Hmm...te ajut doar pentru ca imi place foarte mult sa dau ideii sau sa fac compuneri.
Zici ca ai de facut 3 compuneri in care sa folosesti 3 moduri de expunere diferite.
*Pai in compunerea cu dialogul ai putea scrie ca ai instalat impreuna cu amicii tai, la tara, in curtea bunicului tau cortul.Si in momentul in care jucati carti,sau vreun joc anume,se vede o lumina verde orbitoare si in cort intra in extraterestru.
Tot ce ti-am spus ar fi inceputul,sau mai bine zis expozitiunea compunerii tale,unde le prezinti cititorilor personajele ce iau parte la actiune si locul unde se intampla toata actiunea,adica in curtea bunicului,mai precis in cort.
Apoi iti poti imagina un dialog intre tine,respectiv prietenii tai si extraterestru. Poti scrie ca vorbeati despre planeta marte,de unde vinea extraterestul,sa descrii planeta(bineinteles,ca imaginar),prin intermediul extraterestrului si orice chestie iti trece prin minte.
La compunerea cu naratiunea poti scrie despre tine,ca fiind in rol principal. Poti spre ex sa scrii ca ai aflat ca esti fata unui imparat dintr-un tinut indepartat,si femeia care te-a ingrijit si pe care ai considerat-o mama ta,nu e decat o vrajitoare ce te-a furat prin farmece de la palat, pentru a te ingriji, deoarece se simtea prea singura.Sau poti scrie tot despre tine,ca ai plecat pe furis afara, deoarece nu-ti dadeau parintii voie sa iesi la joaca, si ai inceput sa mergi unde te duceau picioarele.Pana ai ajuns in fata unei porti mari si colorate in spatele careia se ascundea taramul florilor.Si poti scrie despre multe alte,insa nu uita sa narezi(sa povestesti)numai la persoana a-III-a si sa folosesti numai timpuri la trecut,de preferat perfectul-simplu.
Iar la compunerea cu dialog,poti scrie despre orice. Poti sa iti spui opinia despre un lucru anume,sau poti scrie despre ce ai facut in ziua aia,de ex:,,Azi am fost in parc,m-am jucat cu prietena mea Maria''etc.Dar trebuie sa narezi numai la persoana I,deorece in compunerile cu monolog,trebuie sa scrii despre gandurile si opiniile tale.
Astea au fost printre putinile ideii ce ti le-am putut da,dar daca vrei,poti sa-mi trimiti un mesaj cu id-ul tau si iti dau mai multe ideii pe mess, sau poate iti voi lasa eu id meu, nu stiu.
Sper ca ti-am fost de ajutor si ti-au placut ideile mele.
Spor la scris. fundita?
Voiam sa zic la compunerea cu naratiunea sa folosesti timpul trecutul compus, nu trecutul simplu
De sa te kinui sa le faci tu? ca sunt deja fakute :) http://compuneripentruscoala.blogspot.com/
S3S3an întreabă: