Nu e nici o diferenta. Invertorul e un aparat de sudura.
Ceea ce cred ca vrei sa stii e diferenta dintre un transformator si un invertor.
Transformatorul e ceea ce si zice numele lui, are in interior doar un transformator. Adica niste bobine infasurate in jurul unui miez de metal, la capatul carora se ataseaza borne de la care pornesc cablul de alimentare, cel pentru clestele de sudura, si cel pentru "masa". Constructia simpla il face sa fie foarte fiabil, se strica mult mai greu. Eu am in casa unul de ani de zile, si stind la casa mare, l-am folosit destul de mult, mai ales ca sunt sudor de meserie.
Un invertor e un aparat format din circuite electronice. E mai pretentios, se strica mai repede, dar e mult mai usor, ceea ce il face usor de deplasat in caz de nevoie, iar parametrii curentului de sudare sunt mult mai buni, si energia folosita este mai mica.
Transformatorul de sudura rezista in timp, si e foarte ieftin. Dezavantajele sale sunt:
-greutate mare
-amorsare greoaie a arcului electric.
Invertorul este mai scump, si mai sensibil in fata defectiunilor (are niste diode de mare putere care costa cât tot aparatul nou), insa curentul de sudare este continuu, din care rezulta niste suduri mai curate, cu o amorsare a arcului electric instant (nu mai stai sa bati cu electrodul, doar il atingi, si incepe sa sudeze).
Cu invertorul poti avea curent stabil pentru a suda de exemplu, tabla de 1mm, cu electrozi de 1.2mm, fara sa gauresti tabla.
Cu transformatorul nu prea poti sa folosesti electrozi mai subtiri de 2mm, iar pentru a amorsa electeozii e necesar un amperaj mare, care va gauri aproape orice tabla.
Deci, invertoarele de sudura sunt cu mult superioare transformatoarelor clasice, insa daca ai de sudat cateva fieratanii prin curte, un transformator de 200-300 de lei va face treaba fara probleme, cu electrozi de 2-3.2mm, si un racord de 220v pana la 20 de amperi.
Daca ai prize doar de 16A, nu prea poti folosi electrod mai mare de 2mm, la transformator, ca iti vor decupla sigurantele enervant de des, mai ales pana reusesti amorsarea (ca se tot lipeste electrodul).
Invertorul sudeaza cu 3.2mm fara sa declanseze sigurantele de 16A.
Nu e chiar asa.
Amorsarea arcului depinde de constructia aparatului. Si de priceperea "meseriasului". Un transformator bine construit, facut de un profesionist, va amorsa foarte bine si el, unul facut homemade va avea probleme la amorsare. Totul tine de proiectarea aparatului, pentru ca ai nevoie de anumiti parametri ai curentului la iesire ca sa amorseze bine, si acei parametri pot fi obtinuti si la un transformator. Eu am un "Einhell" luat cu vreo 300 de lei in urma cu vreo 7 ani, si amorseaza foarte bine. Dar amorseaza foarte bine si pentru ca eu sunt sudor de meserie, si de aceea ziceam ca e vorba si de "meserias", chiar si la un invertor, la un incepator arcul nu se va amorsa cum trebuie, mereu va fi la inceput problema ca se lipeste electrodul de material. Mie cand am invatat in scoala meseria, la inceput de asta mi-a fost cel mai mult groaza si de aceea am pus printre ultimi prima oara mina pe aparat . Dupa aceea insa am devenit unul din cei mai buni din scoala.
Tabla de 1 mm o sudezi si cu un transformator bun, cu electrod de 1, 6, ca de 1, 2 nu exista. Eu o fac uneori acasa. Se face in pucte, si necesita foarte multa indeminare, doar un adevarat meserias o poate face. Altfel, da, arzi tabla. Dar o poti arde la fel si cu invertorul daca nu esti suficient de priceput. Eu la primele suduri am ars tabla de 3 mm cu electrod de 3, 25 . Azi zimbesc cand imi amintesc, mai ales daca ma gindesc si ca am sudat in fabrica tabla de 0, 75. Pe suport de 2 mm. Cu convertor.
Poti folosi si electrod de 4 la transformator la reteaua de acasa. E adevarat, trebuie sa ai instalatia electrica bine pusa la punct (nu veche de 20 de ani) ca sa nu ai surprize, dar poti, depinde si asta de constructia aparatului. La invertor nu ai problema asta pentru ca consumul la el e mult mai mic, e unul din avantajele lui.
In rest, ai dreptate. Curentul la invertor e mult mai stabil, deci mai bun, se sudeaza mai usor din cauza asta, si pentru ca e continuu, nu sudezi doar otel obisnuit, poti suda si fonta, si inox. Dar si e mai sensibil decat transformatorul.
Eu am un transformator Panzer, pe el am invatat sudura (sudez MMA in regim casnic). Am reusit sa fac suduri pe tabla de Dacie (0.8 parca are), dar cu electrod de 2mm, si uneori sarma de adaos (am folosit masca automata). Anul trecut am lucrat intr-un service, unde am avut niste lucrari cu multa sudura cu electrod. Colegul meu e sudor de meserie (a invatat meserie in mina, de la profesionala pana la locul de munca), apoi a invatat si tinichigerie-vopsitorie. Pot spune ca l-am lasat de cateva ori in locul meu, cu aparatul Panzer (dupa ce a sudat doar cu invertoare de cativa ani), si abia reusea sa mai amorseze un electrod. Aparatul e foarte ok, eu nu mai lipesc electrozii de mult, desi intre timp am cumparat invertor MIG, si sudez cu ala foarte mult.
Ai dreptate, electrozii subtiri sunt de 1.6; am incercat cu ei in loc de 2mm, dar nu reuseam sa obtin curent stabil, ori ii imprastia, ori gauream tabla. Dar scrie si in instructiunile aparatului, ca sudeaza doar de la 2 la 4mm.
RecKinul întreabă:
Classiffied întreabă: