Ideea este ca trebuie sa-ti si placa lectura. Daca esti obisnuit sa stai mereu cu telefonul/tableta/laptop-ul in brate, e mai greu.
Dar, cum totul are un inceput, trebuie doar sa-ti faci timp si sa prinzi in mana o carte care sa te acapareze total. Si-ti spun eu ca daca te dedici ei si stii cum sa o traiesti, nu doar sa o citesti, o vei termina si vei cauta alte carti asemeni ei sau scrise de acelasi autor.
Pur și simplu, câteodată mă captează atât de mult povestea că nici nu îmi dau seama cât timp trece
Sunt o persoană iubitoare de lectură și ador să peterc ore în șir citind, deși nu am fost mereu așa.
Când eram în clasele mici, având o soră mai mare care citea mereu și o mama care dorea să mă introducă în lumea cititului, atunci când mi se punea în brațe seria Harry Potter, mă simțeam mult prea obligată pentru a fi interesată de seria respectivă. Dezinteresul meu era echivalent cu acela când trebuia să învăț eseurile pentru proba de română la bac. Și nu am putut-o face.
Un an mai târziu, tot în clasele mici fiind, ceva m-a determinat într-adevăr să citesc seria Harry Potter, fără să fiu obligată de nimeni. And I did that.
M-am pus pe canapea în living și am început să citesc primul volum, nesilită de nimeni. Surpriza a fost că, într-adevăr m-a captivat. Și m-a captivat atât de mult încât am terminat repede primul volum, și imediat după asta, l-am luat pe cel de-al doilea.
Când am terminat toate volumele, am început să-mi caut alte cărți. Pe vremea aia, voiam o poveste asemnănătoare cu cea a seriei. Nu am găsit, dar în schimb am dat peste o altă serie, care m-a captivat la fel de mult. Apoi, o alta. Și asta a fost introducerea mea spre "calea cititului".
...care a pălit totuși pe parcursul ultimului an de liceu. Mergeam la meditații și aveam toate operele scrise pe o foaie. Fiindcă aveam în spate o grămadă de cărți citite, am spus că tot ce-mi trebuie e să citesc cărțile pentru a putea fii capabilă să fac singură un eseu pentru fiecare operă. Am început cu,, Enigma Otiliei'' de George Călinescu, care mi s-a părut oribil de citit. Citeam o pagină și deja voiam să mă întind și să mă culc. Încercam să-mi impun și să-mi găsesc o motivație specifică, dar după alte câteva pagini, o închideam și făceam altceva.
Am citit-o într-un final pe toată, fără să sar peste vreo pagină, dar la finalul cărții nu am avut aceeași stare de când termin o carte plăcută. A fost mai mult un "ok am terminat, a fost oribil, dar mă bucur c-am facut-o" în timp ce înainte, de fiecare dată când citeam o carte, nu mai voiam să se termine, iar când o terminam, căutam repede pe net pentru următorul volum.
Nu am mai citit nicio lectură obligatorie pentru școală după, iar înainte de bac am spus că îmi citesc eseurile și asta e.
Așa că prin urmare, contează mult ce carte citești. Dacă te atrage ideea principală și felul cum e scrisă.
Odată ce ai găsit o carte ce îndeplinește aceste condiții, trebuie să-i oferi timp ca să te captiveze. De exemplu, am întâlnit cărți care inițial mi se păreau plictistoare, în ciuda faptului că ideea principală m-a determinat să o încep, și a durat ceva timp ca să mă trezesc că nu mai vreau să o las din mână. La fel am pățit și cu opusul acestora: îmi plăcea începutul, dar odată ce înaintam, am început să mă plictisesc.
Trebuie să ai răbdare, să începi cu diverse cărți care te interesează, care îți plac. Dacă merită? Cu siguranță.
Din fiecare carte ai de învățat multe. Majoritatea cărților te schimbă. Unele îți schimbă concepțiile, altele îți dezvoltă capacitatea de a lua unele decizii. Apoi, sunt cele care îți oferă capacitatea de a vedea lucrurile din altă perspectivă.
Și la fel de important, care-ți dezvoltă vocabularul și felul în care vorbești.
Doar ai răbdare și caută cărțile potrivite, fiindcă sunt o grămadă pe care n-o să le regreți terminându-le!
Eu ador să citesc cărți de mică și cu cât am crescut, cu atât am vrut să citesc romane cât mai mari și mai captivante
"Secretul" este să îți placă cartea pe care o citești. Eu obișnuiam să citesc primul capitol dintr-o carte și dacă mă captiva acțiunea, continuam să o citesc, dacă mă plictisea și mă chinuiam să citesc până și o pagină sau îmi venea să sar peste rânduri, încercam altă carte, până dădeam de una bună.
Încă ceva, încearcă să nu ții telefonul, tableta, etc. lângă tine, fiindcă te va distrage și de cele mai multe ori vei renunța la carte pentru a vedea notificarea primită pe telefon (sau orice altceva), așa că încearcă să lași puțin tehnologia în pace când te hotărăști să citești
Oricum, e de ajuns să citești o dată o carte care să-ti placă și după vei vrea să încerci și altele, îți garantez. Atunci când citești, e ca si cum intri în povestea respectivă și simți și "vezi" (în imaginația ta) toate peripețiile, greutățile/bucuriile personajelor. E ceva minunat si, așa cum spun multi, cartea bate filmul întotdeauna
AvalohAlyn întreabă:
Solix întreabă: