Depinde cat da medicul nu e o doza fixa, poate sa dea 0, 5 mg sau 3, e relativ.
De ex clonazepam (Rivotril) care e tot din familia benzo, se dadea si 0, 5 mg dar si 6 de unii medici.
Ce simti, simti ca dispare anxietatea si poate uneori si somn, simti un fel de relaxare.
Pai nu, plictiseala e un semn de depresie fina mascata in unele cazuri, un om sanatos nu se plictiseste niciodata, mai ales un om inteligent, nu stii vorba aia? "Un om inteligent nu se plictiseste niciodata".
De ex eu cand eram bine, eram intr-o spirala infinita, ma bucuram de orice marunt, gaseam ceva de facut in mod automat, le roteam pasiunile la infinit, ca am destule pasiuni diferite.
Cand nu eram bine, BUM, simteam ca ma plictisesc, ca nu am ce face, dar noroc ca m-am prins.
Deci e posibil ca un tratament bun sa scoata omu complet din depresie si sa vine totul de la sine bun.
Insa desigur, medicul decide daca e depresie sau nu este in caz ca apare plictiseala.
Nu, daca e sanatos psihiatric si psihologic nu mai ajunge sa stea degeaba pur si simplu de la sine fara sa se gandeasca "ce sa fac ma, sa stau degeaba sau nu stau, mai bine nu stau ca nu e bine", nici vorba, automat simte ca se poate bucura de orice chestie marunta si nu se va plictisi niciodata! Daca a ajuns sa se plictiseasca, deja nu este in ordine cu el.
Nu trebuie sa faci ceva neaparat productiv, poti face orice chestie care te bucura si atat, evident, pe langa job sau scoala.
Si daca te uiti la un film e productiv ca-ti aduce placere si relaxare.
Plictiseala face sa nu prea mai simti placere si dorinta sa faci chestii, nu e nici un stimulent, e un fel de semn al unei afectiuni psihiatrice sau psihologice chiar daca nu se manifesta puternic cu simptome nasoale.
Deficitul de dopamina de de obicei plictisul.
Oamenii complet sanatosi niciodata nu ajung sa aiba din astea! Au viata plina, se bucura de orice la infinit.
Iar daca-s sanatosi tun si tot se plictisesc, inseamna ca prin cap nu prea au multe, ca altfel ar gasi multe chestii diferite care nu se mai termina, fie de discutat, fie de facut.
De fapt nu, plictiseala chiar e un stimulent: https://www.youtube.com/watch?v=Qwd25JV-jnU
Daca nu faci nimic, logic ca te plictisesti, tu vorbesti de lipsa de motivatie, asta apare din cauza nivelului scazut de dopamina.
"Nu trebuie sa faci ceva neaparat productiv, poti face orice chestie care te bucura si atat, evident, pe langa job sau scoala.
Si daca te uiti la un film e productiv ca-ti aduce placere si relaxare."
Daca te uiti la un film nu e productiv, doar iti aduce placere si relaxare. Daca te uiti 3 zile in continuu la filme, nu o sa iti mai aduca placere, doar o sa te plictiseasca.
Daca lucrezi 3 zile/inveti 3 zile, o sa iti aduca o placere imensa sa vezi 1-2 filme.
"Plictiseala face sa nu prea mai simti placere si dorinta sa faci chestii" plictiseala te face sa faci chestii :)
"Deficitul de dopamina de de obicei plictisul" Plictisitul e un rezultat al deficitului de dopamina.
Daca stai toata ziua si nu faci nici nimic, nu ai nici un stimul care sa-ti ridice nivelul de dopamina, in afara de PLICTISEALA. o senzatie inconfortabila care te face sa misti, sa faci lucruri, sa creezi, sa lucrezi, ca mai apoi sa-ti cresti nivelul cu obiceiuri care nu produc un stres, care nu pun un efort asupra organismului.
In schimb daca lucrezi toata ziua, o ora de stat e un lux, sa vezi ce fericit o sa fii cand pleci la o plimbare la munte/padure/mare, dupa cateva saptamani de munca intensa. Cu cat efortul e mai intens, cu atat te bucuri pana si de cele mai marunte lucruri.
Asa iti influenteaza hormonii creierul: https://www.youtube.com/watch?v=EY5uIyklIAQ
Pai lipsa de motivatie inseamna ca nu prea mai e ceva ceva care sa te bucure, nu simti ca te bucura mai nimic si deci nu mai vrei sa faci ceva! Ca motivatie inseamna ca faci ceva care simti ca vrei, ca te bucura, ca obtii ce vrei.
Si daca nu ai asta, nu faci si deci te plictisesti.
Dopamina e cu motivatia, creativitatea, insa si serotonina are parte de contributie.
Corect, daca te uiti la filme 3 zile te plictisesti de alea, dar nu ramai in pana de preocupari! Aici e cheia, schimbi pe altele, si apoi o sa-ti placa si sa vezi filme asa cum zici.
Si cand faci probleme la mate sa te dezvolti la mine, sau fizica, sau citesti carti, adica ceva constructiv, tot de placere le faci, apoi cand te plicti de astea iar treci la filme sau la altele.
Deci nu e problema ca te plictisesti de una sau alta, e problema cand ramai in pana de nu mai ai pe ce comuta.
Sa lucrezi e cu dus intors pentru ca daca lucrezi pentru bani, trebuie sa faci chestia aia care chiar daca iti place, sa o faci fortat de multe ori cand nu doresti, lucru care da un stres.
Deci nu este musai sa lucrezi ca sa ai chef iar de x placere!
E de ajuns sa comuti si intre placeri.
Dar eu excludeam munca, ca aia o faci oricum ca trebuie, ca omu nostru zice precis ca se plicti in afara de munca sau scoala, se refera la timpul liber.
"Deci nu e problema ca te plictisesti de una sau alta, e problema cand ramai in pana de nu mai ai pe ce comuta."
Nu exista asa ceva, ai activitati infinite pe care le poti face.
Plictiseala apare in urma statului degeaba, in urma inactivitatii, nevointa de a face lucruri apare din cauza lenei, adica a dopaminei scazute.
https://www.youtube.com/watch?v=gd7wAithl7I
"Deci nu e problema ca te plictisesti de una sau alta". Deci e o problema plictiseala sau nu?
Pai da, dopamina scazuta, nu ca e normal asa, nu conteaza ce explicau aia ieri, ca aia vad ca nu ating problema esentiala, ajuta pe draci plictiseala, e urata! Cauti sa faci ceva si abia gasesti sa faci sa te bucure, simti ca vrei sa iesi din asta cat mai urgent.
Te face sa faci chestii, ce chestii? In loc sa fie lejer sa te bucuri rapid si usor de orice, staaai sa te gandesti "oare ce sa fac?!".
Si aia nici n-au zis de ideea cand omu nu prea are pasiuni din nascare, ca acolo e cel mai grav, ca aia se plictisesc des si iar nu le e bine, si au putine chestii de facut si le e greu mereu sa gaseasca ceva sa le placa.
Dar astia cum zice vorba aia care nu am scos-o eu, sunt suspecti de inteligenta nativa scazuta, acolo n-avem ce face.
E vb de oameni care inainte se bucurau de orice si nu se plicti niciodata, si dupa un timp se plicti si nu observa comparatia sa se duca la un medic, intreaba in colo si coace, oamenii ii zic orice doar chestia reala nu, e omu derutat, nu stie ce sa faca.
Omu nostru a intrebat bine dincolo daca exista o pastila ca sa se simta bine mereu, simte ca, cu el nu e okey, adica putin se invarte pe langa tema fara sa vrea. Ca un om okey nu ajunge sa intrebe asta, ca se simte bine de la sine.
Eu ti-am dat niste dovezi concrete, bazate pe studii reale.
Nu stiu de unde scoți aberaţiile alea, dar toti oamenii funcţionează pe baza aceloraşi principii si nevoi si toti sunt constituiţi la fel. Eu am vorbit strict de plictiseala si dopamina, tu imi spui aici de depresii.
Tu nu cred ca intelegi definitia cuvantului "plictiseala".
Toate depresiile si stările de genul necongenitale, apar din cauza statului degeaba si taiatului de frunza la caini, asta pentru ca se perturba mecanismul efort-recompensa. Daca te uiti in urma cu zeci de ani ai sa vezi ca depresia nu era deloc la fel de comuna, iar cele mai multe cazuri erau ereditare. Nu era comuna pentru ca toti oamenii munceau si faceau ceva cu timpul lor, nu stateau degeaba ca acum. Daca te uiti in trecutul nostru, ai fi vazut ca oamenii tot timpul au avut o ocupatie, nu se punea problema de stat pentru ca erau vanatori si mai recent agricultori, dar tot timpul erau in miscare. Ia sa le dai astora care nu au chef de nimic ceva de facut, sa vezi cum se schimba daca au o ocupatie. Omul e facut sa munceasca, nu sa stea sa se gandeasca la nemurirea sufletului in timp ce asculta "Hello Darkness my old friend".
Pai strict pe dopamina tot parte dintr-un fel de depresie se numeste, nu e neaparat nevoie sa ai tristete, ganduri urate, etc. Existe depresii dopaminergice, serotoninice, noadrenalinice, sau toate la un loc.
Si de intensitati diferite, nu trebuie sa fie prea severa neaparat, te face pe fata de nici nu te prinzi.
Au aia dreptate in cazul in care omu nu are pasiuni multe din nascare, si plictiseala il obliga sa-si faca pasiuni noi, deci aici ai dreptate. Deci hai sa seperam cazurile.
Exista si depresie endorfinica! Adica cauzata de deficit de endorfine doar, si medicatia pe ceilalti neurotransmitatori nu merge.
Acolo se observa ca trat clasice nu merg, si in SUA unii medici dau opioide si merg f bine in doze mici pentru depresii, ca umbla pe endorfine.
De aia zic unii "nu ma pot trata, nu mai am sanse", ca medicii nu se prind ca e depresie endorfinica care raspunde doar la opioide.
Si semnalul ca e depresie dopaminergica este f simplu, deci daca inainte nu erai asa! Adica daca inainte te bucurai de orice (am mai zis), si nu te plictiseai, iar dupa un timp ai ajuns sa te plictisesti, zic in alta perioada a vietii.
Semnalul ca nu e depresie, este ca omul nostru are putine pasiuni si deci se plictiseste repede in general, aici depinde de sistemul de valori, de felul de a fi.
Daaaa, omu e facut sa munceasca pentru altul, bravo cum au propagandat liberalii omul si tu ai prins-o. Ca daca nu munceste sa imbogateasca pe altii (daca nu munceste destul) vai ce rau e, fi serios, nu e adevarat.
Daca te duce capul si esti sanatos, te bucuri de orice chestie marunta chiar daca nu muncesti.
Regii si imparatii si smecherii saracii ce "rau" o duceau ca nu munceau! Aiurea, se distrau, beau, mancau, se jucau jocuri de societate, calatoreau si nu se mai plangeau ca se plictisesc, e doar un exemplu.
Omul trebuie sa munceasca normal ca sa se intretina, sa invete sa-si faca o pregatire, si in timpul liber nu are voie sa ajunga sa se plictiseasca, daca se plictiseste ori e redus, ori bolnav chiar daca fin de tot.
E vb de timp liber, retine! Am mai zis, nu am zis sa nu muncesti.
Dar nu sa muncesti 14 ore pe zi ca in anii 30.
"Si semnalul ca e depresie dopaminergica este f simplu, deci daca inainte nu erai asa! Adica daca inainte te bucurai de orice (am mai zis), si nu te plictiseai, iar dupa un timp ai ajuns sa te plictisesti, zic in alta perioada a vietii."
Repet, plictiseala apare din lipsa de ocupatie sau din cauza monotoniei, omul are nevoie de informatii noi de orice fel, mereu.
Daca e iarna, e viscol si nu poti sa iesi afara din casa, se ia curentul, ce faci? Daca nu ai nici net, nici carti prin casa, nu te plictisesti? Asta pentru ca nu primesti informatii. Ia sa stai 2 zile asa, sa vezi ca iti vine sa te arunci pe geam.
"Daaaa, omu e facut sa munceasca pentru altul, bravo cum au propagandat liberalii omul si tu ai prins-o. Ca daca nu munceste sa imbogateasca pe altii (daca nu munceste destul) vai ce rau e, fi serios, nu e adevarat."
Nu conteaza pentru cine munceste, omul are nevoie de activitati fizice ca totul sa fie ok. Energia trebuie utilizata mereu, si nu doar psihic.
"Regii si imparatii si smecherii saracii ce "rau" o duceau ca nu munceau! Aiurea, se distrau, beau, mancau, se jucau jocuri de societate, calatoreau si nu se mai plangeau ca se plictisesc, e doar un exemplu."
Eh, uite vezi cum iti dai raspunsul singur? Aveau activitati de tot felul, beau, mancau, se jucau, se distrau, calatoreau. E o diferenta intre a face asta, si a sta degeaba, sau a sta pe net toata ziua si a nu face nimic.
" si in timpul liber nu are voie sa ajunga sa se plictiseasca, daca se plictiseste ori e redus, ori bolnav chiar daca fin de tot." Spune-le asta celor care au stat inchisi in apartament pe timpul pandemiei si vedeau lumina zilei odata pe saptamana
Orice activitate ai face, nimic nu se compara cu iesitul afara si plimbatul cu bicicleta de exemplu, sau mersul la sala. Tocmai de-asta exista activitati interesante si neinteresante, cele neinteresante cel mai adesea plictisitoare.
Revenim la situatia cu zapada si curentul luat, fa o activitate neinteresanta, ia o foaie si un pix, si incepe sa colorezi toata foaia cu pixul acela mititel. Sau incepe sa numeri de la 1 pana la 100.000, iti garantez ca o sa te plictisesti instant. Asta inseamna ca esti redus sau bolnav? Nu orice tip de activitate iti aduce placere, mai ales cele monotone.
"Exista si depresie endorfinica! Adica cauzata de deficit de endorfine doar, si medicatia pe ceilalti neurotransmitatori nu merge."
Depresia dopaminergica, endorfinica si ce ai mai scris tu, de cele mai multe ori sunt ereditare, iar daca nu sunt ereditare, nu au cum sa apara daca ai o ocupatie care-ti place.
"E vb de timp liber, retine! Am mai zis, nu am zis sa nu muncesti.
Dar nu sa muncesti 14 ore pe zi ca in anii 30. " Nu trebuie sa muncesti prea mult ca iti iei burnout, dar nici sa stai degeaba. Ai nevoie de activitati, repet.
Eu ma refer la preocupari, nu conteaza ca fizice sau nefizice.
Sigur ca daca nu ai nimic, te plictisesti, insa nu vb de extreme, vorbesc cand avem la dispozitie ce avem.
Eu de ex nu m-am plictisit deloc in casa, am avut destule preocupari care-mi placeau, si roteam pasiunile la infinit. Si nu a trebuit neaparat sa ma duc la sala sau sa ma duc nu stiu unde, deci conteaza sa-ti placa ce faci, atat.
Imi placea si cand ma duceam la sala, si cand ma plimbam, nu asta era o problema, dar am preocupari si statice care-mi plac la fel de mult.
Sigur ca mult mai sanatos e sa te duci la sala, sa te plimbi, dar nu discutam de ce e sanatos sau nu, discutam strict de plictiseala.
Deci la un om sanatos nu trebuie sa apara:
"lipsa de ocupatie sau din cauza monotoniei".
Evident nu in extreme fara curent, fara iesit, fara net, fara absolut nici o posibilitate.
Ce repede cresc
Maine il vedem cu intrebari si despre arme.
Sa intrebe si de arme, este dreptul lui, putem intreba de orice. E bine ca intreaba, asa inveti de n domenii, intreband, acumulezi informatii, bine ca intreaba fata de altii care nu au interes pentru mai nimic in afara de petreceri, terase, baute, cluburi.
Am glumit ^_^
Stiu ca este normal sa intrebe.
Intrebarile sunt cele mai bune!
Pai da, intrebi, te informezi. Doar ca cine raspunde sa fie corect, daca nu se pricepe ori nu raspunde ori zice sincer "nu stiu exact, nu cunosc domeniul", ca sa nu dezinformeze.
Sau daca e informat gresit si nu stie, aia e, da parerea aia, si ramane de verificat daca e corect.
RAY întreabă: