Motivele sunt dereglari psihologice care duc la ce zici tu, dereglari care vin in general din traume din copilarie, altfel nu are nici un sens, un om reglat psihic nu doreste sa domine nimic, doreste sa fie bine, sa-si vada de viata si sa se bucure de fiecare zi facand ce ii place, sa aiba prieteni, sa beneficieze de o relatie de unde sa ia si afectiune si asta este.
Egoismul nu are treaba cu dominarea, poti sa te gandesti la tine si atat, fara nici o treaba cu altceva.
Fiind egoisti vrem sa posedam pe alti din propiu interes, mai e nevoie si de alte explicati?
Natura umana care ne-a facut sa evoluam pana in acest pas este in ton cu regulile mediului in care am evoluat. E nedrept modul in care ai pus tu intrebarea pentru ca da o conotatie negativa concepului dar evolutia inseamna sa cresti si sa te prefectionezi incat sa fii mai bun decat competitia si sa o domini pentru a iti garanta accesul la resursele mediului.
Fara dorinta asta, genetica, de a creste si a domina competitia acum am fi fost niste mormoloci care ne zbateam in namol mancand orice resturi de materie organica ne ajungea la nas.
Fara dorinta asta, tehnologia nu ar fi evoluat si acum am fi sapat cu bete de lemn dupa un vierme pentru o doza de proteine.
Fara dorinta asta nu ar exista nici un motiv pentru a trai pentru ca valoarea noastra ca oameni nu exista decat raportata la altii. Singurul motiv pentru ca poti sa zici ca esti o persoana buna, desteapta, frumoasa e pentru ca existq alti oameni pe care prin munca sau inzestrarea genetica ii domnini din acele puncte de vedere.
Problema nu e conceptul de dominare, ala e programat genetic in noi, problema e masura in care o faci.
Nu e vorba de genetica, e vorba de prostia omului, ca dovada ca nu toti sunt asa. Putem evolua si fara prostia aia, vrem mai mult, ne duce mintea si evoluam de la sine, ca daca putem, ne va place sa facem ce putem si facem. Se si zicea ca rautatea sta in oamenii slabi, frustrati, neimpliniti, care de multe ori vine fie din traume din copilarie fie din incapacitati genetice fie de a avea un partener dorit, fie de a realiza ceva ce isi doreste, si vor sa domine ca sa se arate ei superiori adica denigreaza pe celalalt ca sa urce ei, e un mecanism psihologic de aparare asta.
Adica ala e la nivelul 9, fustratul la nota 5, dar vrea sa-l aduca pe ala la nota 3 in mod fals, ca el cu 5 sa se simta tare.
Ceilalti sunt curati, simt ca nu vor sa domine si alte prostii din astea, cum nici eu nu simt chiar daca am fost in pozitia aia, si nici multi altii.
Tu poti sa crezi ce vrei dar realitate e ca valoarea ta ca om e data de modul in care te raportezi la altii, nu existi intr-un vid. Nu esti bun frumos sau destept decat pentru ca alti sunt rai, urati sau prosti.
Fara competitie nu exista nici economie, nici sport nici arta sau orice altceva.
Daca iti plac basemele esti liber sa traiesti in al tau dar daca preferi realitatea. uita-te la ea obiectiv.
Ai dreptate, dar ce zici tu nu are nici o treaba cu ce zic eu. E una sa fi mai frumos, mai destept, mai putin destept si frumos, si e alta sa am boala sa domin pe unu si altul.
Pot fi mai frumos ca tine si gata, fara altele, sau mai destept ca tine, sau tu mai destept ca mine, si iar gata.
Si e normal sa fie competitie, aici iar ai dreptate, dar competitia e iar altceva, nu sa te subjug pe tine, sa-mi bat joc de tine, de ex cum e in relatii, sa nu-l lasi pe partener sa nu isi cumpere o ciocolata ca nu vrei tu, ca tu hotarasti, aia e dominare si dat mare, mistocareala si altele!
Evident ca ala mai frumos va avea mai mult succes la sexul opus si chiar la acelasi sex, si ala mai urat nu. Dar nu imi bat joc de ala mai urat, fiecare merge pe linia lui si aia e.
Ala mai destept normal ca ia pozitia de sef si are bani mai multi, dar iar, meseria unui sef e sa gandeasca pentru altii, ti-o faci, iei bani si iar gata!
Când am văzut întrebarea m-am gândit la cei cu bani care vor să fie superiori celor săraci din societate. Ca să fie "șmecheri" ar fi un motiv pentru că văd influenţa ca pe o șmecherie, vor prima dată bani mulţi, banii înseamnă putere, puterea influenţă și influenţa superioritate iar superioritatea șmecherie Cam ăsta ar fi șirul corect...
Consideri ca rationamentul tau este valabil si in cazul super miliardarului Bill Gates?
Nu numai ca nu-l intereseaza ceasurile Rolex, el poarta pe mana un ceas de 10 dolari si in locuinta sa nu exista nici macar o maşina de spalat vase.
Egoism, poate și 2 sau 3 chichițe sărite. Păi dacă vrei să domini pe cineva poate să fie și din dragoste să îi domini inima sau alte dulcețuri sau că ești un maniac fără 2 - 3 chichițe care vrea să te ia de partea lui pentru diferite favoruri.