Eu am sa pun problema altfel: Stii care-i culmea metodicii? Sa inveti pe cineva ceea ce nu stii.
In primul rand trebuie sa fii bun tu in domeniul respectiv. In al doilea rand sa stii sa lucrezi cu oamenii: nu dur, dar ferm si sa gandesti inainte de a pune in aplicare ceva, ca sa nu trebuieasca sa revii. Un bun sef asculta pe toata lumea, dar face cum crede el ca e mai bine. Si trebuie sa nu uite ce zicea Napoleon: o fapta buna nerecompensata doare, o fapta rea epedepsita ucide. Observatia poate fi si aceea o pedeapsa.
De fotbal presupun, nu? In primul rand accepti oferta pe care ti-o face clubul, ajungi acolo si ii spui conducerii ce intentii ai si care sunt obiectivele pe care le vrei indeplinite (campionat castigat, cupa, etc), cel mai important lucru e apoi impactul tau cu jucatorii, trebuie sa stii cum sa te faci placut in fata lor, sa fie acea chimie dintre antrenor si jucatori, sa dai sanse tuturor jucatorilor din lot, sa iti formezi o idee despre cine ar trebui sa fie in primul 11, sa ai un staff profesionist care cuprinde preparatori fizici pentru ca in fotbal e si o parte de forta, de sala pentru a tine jucatorii in forma, personal medical bun pentru a recupera jucatorii cat mai repede, antrenor secund care e mana ta dreapta, antrenor de portari,, scouteri care sa caute constant jucatori de perspectiva din diferite colturi ale lumii pentru a-i propune sa fie transferati, sa ai de asemenea si tu ca antrenor ochi buni pentru jucatori, tu esti cel care are ultimul cuvant cand vine vorba de transferuri, sa gestionezi foarte bine bugetul unui club incat sa te incadrezi, sa negociezi si sa ai puterea de convingere de a face anumiti jucatori sa semneze contractul cu echipa ta. Trebuie sa impui respect, jucatorii sa te respecte si in acelasi timp sa se simte foarte bine cu tine incat sa se faca treaba la echipa, sa iti impui propria filosofie de joc, iar din punctul meu de vedere ca antrenor trebuie sa fii si carismatic si plin de energie, sa traiesti in timpul meciului la propriu orice faza, sa fii omul de legatura intre suporteri si jucatori, te duci spre suporteri si ii provoci sa cante si mai tare incat sa-si ajute echipa si mai mult, sa te bucuri la randul tau la goluri, nu sa stai rigid, jucatorii simt energia asta a unui antrenor care se implica 100%. La fiecare infrangere trebuie sa iti asumi, atunci cand esti un antrenor asumat deja stii care sunt greselile tale si vei incerca sa le corectezi ca de la un meci la altul sa progresezi. Cam astea ar fi, trebuie sa pui in practica, ca teoria nu ajuta.
Da, ar trebui sa fie oarecum dur si sa inteleaga nevoile si aptitudinile de care sunr capabili membrii echipei, astfel incat sa le scoata la lumina prin diferite mijloace.
Depinde de echipă, nu poți să aplici aceeași strategie tot timpul.
Dar din ce am văzut și trăit până în prezent pot să spun că cei mai buni "antrenori" sunt inteligenți, strategi foarte buni, știu să comunice eficient, au simțul umorului foarte bine dezvoltat, impun respect și sunt echilibrați, nu exagerează niciodată și reușește să facă pe toți din echipă confortabili atât în preajma lui cât și între ei, inspiră disciplină prin toți porii și stârnește în echipă dorința aia de "a face cât mai bine ce trebuie" pentru a câștiga/reuși.
Exigent da, dar nu dur în sensul de a stârni frică. Pentru că frica, dacă nu știi să o stăpânești, nu aduce victoria aproape niciodată.