3.Cartofi fierti(500g),apoi ii razi sai ii pisezi bine, cu un praf sare.Pui un ou, 2 linguri faina, coaja de portocala sau lamaie.Le amesteci bine.
Cat fierb cartofii, pui intr-o cratita intinsa, putin unt sau ulei(2-3 linguri), 3-4 linguri pesmet si invarti cu lingura sa nu se arda(atentie), pana se rumeneste putin.Dai deoparte, apoi pui un pachet zahar vanilat, 1-2 linguri zahar tos.
Pui apa la fiert mai multa(intr-o oala de 2l, pui 1, 5l apa), cu un praf sare.In acest timp,pui pe o masa putina faina, rastorni aluatul, ii dai forma de carnat subtire, tai cu cutitul mici cilindri, pe care ii freci cu mana muiata in faina.Cand fierbe apa, dai focul mai mic, apoi pui bucatelele in oala.Cand s-au ridicat deasupra apei, ii iei cu o strecuratoare si ii pui in pesmet.Ii amesteci cu lingura, pana se prinde pesmetul.
4. Din acelasi aluat,faci bile,iar in mijlocul lor, pui o pruna fara sambure(in mijlocul ei, poti pune un miez nuca). Acoperi bine pruna, dai prin faina, pui la fiert pana se ridica deasupra apei.Dai prin pesmetul cum ti-am descris inainte.
5.Cartofi fierti pe jumatate, ii tai in doua pe lungime.Scoti o parte din miez,pe care il amesteci cu carne de pui,tocata sau taiata bucatele mici,o ceapa taiata fin,putin piper macinat(daca aveti voie),patrunjel verde taiat fin,facultativ un ou sau putin cascaval ras(ca sa lege). Umpli jumatatile de cartofi,ungi o tava cu putin ulei sau pui o foaie de hartie copt, dai la cuptor, pana se coc cartofii de tot si carnea.
Cartofii ii poti umple si cu branza de burduf, peste care pui smantana, cand ii servesti. Sau alte "resturi" de carne+legume, de la o masa.
5.Cartofi prajiti,dupa ce s-au racit,ii amesteci cu oua,sare,piper, poti pune si un ardei, o ceapa taiate fin, cascaval ras. Daca vrei, poti pune si 2-3 catei de usturoi pisati.Amesteci totul, incingi o tigaie cu 1-2 linguri ulei (sau poti pune si la cuptor), cand s-a incins uleiul, pui compozitia in strat mai subtire(1cm),dai focul mic,pui un capac(la cuptor nu pui capac). Cand crezi ca s-a copt pe partea de desubt,pui o farfurie mai mare peste tigaie, intorci "turta" pe farfurie(atentie sa nu te arzi cu ulei, abur), pui tigaia la loc pe foc si impingi de pe farfurie "turta", ca sa se coaca si pe partea cealalta.La cuptor este mai bine si mai usor,deoarece nu trebuie sa stai langa aragaz tot timpul si nici nu trebuie sa mai intorci "turta". Cand s-a coagulat oul bine, adica s-a rumenit putin "turta", scoti de la cuptor.
Se poate manca cu o sala de rosii, ardei copti, varza dulce cu putin otet, etc.
1.Cartofi fierti(aproximativ 500g), cu putina sare.Separat,calesti 2-3 cepe mari, in putin ulei impreuna cu putina apa, pana se inmoaie.Pui boia dulce(o lingurita), putin piper macinat, putina sare si amesteci.Cureti cartofii de coaja, ii tai in cuburi si ii pui peste ceapa.Amesteci totul, incet ca sa se patrunda totul.Se poate manca si cu mamaliguta.
Poate fi o garnitura langa o friptura, un carnat, un snitel.
2.Razi,500g cartofi pe razatoarea mare,ii storci.O ceapa mare, rasa pe razatoarea mica, sau tocata foarte mic, o storci si o pui peste cartofi. Daca ai si un morcov, il razi pe razatoarea mica si il adaugi la compozitie. Apoi pui 3-4 catei usturoi, patrunjel taiat marunt, 2 oua intregi, faina alba(sau integrala), cat sa lege bine compozitia(3-4 linguri), sare, un varf de cutit, piper macinat(sau fara). Totul se amesteca foarte bine, pana se leaga.Se incinge o tigaie cu ulei si se pune cu o lingurita muiata in ulei, din compozitia de cartofi.Atentie la ulei, sa nu te arzi! Sunt ca niste piftele.Se pot consuma ca atare sau cu usturoi, iaurt.
Stiu mai multe retete, dar nu stiu ce mai ai prin frigider.
3.Cartofi fierti(500g),apoi ii razi sai ii pisezi bine, cu un praf sare.Pui un ou, 2 linguri faina, coaja de portocala sau lamaie.Le amesteci bine.
Cat fierb cartofii, pui intr-o cratita intinsa, putin unt sau ulei(2-3 linguri), 3-4 linguri pesmet si invarti cu lingura sa nu se arda(atentie), pana se rumeneste putin.Dai deoparte, apoi pui un pachet zahar vanilat, 1-2 linguri zahar tos.
Pui apa la fiert mai multa(intr-o oala de 2l, pui 1, 5l apa), cu un praf sare.In acest timp,pui pe o masa putina faina, rastorni aluatul, ii dai forma de carnat subtire, tai cu cutitul mici cilindri, pe care ii freci cu mana muiata in faina.Cand fierbe apa, dai focul mai mic, apoi pui bucatelele in oala.Cand s-au ridicat deasupra apei, ii iei cu o strecuratoare si ii pui in pesmet.Ii amesteci cu lingura, pana se prinde pesmetul.
4. Din acelasi aluat,faci bile,iar in mijlocul lor, pui o pruna fara sambure(in mijlocul ei, poti pune un miez nuca). Acoperi bine pruna, dai prin faina, pui la fiert pana se ridica deasupra apei.Dai prin pesmetul cum ti-am descris inainte.
5.Cartofi fierti pe jumatate, ii tai in doua pe lungime.Scoti o parte din miez,pe care il amesteci cu carne de pui,tocata sau taiata bucatele mici,o ceapa taiata fin,putin piper macinat(daca aveti voie),patrunjel verde taiat fin,facultativ un ou sau putin cascaval ras(ca sa lege). Umpli jumatatile de cartofi,ungi o tava cu putin ulei sau pui o foaie de hartie copt, dai la cuptor, pana se coc cartofii de tot si carnea.
Cartofii ii poti umple si cu branza de burduf, peste care pui smantana, cand ii servesti. Sau alte "resturi" de carne+legume, de la o masa.
5.Cartofi prajiti,dupa ce s-au racit,ii amesteci cu oua,sare,piper, poti pune si un ardei, o ceapa taiate fin, cascaval ras. Daca vrei, poti pune si 2-3 catei de usturoi pisati.Amesteci totul, incingi o tigaie cu 1-2 linguri ulei (sau poti pune si la cuptor), cand s-a incins uleiul, pui compozitia in strat mai subtire(1cm),dai focul mic,pui un capac(la cuptor nu pui capac). Cand crezi ca s-a copt pe partea de desubt,pui o farfurie mai mare peste tigaie, intorci "turta" pe farfurie(atentie sa nu te arzi cu ulei, abur), pui tigaia la loc pe foc si impingi de pe farfurie "turta", ca sa se coaca si pe partea cealalta.La cuptor este mai bine si mai usor,deoarece nu trebuie sa stai langa aragaz tot timpul si nici nu trebuie sa mai intorci "turta". Cand s-a coagulat oul bine, adica s-a rumenit putin "turta", scoti de la cuptor.
Se poate manca cu o sala de rosii, ardei copti, varza dulce cu putin otet, etc.
AlexandraAle121 întreabă: