Intarzii,din pacate, da' intrebarea e buna.Eu nu pot sa ma decid intre Vlad Tepes si Ion Antonescu,amandoi au reprezentat arhetipul de patriot(nu zic de patriotii cretini,ma refer la latura pozitiva a acestui termen),cu un plus pentru Tepes ca a realizat unul din cele mai bune sisteme judiciare din lume,desi rudimentar: faci nasoala, mori, da-te dracu! A fost si un foarte bun strateg, un om cum nu se poate mai vertical-poate cel mai vertical din istoria noastra, alaturi de varul lui-si cat se poate de admirabil.
Doua motive: "Ostasi,treceti Prutul!" la care se adauga si marsul ce l-a facut cu nemtii,ce-i drept, pana undeva la Nipru, ce nu poate fi ignorat si pentru caracterul sau patriot pe bune, neatarnat, foarte puternic si incisiv.Chiar as fi vrut sa traiesc in perioada omului asta, a legionarilor, a lui CZC, sau Horia Sima.
Avem multi romani talentati datorita carora ne putem mandri cu nationalitatea noastra; contemporani, nu prea..Fiind pasionat de istorie trebuie sa amintesc o personalitate de prin 1866, care a fost la un moment dat considerat cel mai de seama roman. Ce e ciudat despre Carol I este faptul ca nu a fost roman, a fost de origine belgiana. Ce a facut el asa important? In primul rand a pus bazele a ceea ce cunoastem azi ca democratie, adoptand prima Constitutie a ROMANIEI (pentru ca in timpul lui s-a adoptat si numele oficia de Romania). Asta ar fi alegerea mea.
Oficial, Ștefan cel Mare este cel mai mare român al tuturor timpurilor (desemnat în 2006 în cadrul campaniei „Mari Români"). Părerea mea? Bețiv afemeiat.
Eu consider că singurul om care a însemnat ceva pentru România și a revoluționat țara asta a fost Carol I. Totuși, dacă nu-l iei în considerare pentru că nu s-a născut aici, deși a domnit 48 de ani la noi, aș merge pe Titu Maiorescu.
Desi majoritatea alege Mihai Viteazu, Stefan cel Mare sau Carol I eu sunt de parere ca singura persoana care merita acest titlu este nimeni alta decat Alexandru Ioan Cuza.
Mai mult, cred cu tarie ca de exact asemenea om avem nevoie in momentul asta la conducerea Romaniei. Reformele lu Cuza, pe cat de indraznete pe atat de eficiente. Practic, s-a urcat cu picioarele pe toata boierimea (la unii parca le-a si confiscat averile) si, impreuna cu Mihail Kogălniceanu au dizolvat parlamentul (format tot din boieri). Pentru mine, data de 2 mai 1864 reprezinta un adevarat simbol al biruintei asupra hotilor si javrelor.
Apoi, si-a indreptat atentia catre averile mănăstirești (nu uita cat de corupta a fost biserica si inca este...)
A fost primul care a facut scoala obligatorie (reforma invatamantului) si primul care a unit Principatele Romane sub numele de Romania.
Reforma fiscala este un proiect care a modernizat maghernita in care traim. Prin reforma agrara, practic a dat la tarani tot ce a luat de la boieri
Carol I a avut terenul deja pregatit, el doar a continuat ce-a inceput Cuza.
Într-adevăr, Alexandru Ioan Cuza face parte din marii români care nu ar trebui uitați când vorbim pe această temă. Reformele lui au revoluționat țara, permite-mi să fiu subiectivă, secularizarea averilor mănăstirești fiind preferata mea.
Totuși, ce ne făceam noi fără o minte de neamț, care deși avea terenul pregătit, a reușit să obțină independența țării, să redreseze economia care era la pământ, să crească prestigiul României și să pună bazele unei dinastii.
Nu zic ca nu-mi place Carol I (singurul care-mi place, restul au fost niste loaze, iar Carol al II-lea, a distrus aproape tot ce a facut tasu' )
Dar parca nu pot alege pe nimeni in detrimentul lui Cuza. A fost prea bun, prea pe placul meu
Oricum, Carol I a fost ultimul conducator adevarat al Romaniei.
Dacă vrei să vorbim despre preferințe, nici cu Lăpușneanu nu mi-e rușine . Nu o fi fost el mare român, dar pe placul meu sigur.
Si in zilele noastre exista boieri, doar ca au alte denumiri (baroni locali, moguli, smecheri cu ceafa lata, etc)
Astia toti trebuie cercetati atent si apoi infundate puscariile cu ei (in mod cert au si facut ilegalitati). Averile, proprietatile si masinile confiscate si date persoanelor care muncesc cu adevarat in Romania.
Nu ne-ar strica nici un Lapusneanu
E bine ca parerea ta nu conteaza...
Daca ai de spus ceva inteligent, esti invitatul meu.
Daca nu, usa e in partea ailalta...
Chismaias,bici...
Circu e la stanga...
De ce te chinui sa promovezi de la rangul de clovn la cel de bufon, fix la intrebarea mea?
P.S: Care cap de creta mi-a mutat intrebarea la conversatii?
In cel mai rau caz mergea la ''Educatie & Cultura generala''. Dar era bine acolo unde am pus-o eu, fiindca pe langa legislatie si politica (intrebarea are legatura cu amandoua aspectele) mai scrie acolo si ''Social''.
Se pare ca multi experti TPU sunt inapti...
Cel mai mare a fost Gogea Mitu(de unde expresia `cogeamite`)care a trait intre cele 2 razboaie mondiale...de altii nu mai scrie
Argument?
expresia..ai auzit-o? e mai veche, cum ai zice mai nou `un ghitamuresan de om`
Henri Coanda - inventator al motorului cu reacţie
dupa mine. nu zic neaparata ca-o cel mai mare. nu poti sa compari un domnitor cu un inventator, dar zic eu ca a realizat ceva ce a schimbat cat de cat lumea si este recunoscut pentru asta.
De acord cu tine! Mihai Viteazul in opinia mea a fost cel mai mare roman, fiind primul care a reusit sa unifice Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
RAY întreabă: