In 1995 a inceput totul. Baimarenii au avut sansa sau nesansa de a asista la ridicarea cosului de la Cuprom inalt de 350 de metri. Cosul are o deschidere la baza de 20 de metri, iar la varf un diametru de noua metri. Turnul a fost ridicat din beton rezistent la noxe, iar in interior este captusit cu caramida speciala. Realizarea acestui proiect a costat 9 milioane de euro.
Turnul Combinatului a fost ridicat ca solutie salvatoate la poluarea tot mai nociva a orasului Baia Mare si a localitatilor din imprejurimi. Se presupunea ca fumul odata ajuns la cota 350 va fi dispersat in afara stratului atmosferic vital pentru cetatenii baimareni dar solutia a esuat deoarece fumul se reintorcea spre stratosfera la 20-30 de kilometri de orasul Baia Mare fiind afectate atat localitatile cat si zonele agricole din jurul lor.
Ca alternativa la acest Turn de 350 de metri al Combinatului de metale neferoase Curpom a fost investitia in reinnoirea tehnologilor de prelucrare a metalelor, care s-a dovedit nu demult ca era mult mai avantajoasa pentru zona.
Turnul a functionat abia 11-12 ani cu intermitente investitia nefiind amortizata.
Nascut dintr-o greseala a specialistilor Turnul Combinatului e cea mai inalta constructie din Romania masurand 350 de metri(cu 26 de metri mai inalt ca Turnul Eiffel din Paris)
In momentul de fata e inutilizabil din punct de vedere al industriei prelucratoare de metale neferoase dar ar putea ajunge un obiectiv turistic important pentru judetul Maramures si pentru Municipiul Baia Mare... aici ai tot ce doresti funda?
MadaAwwr întreabă: