Unica ce am citit saptamana asta au fost diferite articole si biografia lui Himmler si cam atat.
Acum, tin minte, am citit si eu aceeasi lucrare a HPB, nici atunci nu m-a impresionat foarte mult, acum nici nu mai tin minte subiectul. Nu am gasit nici o legatura ( la acea vreme cu BACH).
Daca am uitat-o inseamna ca am gasit scriitori mult mai buni.
Face parte din scriitorii de elita, totusi ai romanilor.Pacat ca e fata!
Cand ma plictiseam de un anumit gen, ori faceam pauza, ori macar rasfoiam altele sa vad ce mi-ar mai putea placea.
Pana in 35 de ani am citit cam tot ce stiu (in privinta literaturii), dupa varsta asta deja reciteam sau oricum nu mi-a mai placut mai nimic din restul.Mi se schimbase viata.Doar muzica am insistat sa o ascult pana am epuizat (zic eu) cam toate genurile (desigur - in ceea ce ma intereseaza). Apoi pe la 59 am facut o pauza de 6 luni in care nu am mai suportat nici macar Mathaeus Passion.De Chopin sa nu mai aud, s-a impletit cu viata sentimentala si ma omoara amintirile!
E cam nasol, ca sa zic asa.
Dar hai sa-ti spun o faza din Idiotul vesnicului meu Dostoievskii, care se leaga de intrebarea ta! Si mai ales m-a ajutat sa inteleg femeile (unele dintre ele, cele 'beton'). Scena este absolut uluitoare:fata era curtezana de lux, s-a hotarat sa se marite, cum crezi ca si-a testat ALESUL":I-a adunat pe toti (erau o gramada in Gubiernia respectivarintul Maskin -idiotul nostru, dezinteresat, bolnav de plamani, firav si iubitor, iertator -desi la el iertarea era de fapt UITARE- mult mai Frumos! in sensul christianic, mai era unul, cel mai bogat din zona, analfabet, gen Becali, il chema Grajdanin sau ceva in acest sens-nu stiu cum suna in rusa dar in romana vad) si inca unul, nu-mi amintesc numele, alt gen, bogat si care nu stia sa iubeasca, vroia o femeie proprietate!
Acum fiecare a venit cu argumentele lui: Maskin (mostenise un Milion de ruble de la o ruda), i-a zis ca vrea sa o salveze de prostitutie (nu stiu! se numea Nastasia Filipovna?), al doilea Grajdanin o iubea sincer dar ea nu pe el, caci era fata fina cu o poleiala de cultura) i-a zis ca-i da tot ce vrea si ultimul asta 'fariseu'.In final Natasa noastra ii cere acestui ultim sa-i dea 100.000 de ruble ( la acea vreme, cu banii aia cumparai juma' de gubiernie).Ala scoate banii, Natasa i-a aruncat in foc, dupa ce au cam ars o parte, ii scoata din foc, asta refuza, desi a transpirat tot de disperare!
In final femeia il alege pe Grajdanin.E Cel analfabet, cu bani multi! Caci macar o iubea! De Maskin era indragostita, pe bune, dar nu a suportat mila, alalalt era demn de mila-Grajdanin.
Cam asa am inteles si eu!
desi mai exista cateva tipuri feminine in Demonii si mai ales un tip pe care l-am intalnit in viata ( cea din Crima si Pedeapsa -Sonia).
Mai interesant este Reich Protector Reinhard Heydrich! Era un tip de o inteligenta exceptionala.Muzician practicant si cunoscator, cel mai mare spion, din cati stiu eu! Am fost fascinat in tacere de personalitatea si FIGURA lui NAZI-fizica-( la acea varsta eram innebunit dupa el! O sa vezi de ce?, daca citesti despre el! Dar un criminal teoretic! Eliminat de britanici si rusi! Hitler, care-l aprecia, a ras un sat LIDICE! Din Cehoslovacia, din zina german -predominanta).
Caci...dar citeste!
As mai adauga si pe Arnold Shonberg('o' cu umlaut). Asta a descoperit zona dodecafonica a muzicii.Desi nu m-am omorat dupa muzica de acest gen, mi-a placut la MAXIM VERKLARTE NACHT!(Noapte transfigurata).Cum am ajuns la el? Prin Thomas Mann care a scris, (fiind intr-un mediu muzical), Doktor Faustus! Frumos mod de a trata acest mit faustian, cel mai interesant este Marlowe, contemporanul lui Shakespeare si Goethe! Dar Thomas Mann, chiar daca evreu, Laureat al 2 premii Nobel pentru Literatura, a transferat in Zona Muzicala mitul faustic! Asta ar trebui sa-l consideri obiect de studiu, desi, iti consumi viata pe altceva decat pe menirea ei, poate.