Nu e corect, dar avand in vedere ca e artist/poet, poate sa-si bata joc, adica sa mai incalce din regulile limbii romane. "Cobori in jos luceafar bland."
De ce sa nu fie corect cu ''decat''? Nu e nimic gresit. Era corect si cu ''doar'', dar fraza avea alt sens atunci.
"Decat" il folosesti doar daca ai doi termeni pe care ii compari. "Parul meu e mai lung decat al tau". Termenii astia se folosesc altfel de la o regiune a tarii la alta. Asa ca nu au rost discutii pe tema asta. Daca vrei ca la carte, nu am argumente sa-ti dau, nu am dictionare la indemana.
Au rost discutii pe tema asta, pentru ca nu e chiar asa cum spui tu. Ai dictionare la indemana, pentru ca exista DEX online in caz ca nu stiai.
''Decat'' sa foloseste in mult mai multe cazuri decat ai spus tu ( uite ca tocmai l-am folosit si n-am comparat doi termeni, sper ca nu o sa spui ca nu trebuia sa pun ''decat').
Din DEX:
DECÎ́T2 adv. (Cu sens restrictiv, după un verb la forma negativă corespunzand lui «numai» dintr-o propoziție afirmativă) Nu ridică mîna decît spre a-și potrivi mai bine pe cap chipiul.
E cam la fel ca in fraza din intrebare si e foarte corect gramatical.
Daca spunea '' banii n-aduc fericirea doar dacă-i muncești" tot era corect gramatical, dar insemna ca banii pot aduce fericirea chiar daca nu-i muncesti. Asa cum a scris el, cu ''decat'', intelesul e ca banii aduc fericirea numai daca ii muncesti. E foarte simplu.
Ai dreptate.