Poate pentru ca influenta populatia sa fie mai deschisa la minte si mai inteligenta. Comunistii aveau nevoie de oameni prosti pe care sa-i tina sub control. Nu de oameni inteligenti. Sunt n documentare si articole scrise despre perioada comunista in care se bagau scriitorii in inchisori, distrugeau biserici si alte comunitati care aveau ca ideologie de baza, cunoasterea. In perioada lui Dej si al lui Ceausesu, foarte multi prizonieri care mureau la construirea canalului Dunare-Marea Neagra, erau oameni culturali, poeti, scriitori, preoti, profesori, lideri de partide politice non-comuniste, etc. In perioada comunismului nici nu cred ca exista conceptul de psihologie. Si daca exista, era doar una corupta in care promova ideologiile comuniste pentru indoctrinare.
Buna.Probabil pentru ca psihologii ar fi scos la iveala trasaturile negre ale regimului? Ceea ce nu se poate intampla intr-un cult dictator, altfel se prabuseste toata fantezia.
Pai cum mai stăteau oile sub propaganda daca exista cineva care sa le deschidă ochii?
Evident că s-ar fi răzvrătit toată populația.
Teama lui Ceaușescu s-a materializat odată cu revoluția din 89
Dupa parerea mea daca esti bun in psihologie poti sa stii cum poti sa fi manipulat sau cum poti manipula oameni.Ori asa ceva nu s-a vrut pe vremea respectiva.Era o singura directiva de urmat cea a P.C.R. si nu era ok sa pui sub semnul intrebarii acele directive.Nu era ok sa ai propriile pareri, trebuia sa ai parerea celor care conduc.
Pentru ca oamenii trebuiau sa devina niște marionete ușor de controlat! Ca acum de altfel.
Nu cred ca fost interzis ceva, chestia asta cu psihologia e ceva de moda mai noua.
Pe atunci de oameni ce se ocupa astazi psihologi, s e ocupau alti, psihiatri, cred, nu-s sigur.
Nu stiu daca inainte de razboi existau psihologi prin RO, ca apoi regimu comunist sai interzica, pe mai stiu eu ce motive.
Eu cred ca comunistii erau mai realisti decat astia din zilele noastre, ori ca nu acceptau gargaragii, adica asa sa ia salrii unia care doar dau din gura si in urma lor nu se vede nimic mai degraba asta a fost cauza, nu ca ar fi putut aia sa faca ceva impotriva lor, sa faca ce anume? Era psiholog, ascultai tot de ei, erai urmarit ce spuo, cu cine vorbesti ce faci etc, ii durea pe aia la basca.
Ideea asta era, nu avem de ce sa bagam bani in ceva care nu este util.
Uite pentru mine psihologi is niste oameni fara nici o utilitate O persona cu caracter puternic nu are nevoie de gargara unui alt om, a unui psiholog.
O persona cu carter slab, asa este acea persoana, voi credeti ca o face bine psihologul ala, iti poate ala influenta caracterul, eu nu cred.
Faptul ca vorbesti cu o persoana straina ce te doare, ce te nelinisteste etc, iti face bine, asta se stie, te descarci, dar de ce trebuie sa dau eu bani unuia sa ma asculte? Pot sa fac asta si moca, de fapt pe vremuri rolu asta de psiholog il avea popa mergeai sau care mergeau la biserica se spovedeau, care se simteau asa apasati de o anume situatie, de mai stiu eu ce facuse si se simtea vinovat baga la popa, apoi se linistea omu.
Dar statu nu poate sustine o astfel de institutie din bani publici, asa ca comunistii aia nu au vazut o realizare in activitatile acestor psihologi, ca urmare le-au taiat macaroana, erau bani irositi, aia nu faceau de fapt nimic.
Ce poate sa iti faca un psiholog, acu pe bune in afara sa vorbeasca cu tine si sa iti dea ceva medicatie, ce tio poate da si un psihiatru, nimic.
Daca deja exista pesihiatri de mai mult timp comparativ cu psihologii, de ce sa tinem 2 persoane pentru acelasi job?
Cam asat este logica zic eu, ba psihiatru era mai bun, aia stiu mai multe, se ocupa si de nebuni, asa ca psihologia ducase.
Acu vrei sa fii psiholog fa-ti cabinet.Eu nu sunt ca statu, guvernu sa sustina acesti oameni, mi se pare pierdere de timp si mai ales de bani, sa platesti pe unia aiurea.
De aia au fost inchisi astia, sau ce institutie era, pentru ca erau platiti de la buget, bine totu era platit asa si, sa ajuns la concluzia ca este un domeniu care nu aduce nimic bun nici statului si nici oamenilor.
Dupa revolutie au bagat iar, chipurile sa fim in rind cu lumea, dar care lume? Alte tari nu platesc psihologi de la bugetul de stat deci romanii au luat si iau de la straini ceva si le aplica aiurea, asta mai in toate deomeniile.
Nu era interzisa si chiar existau psihologi.
Numai ca, oamenii de atunci nu aveau asa de multe probleme si nu aveau nevoie de serviciile lor.
Eu ma ingrozesc cand citesc pe aici cate probleme au tinerii de azi. Asta nu e normal.
anonim_4396 întreabă:
Hadysee întreabă: