Lejla, la intrebarea pe care ai pus-o nu este chiar usor de dat raspunsul. Clorului ii trebuie doar un singur electron pentru a-si realiza configuratia stabila de octet pe stratul al treilea. Oxigenul are nevoie de doi electroni pentru realizarea configuratiei de octet dar( foarte important!) sa nu uitam ca atomul de oxigen are doar doua straturi electronice, si nu trei cum are atomul de clor. Deci distanta intre ultimul strat electronic si nucleu este mai mica in cazul oxigenului decat in cazul clorului.
Acum ramane de vazut care factor este mai important: numarul mai mic de straturi pentru oxigen sau numarul mai mic de electroni de care e nevoie pentru a face octet pe ultimul strat(al treilea!) pentru clor. Ca sa-ti dau raspunsul, ar trebui sa consulti un tabel cu electronegativitatile elementelor. Daca ne orientam dupa valorile electronegativitatilor dupa Mulliken, se observa ca electronegativitatea atomului de oxigen are valoarea 3, 4, iar electronegativitatea atomului de clor are valoarea 3, 1. Pentru comparatie, fluorul, cel mai electronegativ element, are electronegativitatea 4, 0, azotul 3, 0 iar hidrogenul 2, 2.
Deci, pe baza acestor valori, putem concluziona ca oxigenul este mai electronegativ(deci mai reactiv) decat clorul.
Asta este parerea mea. Verifica si tu. Bafta!
Teoretic,oxigenul e mai reactiv.Aladinbeci ti-a dat informatiile teoretice.In practica, vezi reactia fosforului in contact cu oxigenul.De asemenea motoarele cu ardere interna folosesc oxigenul pentru aprindere si intretinerea functionarii.