Principiile societatii traditionale au disparut in zonele urbane ( orase mari ), principalul factor fiind goana dupa bani, tentatii, civilizatie, notorieritate personala, lipsa bunul bunului simt, etc. Daca tratam problema din pdv personal ( fiecare ins - persoana in parte ) exista scuze.
De ce odata cu trecerea timpului valorile normale ( din viata de zi cu zi ) se deprecieaza?
Un raspuns simplu si in acelasi timp complex, il constituie statul ( guvern, politica, structuri guvernamentale, legi etc. ). De fiecare data cand apelezi la institutiile statale ( de orice natura ), indiferent de categorii, necesitati, genuri, iti sunt inchise usi in fata; ti se pun piedici sub diferite forme ( chiar daca vorbim de plan personal - persoana fizica; sau plan privat - firme ) -> pe plan mental te afecteaza, iar consecinta e simpla -> rezultand deprecierea calitatii personale-profesionale, ceea ce afecteaza direct principiile moral-etice a unei persoane. Scara de valori dupa care e ghidat un om in viata, pe care o intelege si o capata odata cu adolescenta si dupa, este afectata in mod direct si irational, iar consecintele de care se iveste acea persoana odata cu trecerea timpului, i se impregneaza pe psihic ( chiar daca in mod indirect si irational-inconstient ), se schimba.
Reflexiile de acest gen cauza-efect, nu pot denota decat o perturbare personala in scara principii-valori, rezultand factori "irationali" ce tind spre incertitudine-nesiguranta-haos.
Drept urmare, daca analizam in ansamblu, putem face o comparatie normala si rationala -> "O jungla, fara stapan - Leu ( orice institutie cu element pentru decizie; plecand de la cea mai joasa functie cu rol pentru masa larga a populatiei - pana la cea mai inalta functie in stat ). Exemple si analogii se pot transforma si transpune sub diferite forme, fiind de-o natura imensa, ce nu ar avea loc in intreaga casa a " Marelui Tribunal din Bucuresti", dar esentialul, sper, a fost stucturat "modic", in cateva randuri.
Drept urmare, intrebarea initiala poate fii catalogata "succint", o ironie frumoasa, cu gust, raspunsul continand elemente ce coincid in teoria haosului ( intelectualii ce convietuiesc la ora actuala pe plaiurile mioritice, ce exceleaza in aparitiile mass-media, ce bineinteles au folosuri de castigat din "alte strazi"; se straduiesc sa ne contrazica, sa ne schimbe principiul de valori pe orice scara "DORESC DANSII", liberul arbitru fiind influentat de marile genii "prospere" ale natiunii, pentru buna crestere, prosperitate, a societatii romanesti).
In acest joc piramidal, care nu a fost inventat de romani, ci mai precis "furat" de pe alte meleaguri, consecinta nu doar reprezinta o simpla "Piedica", comparatia fiind la o scara mult mai ampla si complexa, efectele prin analogie fiind diversificate, multilaterale si de multe ori necontrolabile ( in stari initiale ).
Religia reprezinta un procent aproape infim, insignifiant, in ultimii 30 ani in dezvoltarea societatii romanesti, chiar daca reprezinta o forta importanta in aceasta societate democratica, mioritica, daca ne luam dupa principiul separarii puteriilor in stat.
P.S : Chiar daca-i ploaie, chiar daca-i vant, pastrati-va zambetul pe buze. Nimeni si nimic nu ar trebui sa vi-l alunge.
Evident piedica, in locul unui ambiant provocativ e vorba de urmarea unor reguli care nu sunt adaptate timpurilor moderne.