Creditele sunt o consecinta a uniformizarii invatamantului la nivelul uniunii europene care a venit o data cu semnarea conventiei de la Bologna. Poti sa cauti mai mult pe google despre asta.
Ideea e ca ceea ce invatati in facultate se traduce in credite, credite care sunt recunoscute in orice tara a uniunii europene, asta le face si transferabile, deci cu creditele de aici te poti muta la o alta universitate deiversitate din europa daca vrei.
Acum, cat despre ce e un credit transferabil, depinde de la universitate la universitate dar definitia cvasi generala e un numar de ore pe care un student mediu trebuie sa le investeasca in materia aia pentru a lua nota de trecere. Daca la universitatea X un credit inseamna 40 de ore, inseamna ca pentru o materie de 5 credite, un student mediu trebuie sa investeasca 5x40 adica 200 de ore pentru a lua nota 5 la examen, in acele 200 de ore se include si participarea la cursuri, seminarii, laboratoare etc.
Cat despre creditele tale lipsa e posibil ca cele 26 sa fie pentru ceva discipline fundamentale si de specialitate iar destul de 4 sa fie rezervate pentru discipline complementare, adica niste cursuri optionale pe care o sa ti le alegi. Nu e sigur sa fie asa, ca fiecare universitate are alta formula, dar o sa va informeze cand incepeti.
Cand o sa mergi la scoala in toamna o sa trebuiasca sa semnezi contractul si acolo trebuie sa ai trecute disciplinele pe care le contractezi. O sa va explice decanul de an sau un om trimis de departamentul la care esti inscris.
PS: 95% din studentii din Romania n-au idee de ce ti-am zis mai sus deci daca bagi la cap deja ai un avantaj.
Da. pentru a completa numărul necesar de credite ai nevoie de niște opționale. Creditele înseamnă valoarea unui examen, dacă o să pici vreo unul o să ai de plătit în funcție de credite, la majoritatea facultăților. Deci dacă un examen picat are mai multe credite va fi mai scumpă restanța.
Neimportant întreabă: