Eu sunt exclus din start hashe. incerc sa vin foarte rar sau deloc in Romania. asa ca nu ai fi putut sa ma vezi cu nasul pe sus.si de ce? in primul rand fiindca aproape ca mi/au omorat copilul intr/un imputit de spital romanesc. fereasca D /zeu sa ti se /ntample ceva, si sa ajungi la un spital din Romania. mori cu zile.am fost sa/mi schimb buletinul si alte hartoage.am platit un munte de bani si am stat cu zilele la cozi prin niste birouri imputite unde niste functionari jegosi isi bateau joc de mine si de restul muritorilor de rand. un functionar roman de la alitalia mi/a dat copiii jos din avion pe motiv ca nu au pasapoarte comunitare. copiii mei nu au cetatenie romana, ci doar israeliana. dar noi, parintii lor, avem pasapoarte comunitare si rezidenta permanenta in spania.vecinii dintr/un bloc insalubru au zis ca trebuie sa platesc intretinerea pentru trei persoane la un apartament unde am stat singur fiindca mi/au venit niste neamuri in vizita intr/o singura zi, doua ore. unu a venit in toiul noptii fiindca parcasem pe un maidan, unde nu era nici un fel de semn ca e al cuiva, spunand ca acolo parcheaza el. altfel imi zgarie masina. m/am desobisnuit sa traiesc cu asemenea magarii.nu mai vorbesc de gropi si mersul cu 30 pe ora de la iasi si pana la bucuresti.si cand ma gandesc la toate astea, ma simt oripilat si zic in sinea mea *** off, ma duc in franta in concediu.
Romanul se spala o data pe saptamana? Nu ti se pare ca exagerezi deja? Deja vad ca privesti foarte de sus, ai uitat de unde ai plecat.
Ben, asta presupune ca suntem o tara de nespalati, imputiti? Aici se vorbeste de o patrie, de termenul majoritar. Nu de cei din mahala, nu de cei de la tara, nu de cei din satra! Mi se pare exagerat sa spui ca romanul se spala o data la saptamana, ba chiar o jignire!
Imi vine greu sa cred ca 80% din romani fac parte din aceasta categorie. Eu vorbesc din oamenii din tara. Ca avem foarte parti proaste, ca multi sunt needucati, murdari, betivi si lenesi sunt de acord. Nu sunt eu mare patriot, dar sa spui ca 80% se spala doar o data pe saptamana, scuza-ma, imi vine greu sa cred si nici nu-s de acord.
De acord cu tine, dar la mine se face curat zilnic, ne spalam zilnic, nu avem salon si haharele le tinem la bar agatate. Probabil te refereai la cei de la tara, prin unele locuri mai au aceste obisnuinte stravechi, dar la oras e mai evoluata putin treaba, nu ca-n Spania dar, e cultura diferita, economia, oamenii,... Nicio tara nu se poate compara cu alta, fiecare-i unica in felul sau, cu istoria sa proprie. Si mie-mi este aiurea cand ma-ntorc in tara, trebuie' sa ma acomodez din nou la conditiile sarace a romaniei, dar asta e.
Cam asa este! dar, eu prefer sa tac, pentru ca oricum nu vor intelege, si mai rau vor crede ca, citez:"s-a ajuns! a uitat de unde a plecat!"...mai bine imi vad de treaba mea, si ei n-au decat sa traiasca cum vor...si, DA, am cunoscut persoane care se spalau doar sambata seara, si foloseau aceeasi periuta de dinti, ani de zile...ca de existenta unui anti-perspirant nu cred ca stiau, nu ma bucur spunandu-ti astea, dar e trist ca, inca exista locuri in Romania unde se traieste ca acum 50 de ani!
Am plecat de aproape 20 de ani.lucrurile s/au schimbat atat ca mi/e imposibil sa ma /ntorc.
Romania are si mahalale si satre si oamenii de pe la tara. dar tu nu vrei sa/i vezi fiindca esti orgolios. oamenii aia sunt 80% dintre romani
Sper sa fi gresit eu flav si procentul sa fie nul. asta nu schimba cu nimic ce e pe teren.
Este bine ca ai scris spania cu litera mare si Pasti si Craciun cu litera mica. noh, se mai schimba conceptia romanului plecat
La mine in casa nu se obisnuiau lucruri de genul:
Curat doar la paste si craciun...
Ne spalam zi de zi...nu odata la saptamana
Nu am vitrina in salon
In afara de toate aceste treburi, restul europenilor au o mentalitate mult mai diferita fata de noi.
Noi inca mai avem sechele ceausiste.
N-am stat mult, dar am fost si eu plecata aproape un an in Germania
E adevarat ca prin alte locuri e mult mai curat, gradul de civilizatie e mult mai ridicat, dar hai sa nu fabulam...nici romanii nu sunt nespalati si nici nu traiesc cu jegu' in casa
Ca unii mai fac asa, asta nu inseamna ca trebuie sa generalizam.Ai fost vreodata prin Paris? Ai vazut cat de frumos e? Din pacate, nu e numai lapte si miere nici acolo, exista si cartiere marginase, oameni saraci si fara scoala.Ca peste tot in lume
Si niciodata sa nu-ti fie rusine cu tara ta.Mai du-te si prin tarile din lumea a treia, sa vezi acolo mizerie si inapoiere, nu mai compara Romania numai cu Spania si alte tari supradezvoltate
Si eu sunt plecata de 3 ani in Spania si gandesc la fel ca si tine.nu sunt de acord cu mita pentru ca imi cunosc drepturile si stiu ca trebuie sa mi se acorde, nu mai concep ideea de mita; apoi chestia cu paharele din vitrina este doar o chestie de gust, se intampla pentru ca ai vazut multe case amenajate in alt stil si ti-a placut.in romania exista un tipar dupa care se amenajeaza casele:vitrina din salon pe care avem televizorul, bibelourile de pe mobila, mileurile, parchetul acoperit, etc...si din acest motiv nu ne dorim mai mult, daca indeplinim conditiile si avem si noi cum are vecinul... e ok.problema este ca atunci cand mergi in romania si vorbesti despre aceste schimbari si incerci sa-i trezesti la realitate si pe cei din jurul tau(ma refer la mita)esti inteles gresit, ca ai fite, ca ai uitat de unde ai plecat...sunt sigura ca toti romanii care au fost afara inteleg despre ce vorbesc...ar fi multe de dezbatut pe aceasta tema pentru ca sunt multe lucruri pe care noi, cei instrainati, le vedem cu alti ochi...
Sa nu ma intelegeti gresit, eu am pus aici o intrebare despre mine, nu am exprimat o parere despre romani.nu am zis nicicand ca romanii sunt o tara de murdari sau nespalati, dar majoritatea oamenilor pe care ii cunosc eu asa fac(si nu sunt neaparat de la tara). Intrebarea era cat de mult te schimba plecarea intr-o tara straina si daca mai poti fi acelasi om, sa traiesti in aceleasi conditii cand te intorci.cat de spitalele din ro...nu mai comentez nimic. daca nu arunci cu bani in stanga si-n dreapta mori pe masa sau in fata usii cabinetului, la coada. dar si de-ar fi sa mor asa, eu mita nu dau.am nascut de curand in tara si pentru ca nu am dat bani doctorului, n-a vrut sa imi faca cezariana(si am gemeni), asa ca m-a lasat pe masa sa nasc normal, doar cu moasa, in timp ce el savura o tigara.totusi m-a ajutat Dumnezeu si am nascut, normal, repede, si bine, doua fetite sanatoase.adevarul e ca pe mine cel putin, si pe sotul meu, viata in spania ne-a schimbat foarte mult.si asa e, cei din jur considera asta"mandrie" sau "nas pe sus"... oare chiar asta sa fie? oare e mandrie ca nu dau mita, ca imi place sa traiesc in curatenie si in ordine, ca mananc o mancare gatita sanatos si ca imi amenajez casa cum imi place?
Imi cer iertare daca vreunul s-a simtit jignit, repet, nu consider romania o tara de murdari sau nespalati, nici inculti, ceea ce nu imi place mie personal este conceptia comunista a romanului.Stiu ca mai sunt si altfel de romani, nu sunt toti in aceasta categorie, dar majoritatea, in spacial cei de la tara, nu concep sa nu dea bani la doctor...
Rromania, vrei sa spui.
Din pacate locu asta a ajuns in ultimu' hal si fara speranta. Daca vrei sa faci ceva, altceva decat sa traiesti de pe-o zi pe alta uitandu-te cum functionarii si hotii umbla in q7, iar politia se plimba senina pe strazi, atunci n-ai decat.
Singura optiune pentru oamenii nefericiti ce au avut ghinionu sa se nasca in scorbura asta, e sa plece. Asta e, la asta te duce o tara plina de tigani, hoti si incompetenti.
anonim_4396 întreabă: