anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna TpU.
Stau cateodata si ma intreb, oare de ce vor majoritatea oamenilor sa faca facultate? Nu incepeti cu lucruri de genul "fara facultate nu ajungi nicăieri" ca nu prea e asa.
E ciudat ca multi aleg sa faca o facultate doar de dragul de a fi facuta. Sunt sute de studenti la litere, economie, la filosofie, psihologie, drept, unii chiar si la inginerie...care nu fac nimic dupa facultate deoarece ori nu li se potriveste, ori nu se cauta oameni in domeniul lor. Sunt unii care pe parcurs renunta la facultate deoarece isi dau seama ca nu e potrivita pentru ei, altii o termina asa cum pot si mai fac inca o facultate sau mai exista si cazuri in care se angajeaza intr-un domeniu cu totul diferit fața de facultatea pe care au facut-o ei.
Credeti ca ar fi mai bine sa fie angajat un consilier ceva care sa ii ajute pe elevi sa descopere o meserie potrivita pentru ei, sa se faca ore de consiliere si orientare in cariera?

13 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

Simplu. Nu si-au ales facultatea potrivita, ori au trecut prin facultate precum gasca pe lac. In ziua de azi conteaza practica, ce stii tu sa faci, nu se mai tine cont de diploma, ceea ce mi se pare si normal, excludem medicii care ei fara diploma n-au cum lucra, nici n-ai cum sa ajungi medic fara pregatire. Conteaza foarte mult ce stii sa faci, daca bun in acel domeniu mergi pe el

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Pai cum de ce? Pentru ca nu stiu ce altceva sa faca. Aleg sa mearga la o facultate cu scopul de a avea posibilitatea de a se angaja.
Alte alternative care ar fi? Sa stea acasa? Sa incerce sa isi dezvolte o afacere? Fara cunostinte in acest domeniu, nu prea merge.
Sa mearga afara la munca? Sa stea in tara la munca?

Daca ne-ar zice cineva ce sa facem in viata sa stim sa ne indreptam spre o singura directie... nu ar mai fi distractiv deloc. Ce sens ar mai avea aceste lucruri atunci.

Da, exista cazuri in care se angajeaza in domenii total diferite. De ce? Cum s-ar fi angajat acolo daca nu facea ce facea acum? Poate mergand pe alt drum, total diferit... nu ar fi ajuns unde sunt acum. Poate ar fi patit ceva rau, nefiind la "locul potrivit". Dar poate ar fi si ajuns miliardari. Daca am da timpul inapoi si am studia fix ceea ce ar face aceste persoane in viitor... totul ar fi schimbat.


Deci, per total. Care ar fi alternativa?

| anonim_4396 explică (pentru DoarBogdan):

Eu ma refeream mai mult la ăia care sunt prosti de nu mai stiu de capul lor si aleg sa faca o facultate. Pe langa faptul ca nu sunt in stare sa o faca fara ajutor, mai trebuie sa astepte si dupa parinti sa le plateasca toata șpaga pe care o dau la profesori pentru a-i trece anul. Si uite asa mai apare inca un prost cu diploma. Aici stiu cazuri si de la medicina. Pe langa taxa de 2000€ pe an mai dadeau parintii nu stiu cate sute de € la profi ca sa treaca puradeii lor examenele.

| DoarBogdan a răspuns (pentru anonim_4396):

Ok, atunci nu am stiut ca la aceasta categorie faci referire (deoarece nu ai specificat asta happy si ar fi fost putin probabil sa ghicesc).

Ai dreptate in ceea ce privesc persoanele cu diploma obtinuta prin spaga. Dar... daca ai zis deja asta, ti-ai dat singura raspunsul, nu? Daca exact la asta faceai referire.


Acum, lasand asta deoparte, chiar este o problema in cazul acestor persoane, care fac o facultate degeaba si nu stiu de ce, cheltuiesc banii parintilor si nu ajuta societatea cu nimic. Sa nu mai zicem de cei care dau spaga pentru a trece examenele. Insa... asta este situatia actuala. Cu toate ca sunt putine cazuri de spaga pe la examene, raportat la numarul celor fara spaga. In toata facultatea mea nu am auzit pe nimeni si nici prietenii, absolut nimic legat de nicio spaga, bani, pile sau lucruri de genul, pentru ca nu s-ar putea asa ceva. Dar desigur ca exista si universitati unde se poate.

Indiferent cum au obtinuit ei diploma sau nu, asta nu reflecta aproape nimic ce o sa faca ei dupa. Privind multinationalele (exceptand cazurile unde se intra si pe baza de recomandari si pile), cele mai multe cazuri, de altfel si cele mai comune, sunt cele in care se intra pe baza de interviu, pe baza anumitor cunostinte dovedite mai apoi. Iar daca se nimereste si un adevarat lider (nu SEF, este o diferenta), care sa stabileasca el acceptarea sau respingerea pe buna dreptate, atunci... presupun ca asta ar insemna corectitudine.


Pe langa aceste lucruri... referitor la intrebarea ta, nu stiu ce as mai putea sa adaug. Pana atunci, iti doresc o seara placuta si frumoasa in continuare ^_^

| Mosotti a răspuns:

Problema e simpla, pe deoparte facultatile nu mai sunt dure cu admiteri ca lumea asa cum trebuie, ca sa intre automat doar cine e capabil cu adevarat, ca eu vreau multe, dar daca nu merge, ma duc automat unde trebuie.
Pe de alta societatea s-a invatat prost, daca nu ai diploma de facultate mai greu iti accepta CV-ul la angajare, si de aici "hai sa facem sa avem diploma sa am avantaj la angajare la o adica".
Si de multe ori nu ai nevoie de facultate ca sa lucrezi in anume domeniu de fapt, e aiurea.

De ex daca esti programator, daca n-ai fac, esti la coada la angajari, ca se considera ca n-ai deloc experienta desi tu poate stii programare ultra, nu domne, dai un test si asa angajeaza-l, si atunci lumea nu mai face fac aiurea.
Sau "daca ai diploma nu platesti impozit", iar incurajeaza la facut fac aiurea.

Iar pe de alta parte multi vor sa faca bani asa ca au deschis facultati particulare si avem mai multe locuri decat studenti.
Meserie care, ca s-au desfiintat scolile profesionale, nu mai avem industrie.
In mod normal locurile din fac se reglau in functie de cererea pe piata, cu cap, nu aiurea, si acolo unde neaparat trebuie facultate, de ex ingineria.

| Simpatic a răspuns:

Pentru ca numai este ca alta data cand faceau facultatea doar cei capabili, acum sunt facultati de stat cat si private, in opinia mea cele private ar fi trebuit sa dispara nu de alta dar sunt cele care scot studenti pe banda in schimbul platii anului de facultate, la stat e putin diferit trebuie sa si inveti cate ceva ca sa te mentii la buget de exemplu.
Facultatile private trag in jos si aduc o nota negativa si aici ma refer la sistemul romanesc, nu ma intereseaza cat de bine sunt puse la punct facultatile private din alte tari, acolo s-or face pe drept indiferent de modul de organizare public sau privat. Aici la noi este o debandada.
E o moda la fel cum melteanul isi doreste sa arate vecinilor ca si el are o capra, o coasa, o masina, la fel doreste sa arate ca si el este capabil sa termine o facultate fie ca o face cu bani sau nu, fie ca da spaga ca sa treca anul sau nu etc
Din aceeasi dorinta " ce porti lele chelbea-n cap, pai daca asa-i moda ce sa-i fac?"
In lipsa unui sistem bun exista un sistem deficitar, si se va ajunge ca maturatorii de strada sa aiba minim 12 clase iar cei care taie spatiile verzi sa aiba facultate, eventual si master, ca doar o fac pe banii lor iar decanii -mosii astia burtosi care toti au casoaie mari masini tari si amante sa le mearga bine in continuare.
De fapt se vede dupa cate feluri de ministri am avut la invatamant si niciodata o persoana capabila, tot vina politicului vad si aici ca nu bate cu pumnul in masa si nu face treba in tara asta, pentru ca de la ei pleaca legile (Parlament) si de la ei pleaca ideile, cand ideile sunt proaste si legile sunt pe masura.
O mare greseala este scoaterea scolilor profesionale care te formau intr-un anumit domeniu stiai si invatai o meserie. De asta acum avem analfabeti cu diplome care nu stiu sa faca nimic iar calificarile acum toate nu se fac prin scoala ci prin niste cursuri care de cele mai multe ori nu-s suficient de complexe si lungi si nu inveti mare lucru, nu e ca si cum ai face o scoala profesionala unde sa inveti tot ce trebuie pe un anumit domeniu pe care sa-l urmezi, asta pentru ca nu toti suntem facuti sa fim directori in institutii, dar din punct de vedere al scolilor ca multi au cate doua masterate cam asta vrea sa se arate ca toti suntem facuti pentru functii de conducere, ceea ce este o greseala.Meseriasii buni din diferite domenii sunt tot mai putini, de ce? pentru ca toti au facultati si meserie nu stiu o boaba.
O alta greseala a sistemului romanesc este ca inca din liceu se baga atatea si atatea materii inutile, materii care nu ajuta pe viitorii angajati din anumite domenii, ce ii trebuie istorie unui viitor bucatar si asta e doar un exemplu, sau matematica intensiva unui viitor gimnast? Deci de aici se greseste, tara noastra trebuia sa nu faca parte din UE astfel incat sa avem someri pe banda si sa exporte sclavi acolo la muncile de jos, tara noastra trebuia sa aiba niste raporturi cu UE astfel incat sa ne mearga bine sa avem uzine si fabrici si oameni in ele care sa munceasca, nu sa vindem totul la straini si sa mearga doar benzinariile, industia producatoare de masini si supermaketurile.
Multi sunteti mici de ani si nu stiti ca inainte in tara noastra se faceau de la adidasi pana la frigidere, aragaze, masini de spalat, cuie, ata, sarma, masini, practic cam tot ce aveai nevoie, acum de unde vin acestea? din afara deci economia cui o ingrasam noi?

| Celcestietot a răspuns:

Speră că ajung undeva, a, și, ca să scape de părinți, să nu uităm.winking

| Nemessys a răspuns:

-presiunea sociala venita de la cei din jur dar si de la parinti
-sunt obligati de parinti
-vor sa plece in alt oras din diferite motive. Sunt situatii grave in care copiii abia asteapta sa inceapa facultatea nu ca vor ei sa invete ci ca sa scape de parinti toxici.
-altii au o mentalitate super invechita (din cauza parintilor evident) si sunt indoctrinati cu faptul ca fara facultate nu faci nimic si ca nu te angajeaza nimeni sau o sa ajungi sa lucrezi doar prin fabrici si pe camp pe minimul pe economie fara facultate
-vor sa-si prelungeasca putin tineretea si perioada in care stau pe banii parintilor.
-o fac cu speranta ca facultatea o sa le imbunatateasca situatia fianciara pe viitor
-o fac doar pentru a nu se simti mediocri / prosti din punc de vedere academic. Adica sa fie cu inima impacata ca au terminat si ei o facultate.

| anonim_4396 explică (pentru Nemessys):

"Sunt situatii grave in care copiii abia asteapta sa inceapa facultatea nu ca vor ei sa invete ci ca sa scape de parinti"
Aici ai mare dreptate

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

"Ar trebui scos din sistemul invatamantului facultatea".
Ok...si cu medicina de exemplu cum ramane? Ne facem medici cu postliceala?

| mgtow a răspuns (pentru anonim_4396):

Multa practica, cu examene desigur cine se pricepe obtine diploma, cine nu afara. Daca omul e pasionat o sa fie priceput dar daca nu atunci ramane pe alta meserie

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Omul e atat de frustrat ca nu intelege ce spune...

| MPersephone a răspuns:

Facultatea nu e pentru toti, da, sunt oameni inadaptati, desi au o facultate si sunt oameni care fara facultate ajung departe.
Dar, eu cred ca este important sa fie impusa ideea de autodezvoltare, cred ca trebuie de incurajat faptul ca invatamantul nu se termina la 18 ani. Din pacate liceul nu ofera elevului posibilitatea de orientare in cariera la nivelul la care ar trebui, de asta nu toti au succes, nu sunt destul de informati asupra domeniilor pe care le aleg. Insa, daca stii ce vrei sa faci in viata, consider ca o facultate este necesara.