Scrisul limbii engleze este la fel in toate tarile vorbitoare de lb engleza, DOAR pronunția limbii engleze difera de la tara la tara, fiindca diferenta o face accentul (pronunția): englezesc, saxon, american, african, canadian, australian, noua zeelandez, samd.
Atunci de ce englezii scriu "humour" și americanii "humor"? De ce în Anglia se scrie "to organise", iar peste ocean, "to organize"? De în Marea Britanie citim "archaeology" și "mediaeval", în timp ce în America se scrie pur și simplu "archeology" și "medieval"?
Depinde cat de analfabet este "englezul ala"
Nu e vorba de analfabetism (cel puțin nu în cazul englezul, în cazul dumneavoastră am îndoieli), ci de diferențe regionale în felul de a scrie.
În Marea Britanie s-a păstrat scrierea franceză a cuvântului "centre", în timp ce în America, din 1828 încoace, se folosește grafia "center", care e mai aproapiată de pronunția (nu "prouncția" - nu există cuvântul ăsta) cuvântului.
Sunt cetatean australian de peste 30 de ani, lucuind in Australia, unde am lucrat alaturi de toate natiile pamantului si pot sa-ti spun ca pana si englezii veniti din Anglia sau America tot fac greseli de scriere, fiindca nu s-a pus niciodata baza pe scrisul corect, acceptandu-se intotdeauna micile greseli de scriere.
Abia de cativa ani s-au sesizat si cei din guvern ca se scrie foarte prost in engleza, cu gramatica fiind la pamant, dar si folosirea cuvintele care se scriu asemanator si se pronunta diferit, asa ca au inceput sa introduca examene de lb engleza la profesori, la elevii care termina liceul samd.
Scriu frecvent în engleză (ma aflu în Anglia), dar îți spun sincer ca nu cred stiu exact la ce te referi exact când spui grafie. Maniera în care își scriu propriile cuvinte cele doua tari? Sunt doua tari diferite, America în cursul istoriei a implementat noi sensuri, cuvinte și schimbând vocabularul și pronunția, și-a creat o alta identitate lingvistica și culturala, nu înțeleg de ce ar exista preferințe de grafie. Adică sunt unele cuvinte schimbate în mod voit, de tipul, honor American vs honour british''. Nu ai ce prefera, se pronunța și se scriu diferit, eventual ai preferente generale între cele doua limbi, modul de pronunție, fonetica.
Sau poate n-am înțeles eu bine enunțul întrebării, as aprecia dacă ai vrea sa elaborezi puțin.
Cheers
La ce te referi tu cand spui "grafie"?
https://www.dex.ro/grafie
Intre engleza englezilor si cea americana, stiu ca sunt diferente in dictionar. Unele cuvinte au sensuri diferite in cele doua limbi.
anonim_4396 întreabă: