anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

CÂND ai citit ultima carte şi care a fost aceasta (titlul + autorul, dacă se poate)?

85 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

"Puterea extraordinară a subconştientului tău" de Joseph Murphy, chiar ieri.
M-a ajutat să înțeleg mai bine credința (și nu numai) și implicit să Te înțeleg.

(Ce știi tu să tragi de limbă... Mă simt ca și goală acum. Gata, am fugit.)

| anonim_4396 explică (pentru NOname):

Hmm.
Interesant ce spui tu acolo. Foarte.
Trebuie să mi-o procur cât de curând. happy

evenso
| evenso a răspuns:

Acum vreo doua saptamani am citit Am fost medic la Auschwitz de Dr. Nyiszli Miklos.

| Dumnezău a răspuns:

John Fowles - Magicianul

Vreo 800 de pagini in 5 zile, ceea ce zic eu, e mediocru pentru cat bag de obicei. Absolut magica, unul din englezii pe care se merita sa-i citesti.De atunci, am bagat 20 de pagini dintr-o carte de Virginia Woolf si am aruncat-o pe jos, fiind prea penibila.Nu-s misogin, da' singurele voastre scriitoare bune, notorii au fost surorile Bronte.

Deocamdata, am treaba cu poeziile lui Yeats.Destul de bune, zic eu.

| anonim_4396 explică (pentru Dumnezău):

Ne pui la zidul ruşinii, dragul meu.
Recunosc că şi eu prefer scriitorii din regnu' cu săgeată. Puţine autoare de gen feminin mi-au atras atenţia in mod deosebit. Insă nu uita de Jane Austen, te rog. Şi Mary Shelly; sau nici de ea nu ţi-a plăcut? Sau George Eliot.

Spor in continuare la lectură (nu că ai avea nevoie, pare-se).

| Dumnezău a răspuns (pentru anonim_4396):

Nicidecum.Jane Austen are carti tip. Femei cu principii, ce fac rabat de la vremurile lor inapoiate si nu vor sa se incurce cu barbati bogati si puternici, da' fix cu un barbat bogat si/sau puternic se incurca.Mi s-au parut infantile.Mary Shelly n-am citit, am doar Frankenstein, dar stiu ca e carte scrisa la 18 ani, in urma unui pariu, dar ii voi acorda doua-trei dupa-amiezi odata si odata.De George Eliot, spre rusinea mea n-am auzit.Asta nu-i nume de barbat? Si mai este si Danielle Steel.Nu sunt nici demagog, sper, dar n-am incredere in o chestie ce scrie carti-tip, cate trei-patru pe an, de parca e conveyer si a divortat de sase sau sapte ori.No,sir,not today!

Multumesc de sfat, nu ai niste recomandari? Cat mai lungi, complicate si mind-breaking ar fi cu atat mai bine.

| anonim_4396 explică (pentru Dumnezău):

Geroge Eliot e pseudonimul folosit de Mary Anne Evans (a optat pentru unul masculin din motive lesne de-nţeles, ţinând cont de faptul că a trăit in secolul IX).

Iţi recomand cu căldură aceeaşi carte pe care i-am sugerat-o ca lectură lui i86e2. De lungă nu prea e, mai ales având in vedere calibrul celor devorate de tine de regulă; complicată...depinde; mind-breaking...YOU BET.
Sperrr să o citeşti. Ţi-aş şi trimite-o prin poştă dacă nu poţi/vrei să cheltui bani pe ea procurând-o de pe site. Am o duzină acasă; şi toate-s de dat.
Rămâne asta (deocamdată).

| anonim_4396 explică (pentru Dumnezău):

Nu pot să cred c-ai citit Jane Austen. Sau ești genul care citește ceva doar ca să critice în cunoștință de cauză?laughing

| Dumnezău a răspuns (pentru anonim_4396):

Neh.Era o pupaza care baga numai din astea, Jane Austen, surorile Bronte, Lorelei, Cartea Nuntii si trebuia cumva sa avem un punct comun de la care sa porneasca discutia intr-un mod...tres intelectuelle. Gotta see your interest, man, gotta see your interest!

| anonim_4396 explică (pentru Dumnezău):

Am înțeles, "cauți să emancipezi femeia, ca și Da Vinci".

| Zazu a răspuns (pentru Dumnezău):

AmericanPsiho,o mind-breaking.O carte pe care o citesti si neaparat o arunci.Nu de alta, dar o sa vina inevitabilul:Tu, asemenea lucruri citesti? Cum poti citi asa ceva? Doamne, esti in stare sa citesti asa ceva?!

| oompaloompa a răspuns:

Inca citesc la ea, jurnalele vampirilor(dar sa stii ca nu are nici o legtura cu filmul) Lisa Jane Smith.

| Zazu a răspuns:

Am mancat intr-o saptamana 6 volume din Dinastia Sunderland-Beauclair.Nu credeam ca o sa imi placa, dar mi-a fost recomandata(apropos de criza, pariuri, bursa si jonglerii politice)
Vintila Corbu cred ca este unicul scriitor pe care l-am citit in ultimii 5 ani.
Printre picaturi mananc multa biologie moleculara si nutritie.Biblia mea de capatai fiind Stiinta si cultura Gastronomiei de Harold McGee, conceptiile stiintei si tehnologiei in alimentatia maselor.Nu stiu cum de nu o folosesc in loc de perna.

| PredatoR a răspuns:

Asta iarna, The Godfather de Mario Puzo.

| Florennce a răspuns:

Am terminat luna trecuta cele 3 volume din "La Medeleni" de Ionel Teodoreanu, apoi m-am concentrat pe examene, iar acum citesc cele 5 volume din Ciresarii de Constantin Chirita.

| anonim_4396 explică (pentru Florennce):

Spor la lectură, scumpo.
Sper că totul a decurs bine la examene. Succes!

| Florennce a răspuns (pentru anonim_4396):

Multumesc. Imi place foarte mult lectura, imi place sa scriu si sa citesc...
Din fericire examenul la romana a decurs mai bine fata de matematica, unde chiar daca m-am straduit sa iau o nota acceptabila, nu am reusit deoarece, dupa cum se subintelege, nu prea am inclinatii spre partea reala.

| anonim_4396 explică (pentru Florennce):

Ha ha.
Stai liniştită, scumpa mea. Nu eşti singura. Eu nu doar că nu am inclinaţii, dar sunt perfect paralelă (hiperbolizez niţel, dar nu e foarte departe de adevăr laughing ).
Nu e o tragedie. Poţi opta pentru un domeniu/profil uman.
Succes in continuare!

| Inferno a răspuns:

Ultima carte am terminat-o acum aproximativ o lunadoua luni.
A fost "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde.

| RAY a răspuns:

Eu inca nu am citit da din pacate, dar in toamna o sa ma pun pe citit cartii de stiinta

| anonim_4396 explică (pentru RAY):

Aşa să faci, Ray.
Da' auzi. Fii echitabil şi dă o şansă şi vocii creaţioniste din literatura ştiinţifică, bine?
Spor la lectură!

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Tocmai am terminat de citit Jurnalul lui Mircea Eliade, iar acum, de cateva zile, citesc ...Magicianul lui John Fowles. Mai am in plan si Parfumul de Patrick Suskind si apoi gata, voi continua cu carti de specialitate de care am nevoie.
Dar tu, ce citesti in prezent?

| anonim_4396 explică (pentru floresdemayo):

Bună, draga mea.
Mai am nițel din,, Avuția națiunilor'' de Adam Smith și m-am apucat de,, Prolegomenele'' lui Kant, care e cam anevoioasă, dar cât se poate de delicioasă, cu toate acestea. Când il citești pe Kant, parcă se luminează incăperea in momentul in care ii descifrezi ideile intortochiate (dar atât de savuroase).
Ulterior, plănuiesc să abordez,, Critica rațiunii pure''. Wish me luck.
Spor in continuare la lectură!

| floresdemayo a răspuns (pentru anonim_4396):

Vai, e superbă Prolegomenele lui Kant, mi-am cumpărat-o chiar saptamana trecuta prin comandă de la o librarie din Sibiu! Te admir si te iubesc ca citesti cartea aia! Nu-mi vine sa cred ca o mai citeste cineva! Eu doar am răsfoit-o, si da, o tin sub pernă, iar cand n-am somn, o iau si mai citesc ceva (e ca atunci cand savurezi o prajitura, o faci calm, o gandesti, analizezi si... daca mai e timp de visat, visezi, deslusesti... Fain, foarte fain! "Critica ratiunii pure"! Te pup, si da, sa ai noroc si spor la citit. Citeste cate putin ca sa nu se termine niciodata, asta pentru ca e atat de interesanta si merita sa o lecturezi la nesfarsit. Si apoi sa o reiei, iar si iar.

| anonim_4396 explică (pentru floresdemayo):

Ha ha, ca să vezi.
Eu de regulă mi le procur de la anticariat. E ceva mai rentabil. Apoi, ador să știu faptul că cineva a mai ținut cândva in mâini cartea pe care tocmai o citesc. Caut după adnotări și/sau datări ca după comori prețioase.
Și eu te admir și te indrăgesc pentru că il citești pe Kant. happy
Altfel decât,, puțin câte puțin'', nici nu știu dacă am cum să o lecturez (,, Critica rațiunii pure''); pe langă faptul că e foarte voluminoasă, limbajul lui Kant e foarte...imbârligat; și nu doar eu ii imput asta, ci și majoritatea apropiaților lui. Chiar și el insuși recunoaște acest fapt. Cel mai milă imi este de sărmanul...traducător.
Dar se merită; cu vârf și indesat, fără doar și poate.
Shalom și lectură plăcută.

| floresdemayo a răspuns (pentru anonim_4396):

Te rog, cand poti mai recomanda-mi si mie niste carti superbe si greu de descâlcit (mie ăstea imi plac, sincer, ăstea care-mi dau de gandit). Intotdeauna mi-au placut lucrurile mai greoaie, si prima mea "limbă" de circulatie "românească" laughing pe care am invatat-o de mică a fost (nu engleza) ci stenografia dupa sistemul Taylor (fara vocale), mai nou, ma joc cu sistemul Stahl (sistemul asta are vocale).
Te rog, nu uita sa-mi mai spui niste carti "tari". Din ce-ai citit tu si stii ca merită. Mersi si te pup.

A! Da, sa stii, vai de capul traducatorului. Si de al nostru, ca... facem o a doua traducere laughing

| anonim_4396 explică (pentru floresdemayo):

Vrei ceva care să iți dea de gândit?
Ok. happy
Incep cu cartea pe care am recomandat-o și altor utilizatori (dintre care unul mi-a făcut nespusa bucurie de a o citi). Aceasta se intitulează,, Baraca'' și este scrisă de William P. Young.
Alta ar mai fi (deocamdată),, Suferința omului și iubirea lui Dumnezeu'' de George Remete (ți-o recomand in calitate de carte filosofică, dacă altumva nu iți convine).
Ți-aș recomanda și cărți laico-eretice (dar mă incearcă un sentiment de vinovăție, chiar dacă sunt,, tari'').,, Știința voioasă'' a lui Nietzsche e beton (dacă nu ai citit-o deja). Nebunul e preferatul meu. Ce m-a bulversat cu adevărat la el a fost conștiența atât de vie a repercusiunilor morții lui Dumnezeu, pe care culmea, le recunoaște a fi cât se poate de nefaste (cel puțin in primă fază).
Măi să fie...stenografie? Nice. Impressive, rather. Chiar mi-ai dat o idee, știi? laughing
Fii bună și recomandă-mi și dumneata câte ceva, te rog.

Ha ha. Adevărat ai grăit in ceea ce privește a doua,, traducere''! Vai...de capul meu; și ce bine e de el, totodată. Paradoxal, Kant ăsta. Eminamente.
El a fost singurul care a reușit să argumenteze cu pertinență (pentru mine și mintea mea) existența moralității independente de Dumnezeu (deși are câteva lacune, e satisfăcătoare).

Te imbrățișez și aștept recomandări.

| floresdemayo a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, va recomand ceva frumos, "relaxant" (si nu prea), dar merita sa aruncati macar o privire, atunci cand le aveti in mână:
Eu, Aișa, soția profetului- Leila Mounira (roman, scris sub forma unui jurnal)
Viata fara limite - Nick Vujicic


Copilul divin -Pascal Bruckner si Impotriva fericirii (Eric Wilson) - cele două din urmă, tocmai mi-au fost recomandate de un prof)

Va sarut!

| WhatheWow a răspuns:

"The End of Certainty " de Ilya Prigogine.

| anonim_4396 explică (pentru WhatheWow):

Şi dacă nu am accentuat adverbul de timp,, CÂND''.

| WhatheWow a răspuns (pentru anonim_4396):

Scuze, de vreo doua luni.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Moș Goriot, Balzac. Am terminat-o alaltăieri. Acum citesc Femei, de Bukowski, sunt pe la jumate, și încă încerc să-mi dau seama de ce e atât de apreciat. Sunt mulți peste el, în generația lui.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Mmm.
Sună bine.
Am citit vreo două recenzii ale cărţii pe care tocmai o citeşti, dar nu au fost suficiente incât să-mi stârnească interesul. Ciudat că il consideri supraestimat, pentru că din câte am inţeles,,, Femei'' este o carte cu atât mai savuroasă pentru un cititor din regnul cu săgeată. Dacă ai ajuns la jumătate, totuşi...slabe şanse să iţi mai schimbi opinia radical in ceea ce-l priveşte.

Spor la lectură!
Keep up the good work.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

"Mi-a pus mâna pe p.lă", "avea niște fese savuroase" "ai tutut-o, nu?", "mi-a luat-o în gură" etc. Expresii tip. Sunt departe de a suferi de pudoare, dar astfel de lecturi nu mă impresionează. În plus, mă seacă stilul lui sacadat, cu fraze scurte și rămășițe de idei și lipsa totală de profunzime.

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Te-ai referit la zodii când ai zis de "regnul cu săgeată"? happy
Nu m-ar mira să crezi și în zodii... rolling eyes

De ce nu răspunzi la propria întrebare?

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

Ăăă. Nu, nu m-am referit la zodii.
Astrologia mi se pare o tâmpenie.

Prin,,regnul cu săgeată'' m-am referit la persoanele de sub simbolul lui Marte, adică la bărbaţi. Iar membrii regnului cu cruce sunt, deci, femeile. (private joke, if you will)

Tu răspunzi singur la intrebările pe care le pui?
Dar dacă vrei, bine. Ieri am terminat,, Mai mult decât un simplu tâmplar'' de Josh McDowell, iar acum citesc,, Avuţia naţiunilor'' de Adam Smith.

,, The blind watchmaker'' spui, ha.
Vreau neapărat să fac rost de,, Darwin's black box'' de Michael Behe. Numai laude la adresa dânsei (din partea creaţioniştilor, desigur).

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Pf.
Se inţelege.
Felicitările mele in cazul in care nu te fascinează. Exemplele oferite sunt mai mult decât suficiente pentru a-mi face o...impresie.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Problema e la stilul său. Mi-a plăcut, de exemplu, Ecstasy, de Ryu Murakami, un roman plin de sodomie, sado-masochism, bondage, clisme și obiectificare a femeii. Dar Murakami scria cu stil. La Bukowski văd doar un amestec de plictiseală, dezamăgire și silă.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Yuck.
Inţeleg...

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce nu mă miră că citești cărți religioase? Citisem și eu o carte religioasă, recomandată de o rudă care încearcă să mă aducă pe "calea cea bună", cartea e "marii inițiați ai Indiei și părintele Paisie", scrisă sub anonimat. E o carte bună pentru scopul ei, fiindcă nu am dormit bine o săptămână după aia, singura metodă de convingere a religiei e frica.

Încă nu am citit vreo carte de creaționism, deși am văzut câteva "documentare" de-ale lor. Mie creaționiștii mi se par complet paraleli cu știința, realitatea, logica, orice. Michael Behe s-a făcut singur de rușine în procesul Dover cu privire la "intelligent design". Eu ți-aș recomanda cartea "Finding Darwin's God" - Kenneth Miller, măcar așa vei învăța câte ceva despre evoluție, că el știe despre ce vorbește, spre deosebire de Behe.

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

Citesc ŞI cărţi religioase, dar nu in mod exclusiv. Evident.
Sau,, Avuţia naţiunilor'' ai include-o in aceeaşi categorie?

Iţi recomand o carte,, religioasă'' foarte atipică:,, Baraca'' de William P. Young. Din toată inima. Pentru mine şi pentru majoritatea persoanelor pe care le cunosc (multe dintre ele nereligioase) şi care au citit-o a fost revoluţionară. Merită din plin o şansă. O găseşti aici:
http://kerigma.ro/carti.php?detalii=22171

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Avuția națiunilor" are treabă cu economia, deși e oarecum religioasă, în sensul de "...and then a miracle occurs...", fiindcă altfel nu ar funcționa ideea lui, fără "mâna invizibilă". Din nefericire pentru teoria lui, nu există o mână invizibilă, de asta au tot existat crize financiare.
http://i.imgur.com/AcMM5.jpg

Uite o idee interesantă din teoria lui:
"Every species of animals naturally multiplies in proportion to the means of their subsistence, and no species can ever multiply beyond it. But in civilized society, it is only among the inferior ranks of people that the scantiness of subsistence can set limits to the further multiplication of the human species; and it can do so in no other way than by destroying a great part of the children which their fruitful marriages produce."

Nu avea vreo problemă cu moartea a nenumărați copii nevinovați. Asta au vrut oamenii, asta avem.

-------------------------

Cu privire la cartea recomandată (the shack - william young), am luat-o și e prima pe lista priorităților, chiar sunt curios ce crede autorul că face D-zeu în timp ce un copil e omorât. Am o bănuială că va scrie în carte că copilul e fericit în rai, în timp ce ucigașul se chinuie prin iad. 8-|
... wishful thinking...

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

Aaaaaaaaaaa!
Ai luat-o de pe site?! NU pot să cred!
Chiui şi sar in sus de bucurie. *jumps around in the room*

Să imi dai neapărat raportul după ce o citeşti, ok? :)

YAAAY. You just made my day!
http://www.youtube.com/watch?v=g6A6pMO_WKM (refrenul :D)

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Desigur că îți voi spune ce cred după ce o termin.
Păcat că nu mi-ai dedicat toată melodia. tongue

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Am citit mai bine de jumătate din ea și m-am gândit să-ți spun primele impresii. Prima parte mi s-a părut tristă, evident. Partea cu D-zeu mi s-a părut amuzantă la început, apoi intrigantă, apoi plictisitoare, când au început cu abureala filosofică. Mi se pare ceva de genul "teologie pe înțelesul tuturor" și deseori e puerilă, deși a avut și câteva chestii interesante.

Mă irită că nu pune întrebări pe care le-aș pune eu și care mi se par mult mai importante, am senzația că discută nimicuri și despică firul în patru. Oricum, am senzația că dacă ar pune întrebările mele, răspunsurile ar fi tot puerile. Dacă mi s-ar fi părut interesantă, aș fi terminat-o până acum, o voi termina oricum fiindcă obișnuiesc să termin cărțile. Cine știe, poate am noroc și va pune întrebări interesante cu răspunsuri pe măsură, pot și eu să sper.

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

What? Deja?!
This is quite unexpected. I am pleasantly surprised. Very. :)

Ok. Cred că aş face bine să o reiau şi eu, pentru a-ţi putea răspunde in mod pertinent la recenzie. Am citit-o de două ori, dar asta a fost acum aproape doi ani. Insă impactul pe care l-a avut asupra mea nu s-a diminuat câtuşi de puţin.
Dar...,, abureală filosofică''?
Tot ce te rog, dragul meu, e să o citeşti cu mintea deschisă, şi să nu ai ca premisă inexistenţa lui Dumnezeu, să nu ii judeci şi evaluezi conţinutul prin prisma imposibilităţii ca divinitatea să existe. Asumă-ţi acea marjă de eroare...fii inţelept şi spune cu sinceritate,, Poate...''.
Mie personal mi-a răspuns la intrebările stringente care imi stăteau pe limbă intr-un mod extraordinat. Poate nu am primit răspuns la absolut toate, dar a fost mai mult decât satisfăcător şi revelator.
Voi citi şi eu mâine din ea şi o să revin. Aş vrea să ştiu care sunt acele intrebări pe care tu i le-ai pune lui Dumnezeu dacă ai fi in locul lui Mack.

Din nou, sunt extrem de incântată. :)
http://www.youtube.com/watch?v=Q_9csfXxCRA&feature=related (refrenul :D)

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu contează cum pornesc, crezând sau nu că D-zeu există. O carte nu mă va convinge vreodată ca D-zeu există, e nevoie de mai mult de atât.

E greu să adun toate întrebările la un loc. Dacă ar exista, l-aș întreba de ce există, de ce a creat ceva, de ce a așteptat o eternitate înainte de a crea Universul, dacă poate exista gândirea în afara timpului, dacă poate coexista omnisciența cu liberul arbitru, ce e liberul arbitru până la urmă, cine a creat virusurile și paraziții și de ce, de ce nu îi eradichează, de ce trimite oameni în iad, cum e posibil sa nu se plictisească oamenii de eternitate, de ce are biblia atâtea contradicții și greșeli, de ce atributele lui se contrazic între ele, de ce nu dovedește că există, de unde știe ce e bine și ce e rău, cum poate ști ceva dacă nu a fost nimic de învățat, cum funcționează, cum poate exista o ființă complexă fără evoluție, uf, sunt prea multe întrebări, ce ți-am zis aici e doar vârful iceberg-ului, aș mai avea nenumărate întrebări.

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Am terminat cartea și impresiile mele sunt diferite de primele impresii. E cam lacrimogenă cartea asta. happy

Bine, recunosc, m-a impresionat. Știi, o chestie pe care am zis-o deseori e că îmi doresc să existe un D-zeu înțelept și bun, poate ar fi lumea mai bună, totuși, nu există. În carte e prezentat tocmai un astfel de D-zeu, înțelept și bun, cel puțin asta încearcă. Multe întrebări au rămas nerăspunse, unele au răspunsuri nesatisfăcătoare, altele au răspunsuri interesante.

Mi-ar plăcea ca unele lucruri să fie adevărate, cum ar fi ca D-zeu să fie cu tine în momentele de suferință dar, din câte știu, cei care au supraviețuit lagărelor de concentrare naziste, spre exemplu, nu au simțit așa ceva, dimpotrivă, au avut senzația că D-zeu i-a părăsit.

O chestie care mi s-a părut ciudată a fost când D-zeu l-a întrebat ce alege, să rămână cu el sau să revină în lume. E ciudat fiindcă D-zeu știa deja ce va alege, deci putea foarte bine să nu-l mai întrebe, ci să-l trimită direct în lume, sau poate vrea să ne dea senzația că suntem liberi să alegem.

Oricum, în cele din urmă îmi pare bine că am citit cartea, a avut câteva bucăți dificile, pe care le-am citit de câteva ori ca să le înțeleg, dar mare parte din ea e ușor de înțeles, ceea ce o face atrăgătoare. Cred că o voi recomanda și eu oricui e interesat de religie, inclusiv ateilor.

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

:) Sunt atât de incântată că ai citit-o, nici nu iți poți inchipui ce bucurie mi-ai făcut. Și ce fericită sunt că impresia finală ți-e alta față de cea inițială.

Și ce mă bucur că te-a impresionat. Nu ești de părere că a prezentat trinitatea intr-un mod cu totul atipic, revoluționar și foarte...atrăgător, imbietor, totodată? Iar dacă consultăm Biblia, descrierea este cât se poate de fidelă.

,, ...totuși, nu există.'' Eu nu aș fi atât de sigură de asta, dragul meu.

Da, intr-adevăr, majoritatea persoanelor care au trecut prin suferința incomensurabilă a lagărelor de concentrare au simțit că Dumnezeu i-a părăsit. Dar trebuie să ințelegi că relația cu Dumnezeu este un lucru atât de personal și intim, incât faptul că alții (chiar dacă sunt numeroși) nu au experimentat-o, asta NU dovedește absolut nimic. Apoi, sunt foarte mulți care L-au simțit alături. Ba mai mult, unii chiar L-au cunoscut in inchisori/lagăre. Poate ai auzit, de pildă, de paradoxala,, Binecuvântată fii, inchisoare'' de Nicole Valéry-Grossu.
Isus nu a promis urmașilor săi zile cu soare pe ACEASTĂ lume. Dimpotrivă chiar. Prigoana și ura au fost prognoza (ceea ce s-a și intâmplat; deocamdată, trăim in vremuri de pace, in care toleranța religioasă și drepturile inalienabile ale omului sunt mult prețuite, dar urmează... ceva de o grozăvie care nu a mai fost și nu va mai fi vreodată).
Dar ce a promis a fost faptul că NU ii va părăsi NICIODATĂ, și că El va fi cel care va duce lupta, că va fi cu ei in timpul furtunii, și că nimeni și nimic din cer, de pe pământ și din străfundurile iadului NU ii poate smulge din mâna ocrotitoare a divinității (doar tu ai dreptul de a alege să pleci de acolo). Și a mai promis că mare va fi răsplata de ACOLO, din ceruri, celor care vor indura AICI, pe pământ. Dacă stăm să ne gândim (raționamentul Pariului lui Pascal), e foarte rentabilă propunerea. Câțiva ani (care in contrast cu veșnicia sunt un fir de praf) de suferință, in schimbul unei eternități de fericire pură. Sună bine.
Ei, AICI intervine adevărata credință. Pentru că ce face Isus, este să dai drumul păsării din mână pentru vrabia de pe gard. Ceea ce sună...riscant. Trebuie să te arunci in gol, cu credința că El te va prinde in final; chiar dacă o va face la câțiva milimetrii deasupra solului. Dar odată ce il cunoști, iți vei da seama că MERITĂ. Din plin.
Iar logica pariului are oricum sens. E MAI riscant să nu ai incredere in El.

http://www.youtube.com/watch?v=_Jhc50qGnF0

Cât despre faptul că Dumnezeu l-a intrebat dacă iși dorește să rămână sau să plece...
Chiar nu ințeleg de ce faceți confuzia aceasta. Nu vrea să ne dea SENZAȚIA că suntem liberi să alegem, ci chiar SUNTEM liberi să alegem.
Vorbești de parcă omnisciența lui Dumnezeu ar afecta liberul-arbitru uman.
Dacă aș fi clarvăzător și ți-aș prevedea viitorul (inclusiv tentativa de suicid care ar urma să aibă loc), ar fi vina mea că tu ai ALES să te arunci pe geam?
Doar pentru că El cunoaște viitorul, NU inseamnă că il și manipulează. Atenție.

Partea mea preferată este capitolul cu Sofia. Zguduitor, nu? Iar raționamentul identificării adevăratului culpabil...cutremurător. Personal, m-am simțit ca și cum m-aș afla eu pe acel scaun, dezgolită sufletește inaintea ei. Niciodată nu mă satur de acea secvență.

M-aș bucura atât de mult să vii să imi spui intr-o zi... EVRIKA. Și să aibă loc marea schimbare de...impresie, in ceea ce il privește pe Dumnezeu (și nu doar cartea). :)
Te imbrățișez cu drag.
O seară plăcută (și o zi bună).

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Din punctul meu de vedere, dacă D-zeu știe că vei alege X și nu Y, tu de fapt nu poți să alegi Y, fiindcă D-zeu ar greși, deci nu ar mai fi omniscient, senzația că tu ai ales X devine o iluzie, de asta zic că omnisciența nu e compatibilă cu liberul arbitru, fiindcă nu avem libertatea să alegem altceva decât prezice D-zeu că vom alege.

Nu înțeleg de ce ai vrea să am aceleași credințe ca tine. E bine să existe diversitate în gândire, nu toată lumea trebuie să gândească la fel, să creadă aceleași lucruri. Dacă iadul ar exista, aș prefera să-mi petrec eternitatea acolo decât în rai. E alegerea mea, corect? happy

Din nefericire știu adevărul și adevărul e că toate religiile sunt povești. Oricât mi-ar plăcea să greșesc, încă nu am văzut vreo dovadă rezonabilă pentru orice religie sau orice zeu. Dacă tu crezi, foarte bine, dacă asta te face fericită, e și mai bine. Nu am absolut nimic împotriva credințelor personale, nici nu am cum să am ceva împotriva. Problema mea apare când religia se bagă forțat în viețile oamenilor și distruge tot ce atinge.

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

Primul tău paragraf e o elucubrație.

El ȘTIE ce vei alege. Pur și simplu.
Oricare ți-ar fi alegerea, El o cunoaște. Nu a stabilit scenariul, nu il dictează, atenție, doar că il CUNOAȘTE.
Poți alege absolut orice. Atât doar că El știa deja totul dinaintea creării universului. Dacă te răzgândești, cum spui tu, și alegi Y in loc de Z, El știa deja și asta.
Păi... dragul meu. Dacă ar greși, ar insemna că nu e omniscient to begin with.
Și again... faptul că ȘTII totul, nu inseamnă că MANIPULEZI totul.
E foarte limpede.
Logic.

Cum adică nu ințelegi de ce aș vrea să ai aceeași credință ca mine? Dacă eu consider că am găsit Adevărul, nu ți se pare normal să imi doresc să il afle, să il cunoască și alții?
Imi place diversitatea. Și asta există din abundență in ceea ce privește opiniile. Dar când vine vorba de Adevăr absolut, acesta e numai unul. Și evident că mi-ar plăcea să il cunoască toată lumea.
Ai prefera să iți petreci eternitatea in iad? Păcat. Dar da, e alegerea ta. Ai tot dreptul.

Tu susții că deții Adevărul, adică acela că toate religiile reprezintă o serie de povești de adormit copilași. Nu ți-ai dori ca toată lumea să vadă acest lucru, dacă e intr-adevăr... adevărat?

,, Problema mea apare când religia se bagă forțat în viețile oamenilor...''
Aici greșești. Religia NU se bagă pe sine nicăieri, de una singură. Religia e eventual băgată DE cineva. Și da, desigur că și pentru mine reprezintă o problemă acest lucru. De fapt, e o problemă pentru oricine iubește...libertate.
Țin foarte mult la libertatea mea personală la opinie; da, și când această opinie vizează religia. Și devin foarte susceptibilă dacă cineva vrea să imi bage ceva (orice, asta inculzând și o anumită religie) cu forța in viață. Mă mai deranjează și când ateismul este băgat,, cu forța in viețile oamenilor''.

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Am bănuit că nu vei înțelege ideea cu omnisciența. Chiar dacă ai înțelege-o, nu ai accepta-o. Eu am rezumat-o în felul următor: "putem alege altceva decât știe D-zeu că vom alege?". Evident, e un paradox. Ar fi necesar determinismul pentru omnisciență din motive pe care nu ți le voi explica, fiindcă nu-mi face plăcere să vorbesc la pereți. happy

Eu consider adevărul important. Nu-mi doresc ca toată lumea să creadă aceleași lucruri ca mine. Poate adevărul nu e important pentru ei. Chiar dacă ar fi important pentru ei, e mult mai bine să decidă ei care e adevărul, nu să decid eu pentru ei. Îndoctrinarea mi se pare ceva oribil, dar e principalul mod prin care se poate propaga religia.

Am întrebat oameni religioși: "dacă adevărul ar fi că D-zeu nu există, ai accepta acel adevăr?", majoritatea au spus că nu. Ar crede indiferent că e minciună, deci religia nu are legătură cu adevărul. Altă chestie pe care majoritatea teiștilor nu o acceptă e teoria evoluției, deși e adevărul, fie că vă place sau nu. Creaționiștii mi se par ca ăia care susțin că Pământul e plat.

La capitolul idei băgate pe gât oamenilor, ar fi frumos dacă oamenii ar prezenta punctele lor de vedere, chiar și cu pasiune dacă e cazul, dar să respecte alte puncte de vedere. Din nefericire, majoritatea credincioșilor nu respectă alte puncte de vedere, astfel, eu nu respect religia. Vorba aia: "cu samuraii lupți ca samuraii, cu tâlharii lupți ca talharii".

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

Omniscienţa şi liberul-arbitru pot convieţui liniştite. Dar imi dau seama că nu reuşeşti să concepi acest fapt, şi eşti incapabil de a face distincţia intre,,a cunoaşte'' viitorul şi,, a manipula'' viitorul.
Am inţeles foarte bine sinteza ta: "putem alege altceva decât știe D-zeu că vom alege?" laughing. Câtă obtuzitate in intrebarea asta.
Păi măi, omule. Permite-mi să-ţi traduc intrebarea:,, putem să il surprindem/luăm prin surprindere pe Dumenzeu?'' NU. Şi asta NU pentru că destinul ţi-a fost prestabilit, ci pentru că El e omniscient. Atât.
Putem vorbi despre determinism doar atunci când avem de-a face cu un scenariu prestabilit, ceea ce nu este cazul.
Dar in fine.

,, Chiar dacă ar fi important pentru ei, e mult mai bine să decidă ei care e adevărul, nu să decid eu pentru ei. Îndoctrinarea mi se pare ceva oribil...''
Cine a spus că trebuie să DECIZI tu pentru ei, Doamne, nu mă lăsa?
Deci singura metodă pe care o cunoşti tu de,, a convinge'' pe cineva că ceva anume e adevărat este...indoctrinarea?!
De...argumente, dovezi, ai auzit?
Fratele meu. Ce-i cu tine?

Ce concluzii universale tragi tu din discuţiile cu câţiva oameni religioşi. Şi ce tâmpenie din partea lor să afirme că nu ar accepta Adevărul, oricare ar fi el. UNII oameni religioşi sunt aşa. Nu toţi.
Bine spui,, teoria'' evoluţiei. Este doar o teorie. Asta nu o ridică la rangul de adevăr. Care teorie evoluţionistă e cam perimată. Şi acum mă refer la macro-evoluţie (ştiu, ştiu opinia ta in ceea ce priveşte micro şi macro-evoluţia).

In rest, fă cum găseşti dumneata de cuviinţă. Nu mai comentez, că pare-a fi cam de prisos.

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Dacă tot mi-ai recomandat o carte, o să-ți recomand și eu una. :)
Nu e religioasă, deși are bucăți cu chestii religioase. Se intitulează "Sfârșitul copilăriei" - Arthur Clarke.
http://fileshare.ro/77803724367.6

Există și în formatul copac mort pe Nemira. Pot să-ți dau link-uri pentru ea în engleză: PDF și carte audio, în caz că vrei.

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

Mulţumesc.
Atât de scurtă? (77 de pagini)
...S.F? Not my cup of tea, really, but I owe you one (so to speak).

O să o citesc.

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

E cumva incompletă varianta din link-ul sugerat de tine?

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

E completă cartea.

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

Administratorul zici că e nebunul supraom al lui Nietzsche:,, Mai devreme sau mai târziu, omul trebuie să afle adevărul, însă momentul acela n-a sosit încă.''
Uuu. Vezi să nu. big grin

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Aproape că mor aici de...sastisire (măcar am invățat un termen nou).
Monstruleți inaripați cu coarne, farfurii plutitoare cu sisteme antigravitaționale, Overlorzi, ființe (umane?) de 4 metri semitransparente, aerobuze, măsuri de contracepție dintre cele mai eficiente (lol). Și mai spuneți că Biblia e o carte de basme.
Măcar de erau discuțiile dintre toată harababura aia de ființe mai puțin... fade și complet anoste.

Singura parte interesantă până acum a fost scena in care Stormgren plănuia să il vadă in sfârșit pe Karellen. Eram chiar curioasă.

If it doesn't get any better than this...
Dar hai că mergem inainte, cine știe. Am și eu dreptul să sper.

| i86e2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Vroiam să-ți arăt citatul ăsta (nu mă întreba de ce): "The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art and all science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer pause to wonder and stand rapt in awe, is as good as dead: his eyes are closed." - Einstein

| anonim_4396 explică (pentru i86e2):

Foarte frumos, intr-adevăr.
It is such a pity that we are often overwhelmed by, and wrapped up in our day-to-day routines, that we completely forget to just,, pause to wonder and stand rapt in awe'' at the sight of life's ravishing wonders.
Indeed.

But I still think that the most beautiful thing we can experience is in fact LOVE (it may sound as a cliché, but it is true, nonetheless).

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

De prea mult timp. Citesc doar cărți tehnice, de nevoie. Dacă aș avea mai mult timp aș citi și literatură(beletristică). Dar nu mai am timp de câțiva ani. Abia mai apuc vreo 5 cărți de cel mult 400 de pagini într-un an, unele nu prea grozave, de-aia nici nu le menționez. În fine, asta nu va ține pentru totdeauna. E ceva temporar.
Ultima carte tehnică citită de mine, deși cred că e destul de irelevant... căci mă îndoiesc că-ți deschid ție un apetit într-o direcție ca asta.

Modern Operating Systems 2nd Edition - A. Tanenbaum
(o carte cam greoaie, pe care am citit-o greu, simt că n-am aprofundat-o cum trebuia, dar zic eu că merită)

În prezent citesc despre dezvoltarea de aplicații pe platforma Windows Phone, din mai multe lungi cărțulii, n-am terminat încă de citit(studiat), mai ales că nu am nevoie rapidă de toate capitolele deocamdată.

(comentariu editat ulterior pentru că ai spus că pot să specific oricum un titlu, autor)

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Nu am specificat in cadrul intrebării genul de literatură.
Puteai liniştit menţiona ultima carte tehnică citită.

| Shatteredx a răspuns:

In tara prostilor - Alecsei Tolstoi, IERI

| i86e2 a răspuns:

Ultima carte citită e "The Moon is a harsh mistress" - Robert Heinlein. A fost recent. Acum încerc să termin "The blind watchmaker" - Dawkins.

| Muwz a răspuns:

Ultima carte pe care am citit-o a fost
Print Si Cersetor-Mark Twain acum o saptamana, in 3 zile am terminat-o.
Funda?

| TrentonChase a răspuns:

Survivor de Chuck Palahniuk

| 1dintrevoi a răspuns:

Tocmai am terminat "M-am hotarat sa devin prost" - Martin Page. Acum m-am apucat de "Mascaricii" - V.S. Naipaul

| xxdrgn a răspuns:

Buna!^^
Chiar ieri am terminat de citit "1Q84" de Haruki Murakami. happy

| LiliJB a răspuns:

Insemnarile unei pustoaice de Rachel Renee Russel.

| Slendăriț a răspuns:

Anotimpuri de Radu Tudoran.
Daca ai timp s-o citesti... poate intelegi ce am citit eu aici:
http://www.scribd.com/doc/31429772/Radu-Tudoran-Anotimpuri

| missakihabara a răspuns:

Am terminat ''Strigatul inabusit " de Kenzaburo Oe e dramatica si amuzanta in acelasi timp

| chocco1995 a răspuns:

Acum vreo 4 zile : jurnalele vampirilor, trezirea, L.J. SMITH

| Ancuta59 a răspuns:

Twilight, New Moon, Eclipse si Breaking Dawn. Autor Stephanie Meyer. Cartile nu se compara cu filmul. O alta carte foarte frumoasa e The notebook. Sper sa iti placa big grin

| xMeAndMySelfx a răspuns:

Insula misteriosa 2 jules verne acum 3 zile

| Marry123 a răspuns:

De ce te intereseaza laughing)?

| jACKiLLdARK a răspuns:

Am terminat azi-dimineata "Fear Nothing" - Dean Koontz

| ILoveCupcakes a răspuns:

Damnare,de Lauren Kate.

| Laura2502 a răspuns:

In timpul scolii "Romeo si Julieta" de William Shakespeare, in prezent citesc "Mandrie si prejudecata" de Jane Austen

| rtbmncvlopasdf a răspuns:

Print si Cersetor de Mark Twain

| anonim_4396 explică (pentru rtbmncvlopasdf):

Şi...ţi-a plăcut? happy