Nu-i nici o faza de speriat, toti trecem la un moment dat prin starea asta, care-i una ireala de fapt, fiindca nu suntem paralizati in viata reala, doar avem aceasta senzatie, atunci cand suntem foarte obositi si dormim.
Este asemanatoare cu senzatia de plutire, pe care o avem alta data in somn. Nimic de speriat sau ingrijorat, doar diverse stagii ale somnului.
Monstrii apar de obicei la copii mici, care sunt speriati de povestile infricosatoare pe care le citesc sau aud, de la parinti sau fratii mai mari. Toate trec odata cu varsta, cand mostri dispar.
Visele urate sau cosmarurile apar cand mergem la culcare cu burta plina si mancarea este nedigerata, stomacul procesand geroi mancarea. De aceea trebuie ca ultima masa sa fie la ora 7 sau 8 seara, ca sa fie timp suficient sa digeram si sa avem un somn usor, fericit, linistit.
Sunt doua aspecte: fizic si spiritual. Fizic, cateva cauze contribuie la fenomenul asta, incepand cu stresul, si ajungand la mecanismul prin care e transmisa melatonina (la unii, melatonina ajuta in ameliorarea sau chiar disparitia paraliziilor in somn). Aspectul spiritual e simplu: cand eram ateu militant, aveam zeci de sleep paralysis pe an (in 2012 am avut vreo 50), dupa ce m-am spovedit prima data s-au redus semnificativ (rar mai patesc asa ceva). De asta recomand in primul rand spovedania, apoi evitarea stresului, a stimulantelor (cafea, cola, energizant) in special, a activitatilor intense inainte de somn (de ex. multi stau pe net si apoi se culca brusc, dar asta inseamna ca mintea lor nu are suficient timp sa faca tranzitul de la "multa activitate" la "activitate foarte putina"). Un alt lucru bun de stiut e ca temperatura e bine sa nu fie foarte ridicata in camera (asta produce tensiune musculara care poate fi asociata cu paralizia in somn). Daca aplici lucrurile astea si tot mai ai astfel de episoade, apoi poti trece si la niste suplimente (vitamine, minerale, melatonina, theanina etc.). Toate cele bune!
Păi da,este foarte rar să i se întâmple cuiva și nu îți doresc. Este o senzație neplăcută și se poate întâmpla de mai multe ori pe noapte. Dacă te trezești noaptea și nu te poți mișca și nici vorbi, poți să știi că ai paralezie în somn, așa că nu te panica dacă vezi lucruri ciudate și auzi sunete, doar încearcă să miști degetele, dacă reușești te poți trezi(asta nu înseamnă că nu te mai trezești din paralezia din somn dacă nu faci asta, spun asta în caz de ție frică, poți încerca modalitatea asta). Și da, te trezești din toată asta. Durează câteva secunde, maxim 2 minute. Dacă vrei să afli mai multe poți căuta pe Google.