| Cami2003 a întrebat:

Buna tuturor!
Am anxietate, am fost la psiholog, doar că nu prea m-a ajutat. Mereu mă gândesc la ce am de făcut in avans, mă gândesc la ce cuvinte o sa spun, nu pot spune nu nimănui care îmi cere o favoare, de exemplu, îmi e greu sa îmi refuz părinții. Ma gândesc la toate cuvintele pe care o sa le rostesc, parca mi-aș face un discurs și mă apucă groaza când trebuie sa dau un telefon, de teama că o să spun eu ceva greșit, sau atunci când îmi e teama când trebuie sa țin un discurs sau sa vorbesc în fața oamenilor, că atunci când nu am putut citi discursul in fata profesorilor la absolvirea liceului. Efectiv nu îmi pot controla aceste stări, când scriu mesaje e mult mai bine, dar când vreau sa vorbesc, mă apucă o teama inexplicabilă. Nu știu de ce. Voi ați trecut prin așa ceva? Daca da, cum ați reușit să vă rezolvați problema?
Va mulțumesc!

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cum simți teama. Explică.

| Cami2003 explică (pentru sadrian46):

Pai, pur și simplu, uneori, mă tem sa nu fiu judecată sau criticata pentru ceea ce spun sau pentru ceea ce fac. Îmi planific ce spun cu mult timp înainte, si mă gândesc la faptul că poate fac eu ceva greșit oricum. Mereu a fost asa. Dar uneori nu pot explica ce simt, pentru că pur și simplu e ca și când aceasta teama nu ar avea logica, uneori nici eu nu înțeleg de ce anume mă tem. Chestia e că mă gândesc prea mult la unele lucruri și pur și simplu îmi fac prea multe griji.

| sadrian46 a răspuns (pentru Cami2003):

Nu e vorba de ce gând gândești. Cum simți teama?
Teama este o stare. Ce vezi, simți, auzi, ce simți cu corpul când se manifestă această teamă? Când? Atunci când se manifestă. Imaginează-te în acel moment. Să vezi de unde vine din tine. Apoi o poți controla.

| Cami2003 explică (pentru sadrian46):

Am incercat, doar că nu pot sa îmi dau seama de unde vine.

| sadrian46 a răspuns (pentru Cami2003):

Ia o stare a ta neutră. Ce vezi, auzi, simți cu corpul?
Pauză.
Închide ochi și intră în starea de teamă.
Ce vezi, auzi, simți cu corpul?
Pauză.
Fă comparație dintre cele două stări.