam de 3.5 ori mai mult.
P.S. Un mare bonus, iti gasesti un grup de montaniarzi/prieteni ai naturii/pasionati de calatorii interne care organizeaza excursii la sfarsit de saptamana. Am un prieten care cu maxim 300 RON face weekenduri pe la munte la cabane, ture cu autocarul, treburi de-astea, iesiri care solo/in grup mic l-ar costa cel putin triplu.
Trebuie sa-ti faci un buget in fiecare luna, in Excel de exemplu. Iti imparti cheltuielile pe categorii. Daca nu iti ajung banii, faci in asa fel incat sa-ti cresti salariul (inveti skill-uri noi, gasesti job-uri mai bune, schimbi domeniile etc), obtii doua sau mai multe surse de venit, obtii venituri pasive. etc
Welcome in the club.
Varianta cea mai buna ar fi sa te muți intr-un apartament cu încă o colega sau doua(depinde de cate camere are), mâncare gătită, pachet de la mama și tata săptămânal (dacă își permit).
Teoretic din 3000 ron dacă împarți chiria cu încă o persoana ar trebui sa trăiești decent însă fără șanse prea mari de a face economii pentru concedii.