Simbolistica graului
* Simbol al vietii, al renasterii si al belsugului, graul constituie hrana esentiala si primordiala
* La romani si la greci preotii imprastiau boabe de grau peste crestetul animalelor inainte de sacrificare, ca un semn al nemuririi sau fagaduintei unei invieri.
* In misterele eleusine, spicul de grau reprezinta simbolul invierii. Exista un ritual al grauntelui care moare si apoi renaste, revenind de fiecare data la starea primordiala.
* Apostolul Ioan anunta slavirea lui Hristos prin moarte apeland la simbolul grauntelui de grau: �Adevarat, adevarat va zic voua, ca daca grauntele de grau cand cade in pamant nu va muri, ramane singur; iar daca va muri aduce multa roada� (Ioan, 12, 23-25)
* Vechii chinezi ii cereau lui Henzi, printul recoltelor, grau si orz. Asa cum se spune in Chhandogya-Upanishad, graul simbolizeaza rodul apei, care la randul ei reprezinta rezultatul focului.
* La vechii evrei, graul era, impreuna cu vinul si uleiul, una din ofrandele rituale. Cuvantul ebraic care-l numeste inseamna puritate, radacina fiind asociata notiunilor de alegere, de optiune, de uniune si de binecuvantare. De aici rezulta si valoarea sa rituala.