Cuvintele bine alese, devin constructive, creatoare de valori, leagane de civilizatie, exprimarea sentimentelor celor mai inaltatoare, devin stiinta pura si pot alina sufletele ratacite.
Cuvintele pot deveni arme care distrug constiinte, care otravesc vietile oamenilor, care demoleaza existente, atunci cand sunt folosite cu scopuri distructive.
Este un dicton: "Tacerea e de aur", ceea ce inseamna ca, daca nu poti spune nimic de bine si de folos, mai bine taci pentru ca, rautatile picurate in urechile celor neavizati, pot produce daune mai mari decat multe arme mortale. Deci, cuvintele au greutate si atunci cand sunt folosite in scopuri bune dar, din pacate, si atunci cand sunt folosite in scop distructiv si tocmai de aceea este important ca inainte de a vorbi, sa si gandesti la consecintele pe care, vorbele tale, le pot avea.
Stim ca si minciuna este vorba, cuvant dar acest tip de exprimare, este inselator si conduce la "demolarea" adevarului pentru o bucata de timp si acest lucru este vatamator pentru cel mintit fie ca este mintit din "dragoste", fie ca este mintit in politica sau in orice alt domeniu de actvitate. Pentru orice domeniu, forma de comunicare este vorba, cuvantul scris si daca acest cuvant se bazeaza pe lucruri concrete, rezultate din studii si cercetari, el este benefic, ori daca se foloseste cuvantul pentru a induce in eroare atunci, cu certitudine, efectul va fi distructiv, pentru cel ce ajunge la acest tip de informatii. Luandu-ne dupa dictonul latinesc :"scripta manent" si "verba volant", inclin sa cred ca, mult mai bune sunt informatiile scrise (care nu pot fi modificate, prin interpretare ) decat exprimarea orala.
Uneori un cuvant loveste mai tare decat o palma si cu toate ca este iertat el, nu poate fi uitat.
As incheia cu aceste versuri, concepute pe moment, ce mi se par destul de reprezentative:
Cuvinte alinatoare,
Cuvinte distructive,
Sunt cai de mangaiere,
Sunt cai cognitive,
Ce iti inalta sufletul,
Ori iti "ucid" cugetul.
Cuvintele pot schimba soarta unei natiuni, a lumii intregi. gandeste-te ca prin cuvinte bine alese se spala creierele celor care devin teroristi, dar, mai aproape, uita/te la cei care voteaza, pacaliti de unul sau altul prin...cuvinte!
La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul... Dumnezeu a spus:"Sa fie lumina!"Si a fost lumina... E superb, mie asa mi se pare...Se spune ca pana e mai ascutita decat sabia si eu cred cu tarie acest lucru, daca stii sa le folosesti cuvintele pot fi si elixir si otrava, si-s mai periculoase decat cele mai salbatice fiare, de aceea dintotdeauna mi-am dorit sa fiu un Orfeu al cuvintelor, imblanzindu-le...
Sunt uneori mai dureroase decat palma, iar alteori medicamentul sau hrana sufletului, generatoare de lacrimi, dar si de curaj si incredere!
Pot genera atat binele cat si raul. Au puterea sa rastoarne situatii sa aduca suferinta si in acelasi timp sa aduca liniste si pace. Ele sunt mijlocul cel mai eficient pentru manipularea oamenilor.Sunt arma perfecta.
Eu spun mereu ca faptele vorbesc, nu cuvintele, insa, nu doar o data mi s-a intamplat ca un simplu cuvant(ori lipsa lui), sa ma conduca spre culmile fericirii ori a deznadejdei.Niste cuvinte bine alese pot schimba destine, pot muta muntii din loc sau, te pot arunca in cea mai adanca si intunecoasa prapastie.
Marea problema a cuvintelor este, ca odata spuse....nu mai pot fi retrase. Deci, cred ca alegerea lor cu grija, este cel mai important atuu al bunei si folositoarei vorbiri.
Cuvintele. nu e bine sa vorbim mult si prost fiindca, cuvintele au efect pe termen lung.trebuie avut grija ce vorbim fiindca se spune ca; visele se nasc din multimea grijilor, iar prostia se vadeste din multimea vorbelor.sau limba este mica, dar se invarte in gura ca un titirez.si batul de chibrit e mic dar ce foc mare aprinde.asa si vorbele neziditoare si fara rost pot starni certuri si scandaluri.astea sunt din biblie.omeneste vorbind ...se spune ca; gura lunii doar pamantul o astupa.de asta e bine sa vorbim putin si concret.parerea mea. flecareala si barfa sunt cele mai demolatoare.da...noi nu barfim. avem opinii.
Nimicul întreabă: