| KsfNksf a întrebat:

Cam ciudat acest "golden rush", nu? Adică a descoperit unu' aur la fermă și, în 2 luni, s-a umplut California de americani și căutători de aur. De la 1000 de locuitori în 1848 populația orașului San Francisco s-a majorat la 25.000 de oameni în 1852. Veneau mii de vase lunar în portul San Francisco, aducând de toate - mătase și ceramică din China, bere din Scoția, ceai din India și multe alte bunuri din alte părți - iar căpitanii lor abandonau mai apoi echipajul numai pentru a vâna și ei aur. O astfel de febră a aurului nu mai existase din secolul XVI. Interesant e că guvernatorul Californiei a hotărât să taxeze căutătorii străini cu 20 de dolari/lună (echivalentul a vreo 200 de dolari în banii de astăzi) în timp ce căutătorii "americani" puteau să caute aur netaxați. Cam xenofob, nu? Același guvernator californian, Peter Burnett, a declarat război rasei amerindiene (cum am zis într-o întrebare anterioară). Mulți băștinași au fost alungați de pe meleagurile lor de niște oameni care oricum nu s-au întors acasă nu cine știe ce bani. Ce ziceți? A meritat să moară de foame de mii de amerindieni și sute de străini să fie scoși de bani doar ca câțiva căutători să poată acumula o avere babană iar restul să se întoarcă acasă aproape cu mâna goală?

3 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, a meritat, că așa a ajuns America superputere.

| Meme10Meme a răspuns:

Pentru ei da. In mod normal, amerindienii ar fi trebuit sa fie o superputere, nu colonistii. Cam asa le-au si romanii dacilor. Au jefuit Dacia si apar in "imnul" Romaniei. Si sustin romanizarea, dar nu sustin romanizarea care este predata in scolile romanesti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi ca să spui dacă a meritat sau nu trebuie să stabilești care sunt valorile tale. Dacă pui preț pe puterea economică, da, a meritat. Dacă pui preț pe bunăstarea omului și păstrarea tradițiilor, nu, nu a meritat.