Nu. Când te naști știi câte ceva, dar nu prea multe. Apoi începi să înveți. Așa ajungi.
Cand te nasti nu stii Nimic. copii se nasc subdezvoltati la toate capitolele in comparatie cu animalele.
inteligenta vine cu timpul cu invatatul, mediul. Inteligenta ridicata poate fi si genetic, dar mai degraba aleator.
Ce mai exact știi când te naști?
Cand te nasti nu sti nimic, insa creierul tau se va forma cu un nivel anume de inteligenta, apoi folosind-o, inveti multe, o folosesti pe aia care o ai, nu poti face ceva ce depaseste acea limita. Tu crezi ca eu nu voiam sa devin olimpic? Nu puteam oricat ma straduiam, peste anumit nivel nu mai intelegeam. Altu e olimpic si faceau majoritatea de nota 8 adica 3 probleme din 4, altii le faceau pe toate! Altii erau pe oras, tara, international, toti lucrau, toti isi dadeau silinta, dar in limita capacitatii date de sus.
Unii raman la nivel de facultate chiar cu note bune, nu mai sus, nu pupa olimpiade, altii sunt genii? Ce, ala s-a facut el geniu? S-a nascut asa, la 8 ani erau la a doua facultate pentru ca simteau ca merge, au descoperit ca au un nivel de inteligenta fantastic. Ca ne convine, ca nu, asta e adevarul.
Tu crezi ca pe vremea lui ceasca nu vroiau sa se faca ingineri? Dar multi nu puteau, simteau din scoala ca nu merge, de aia ajungeau la profesionala, nu ca nu vroiau, aia e vrajeala, ca daca poti, automat vrei, ca nu ti se pare greu si chiar iti place.
Nu sti nimic, inveti pe parcurs, iti folosesti inteligenta pe care o ai sau nu.
Să țipi, să urli după mâncare, să sugi. Să plângi când nu te simți bine.
Normal! Inteligenta este innascuta, experienta si ce inveti se dobandeste, dar nu poti face decat sa-ti valorifici inteligenta data, nu tu iti dai nivelul de inteligenta. O folosesti ca sa inveti chestii, daca o ai, vei face mult mai usor totul, vei constata asta in mod automat cand te vei afla in fata chestiilor pe care le faci, la scoala, materii, etc. Studiind doar iti imbunatatesti bagajul de cunostinte, sti mai multe, prinzi experienta in rezolvarea matematicii, fizicii, atat, insa viteza si capacitatea de intelegere ramana cum era.
Putem spune că este și înnăscută, dar și dobândită cu timpul. Dacă o persoană se naște cu leziuni cerebrale, iar acestea nu vor fi tratate, bineînțeles că acea persoana nu va funcționa la o capacitate optimă.
In primul rind trebuie ca omul sa se nasca sanatos mental, in al doilea rind are nevoie de parinti cu mintea deschisa care sa-l incurajeze si care sa-i ofere conditiile optime de dezvoltare din toate puctele de vedere in al treilea rind trebuie sa simta chemare de as dori sa-si largeasca orizontul cunoasterii si dorinta de a citi, fara dorinta personala de autodezvoltare nu este cum.
N-am mai vazut atat de multe raspunsuri proaste in acelasi timp de la ultima intrebare la care s-a bagat ioneasca.
Inteligenta este nativa, adica te nasti cu ea, exista studii care au aratat ca poti sa o antrenezi dar rezultatele sunt minime si efortul e prea mare raportat la ceea ce poti sa obtii. Un IQ mare este un bun predictor la performanta in absolut orice, de la cea mai mare pozitie in care o sa ajungi la job, ce salar maxim poti sa obti, speranta de viata si chiar abilitate de a folosi eficient transportul in comul.
Acum, inteligenta nu zice tot despre om, da un IQ mare e un avantaj, dar un IQ normal, in jur de 100 este suficient sa excelezi in cel putin un domeniu. Poate nu o sa fii ca einstein sa fii si un bun violonist si un fizician de Nobel, dar prin munca poti face orice iti propui.
Implică o interpretare standard de ceea ce înseamnă a fi inteligent. Inteligent în acccepția testului IQ, este cel de reușește să ia notă mare la test. La ce îți folosește asta în situațiile de viață reale, și care este legătura dintre conținutul testului și viață, este altă poveste.
In primul rand, ai dat-o la intors cu intrebarile de cultura generala, ceea ce e ok, era greu sa continui sa sustii un argument cand pleci de la o eroare cat casa.
In al doilea rand, modul in care IQ-ul foloseste in viata de zi cu zi e documentat pana la infinit si inapoi, prezice cam tot, de la cea mai intalta pozitie in care poti ajunge la job, la ce salar maxim poti sa obti pe parcursul vietii, performanta in sarcina...pana la chestii ami amuzante cum ar fi abilitatea de a folosi transportul in comun.
Daca te intereseaza iti pot trimite articolele.
Corect, asta se dobandeste cu varsta. Desi si aici depinde. Sunt copii care la clasa 8-a au o gandire ordonata, mai matura, vede treaba altfel, si altii la 25 ani care habar n-au cu ce se mananca viata si altele, si devin intelepti cand nu mai e nevoie, la batranete, trebuie sa fi la timp, ca sa te ajute. Depinde si de familie si de genetica, se leaga una de alta.
Stiu ca ai punctaj mare. Pai tocmai, vezi? Ai 13 ani si esti destul de destept, intelept poate. Altul la 13 ani bate doar mingea, iar la 20 ani sta doar prin cluburi, deci e vorba si de genetica, ca nici un parinte nu zice la copilul lui "nu invata ma", toti zic sa invete, dar unii o fac, altii nu. Si stiind atatea tu, automat ai si inteligenta sa fi intelept cat de cat, ca realizezi niste chestii, realizezi ca nu e bine cutare lucru. Te-ai nascut cu inteligenta, felicitari. Te va ajuta mult in viata sa ai un trai foarte bun (ca in interactiunea cu ceilalti poate fi un dezavantaj).
O sa raman asa, am 42 ani facuti in februarie, dar asa eram de cand lumea. In adolescenta trageam la calculatoare (erau si pe atunci calculatoare CIP, HC-90 pe limbaj BASIC), matematica, nu ma regaseam in clubareala, panarama, adolescentisme din alea clasice, nu m-au atras de la sine, deci iar dovada genetica, ma duceam dar plecam. Am trei prieteni f buni cu care discut subiecte mai serioase.
Chiar si felul de a fi in mare parte e genetic, auzi "e ca ma-sa ala", baietii in general iau caracterul mamei, si fetele al tatilor, ai sa observi asta.
Si nu e vb de educatie! Ai sa vezi "aoleu cu asta nu merge asa, e incapatinata si catar ca tacsu, e sufletista ca tacsu, sau e a dracu ca tacsu", si asta de mici de la 5-6-7 an observi.
Sau "asta e ca ma-sa, nu-i plac dulciurile". Educatia vine peste acest schelet, si merge cum merge. Ignorand genetica si fugind, nu ne ajuta.
Multi fug ca sa nu realizeze ca nu au solutii sa repare sau sa schimbe ceva, se afunda in psihologisme dar degeaba.
"daca inveti mate, o sa ajungi bine", pai daca, dar daca omu ala nu simte din scoala ca ii place si ca merge, nu va ajunge niciodata sa invete asta sau sa vrea sa faca asta.
Am studiat si psihologie dar si natura umana, psihologie evolutionista, si stiu realitatea, realitate care se verifica oricand in realitate, mi-ar fi placut sa bat campii si sa zic prost sincer.
Exact, ai dreptate, daca nu îți place ceva la școală, nu ai cum schimba asta, asta le spun mereu tuturor care au note mici la o materie anume, daca nu îți place nu ai cum sa fi bun, poți fi bun la altceva, de ex eu la matematica nu mă împac cu ea, dar româna cred că o știu mai bine ca cineva de 25 de ani, asta depinde numai de tine. Congrats, acesta e vibe-ul, îmi place cum gândesti
Eu am zis, lumea nu are educatie de viata, sociala, nu cunoaste natura umana, mereu condamna, mereu acuza fara sa stie de ce acel om e in situatia actuala, si ca de multe ori nu e vinovat.
Chiar si un aurolac, cum a ajuns asa? Ca a vrut el? Daca i-am cunoaste viata, familia, felul lui de a fi, am intelege si nu am mai condamna.
Dar oamenii sunt indopati cu carte doar pentru sa munceasca pentru altii apoi, iar la viata sunt zero majoritatea.
De aia nici nu stiu ca inteligenta este genetica, ei cred ca devi destept daca inveti, fals, devi mai cunoscator, mai experimentat, atat, nu urca nivelul inteligentei native.
Auzi "e prost ma, nu invata vezi? Daca invata ajungea mai bine, e lenes, nu vrea, nu face", dar habar nu au (cum am mai zis pe aici), de ce omul ala este asa.