Prea mult stres pentru ei, altii zic ca nu prea invata dar isi scot asul din maneca prin alte metode, apreciati de straini pentru ca in tara cer vechime si nu stiu sa formeze noi angajati pe domeniul lor
Sa inteleg ca dumneavoastra afirmati ca, mare parte din ei, sunt mai apreciati in strainatate decat in Romania.
De aici reiese ca mediul universitar romanesc este valoros, iar angajatorii romani nu investesc cat s-ar cuveni in absolventi?
Corect. Platesc salarii mici si strainii ii platesc la standarde inalte ca sa fie productivi la locul de munca si sa ramana. Au training pentru initiere cum e normal in schimb la noi nu e valabila oferta
Am avut ocazia sa vad multi ingineri de la "mecanica" (AR si alte specializari potrivite cu domeniul automobilistic): sunt niste mucosi cu 0 cunostinte.
Invata jumatate din ce stiu strungarii cu 13 clase de pe vremuri, si habar nu au pe ce planeta traiesc.
Intreb un inginer cu master in motoare termice: "ce inseamna ulei 5WS40?" - pauza. Abia stia ca aia e vascozitate, dar nu si de care, sau ce inseamna S-ul. Altul, in curand absolvent, dupa jumatate de an de curs despre sudura (si examen promovat), nu stia ce e invertor, ce e transformator, mai exact nu avea habar ca unele aparate sudeaza cu curent continuu, altele cu alternativ (iar asta limiteaza materialele ce pot fi folosite, calitatea, etc).
Tot din domeniul ala, un mecanic ajuns proprietar de service performant, povestea cum a trecut prin facultate dupa ~20 de ani de mecanica, mult prea usor, a zis ca nu a invatat nimic nou, si nici nu a auzit nici o informatie completa, sa zici ca intra un strain de domeniu, si schimba un bec dupa facultatea aia.
Mai am in familie persoana cu studii superioare din perioada comunista (contabila), are acum functie de conducere in afacerea altcuiva, si un biolog cu master + doctorat, care ar fi mers pe cercetare, dar a facut facultatea intre moldoveni, deci nu a avut de unde sa porneasca.
ElenaWerman întreabă: