anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

"cateva zeci de ani" sau "cativa zeci de ani"? Lasand deoparte comentariile de pe alte forumuri, as vrea sa stiu cum preferati voi sa ziceti; si de ce.

Răspuns Câştigător
| AlexanderAdrian a răspuns:

Nu are nici o importanta ce cred unii sau altii. Intotdeauna va fi "cativa ani" cativa ce? ani. Si cateva zeci de ani.

Gandeste logic, da ani e genul masculin. Daca insa luam cuvantul flori? E feminin.

Cateva zeci de flori. Tot aia e, e vorba de zeci.

Poti lua si un substantiv neutru, intotdeauna se acorda cu partea de vorbire la care faci referinta DIRECTA.

Cativa oameni, cateva sute de oameni. etc.

| sabin89 a răspuns (pentru AlexanderAdrian):

Buna asta cu "sutele" happy Chiar ar suna tare ciudat sa spui "cativa sute de..."

11 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Nu e cum preferam, e cum e corect: prima varianta.

| sabin89 a răspuns (pentru T0T):

Totusi, daca in loc de ani avem alt termen - de ex. metri - parca suna mai romaneste a doua varianta (a fost aruncat cativa zeci de metri de la carosabil). Nu crezi?

| T0T a răspuns (pentru sabin89):

Tot prima. Cateva zeci de metri. Stiu ca e la unele faza cum suna. Dar eu stiu ca asa e corect. Daca era ani de sudoare ziceai cativa ani de sudoare. Se acorda cu primul substantiv.

| Mayar a răspuns:

Cativa zeci de ani imi vine sa zic pentru ca asa pare cel mai logic, mai obisnuit, normal.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Prima varianta fiindca e ca si cum ai spune "cateva petale de trandafir". "Cateva" nu are treaba cu "trandafir", care nici nu e la plural.
Intotdeauna cand ai astfel de dileme incerci alte exemple care sa probeze o regula sau lipsa ei.

| Innsbruck a răspuns:

Cativa.Pentru ca e vorba de ani, un an doi ani, e la masculin.

| sabin89 a răspuns (pentru Innsbruck):

De ce crezi ca trebuie sa se acorde cu ani si nu cu zeci?

| Syndre a răspuns:

Câteva zeci de ani, sună mai bine.

| sabin89 a răspuns (pentru Syndre):

Bun, am inteles ca "suna" mai bine. Crezi insa ca este in acord si cu regulile gramaticale? Asa, ca o intrebare suplimentara. happy

| Syndre a răspuns (pentru sabin89):

Da, bănuiesc că se acordă cu zeci.