=====
Buna tutuor, credeti ca, pentru a intelege un domeniu de activitate, trebuie sa intelegeti si filosofia acelui domeniu?
Nu filosofia, ci bazele. Iar a înțelege înseamnă a face legătura între ceea ce știi și ceea ce nu știi. Iar ceea ce știi, este nivelul tău de cunoasștere, care este diferit de la primul moment când ai ieșit din mama, până la momentul actual. În fiecare moment l vieții ai o filosofie personală implicită care nu este cea din cărți savante și bazele empirice pentru a înțelege orice domeniu al cunoașterii, dacă cineva are iscusința didactică să lege aceste baze ale tale personale, de bazele domeniului respectiv.
======
Spre exemplu, pentru studiul economiei e necesar si invatarea filosofiei economice, filosofia artei pentru studiul artei etc.
Fix pix. Ca să înțelegi arta, trebuie să îți placă lucrurile frumoase, iar arta abstractă, să te învețe cineva să o - înțelegi-, adică să descifrezi sensuri.
======
In Romania, conform unui profesor universitar de matematica, studentii nu cunosc prea bine filosofia stiintei pe care o studiaza, deoarece filosofia a fost pervertita de regimul comunist, iar rolul ei este, acum, bagatelizat.
Îmi pare rău să îl contrazic pe profeorul tău, universitar sau nu.
Ca să înțelegi matematica, trebuie să înțelegi ce înseamnă un număr, și să dai viață, înțelegere acestei abstracții, și pe baza ei să construiești apoi celelalte entități matematice. Iar regimul comunist o fi avut el păcatele lui doctrinare și filosofice cu care încerca să își justifice legitimitatea dar de tabla înmulțirii chiar nu știu să se fi legat, și am trăit în comunismul românesc 43 de ani. Așa că nu este suficient să deții grade universitare, ca aceasta să te scutească să debitezi tîmpenii.
Depinde.
Eu vad chestia asta din 2 puncte distincte de vedere.
1. Filosofia e cum se zice, mama tuturor stiintelor (chiar daca ea nu e o stiinta in sine), insa aceste ramuri ale filosofiei au devenit de multa vreme corpuri de cunostinte de sine statatoare care au reusit sa isi fundamenteze conceptele prin experimentare nu bazandu-se pe nu stiu ce concepte filosofice. Deci din punctul asta de vedere nu ai neaparata nevoie de partea filosofica.
2. Depinde daca vrei sa fii un specialist in domeniu sau un cercetator/profesor. Tu ca si economist poti profesa destul de ok fara sa cunosti filosofia antica a economiei pentru ca pe tine te intereseaza doar teoriile economice moderne care se aplica la ora actuala si care au fost probate stiintific. Daca vrei sa predai sau sa cercetezi, imi pare o idee buna sa ai viziunea de ansambu.
Ca sa inchei, inteleg pledoaria respectivului cadru didactic de a scoate din facultati specialisti "completi", care cunoscc atat teoria cat si practica, niste intelectuali veritabili. Insa, ideea invatamantului modern e aceea de a crea specialisti la costuri cat mai mici, asta fiind unul din motiovele pentru care majoritatea facultatilor dureaza acum doar 3 ani.
anonim_4396 întreabă:
Cipi1212 întreabă: