Ce aş face, dacă aş avea puterile primarul capitalei (de ce doar al capitalei? crezi că în restul ţării e mult mai bine? mă rog)?
Pentru început, probabil aş iniţia o inteligentă strategie de marketing, pentru promovarea mersului pe bicicletă, făcând din bicicletă un trend şi un must-have (introdus în mentalitatea colectivă).
Ar fi necesară probabil construirea pistelor pentru biciclete, locurilor amenajate special pentru o sigură depozitare/parcare a lor, locurile pentru închirierea bicicletelor, magazinelor cu accesorii şi articole vestimentare pentru biciclişti, poate şi cu un brand nou de biciclete, în culorile campaniei sau cu orice altceva le-ar face atractive pentru toate categoriile de vârstă, sex, statut social...
Plus, desigur, ar fi nevoie de nişte spoturile publicitare pentru TV, radio, internet, iar prin oraş - de nişte banner-e de genul:
http://i.imgur.com/3bmhmkF.png
Poate şi o zi sau o săptămână oficială a bicicletelor, aşa, pentru a da startul.
''(de ce doar al capitalei? crezi că în restul ţării e mult mai bine? mă rog)? ''
Daca citeai cu atentie intrebarea vedeai ca nu m-am referit strict la capitala. Acela era strict un exercitiu de imaginatie.
Am fost acu 2 sau 3 saptamani delegat in Germania. In drum spre Koln am trecut si prin Viena. Atat in Germania cat si in Austria exista asemenea piste de biciclete, exista chiar si trecere speciala pentru biciclisti. Problema e ca occidentalii sunt foarte disciplinati si corecti, la noi s-ar gasi imediat un smecher care sa puna stapanire si taxa pe aceste piste (in urma unui contract cu statul obtinut asa cum sunt obtinute toate). Daca tii minte bine exact asa s-a intamplat si cu dungile alea trase pe jos si supranumite parcari. Rezultatul? Romanu va ocoli acele piste si va merge tot brambura (respectiv printre masini sau pe trotuar). Probabil ar creste si numarul de accidente odata cu numarul de biciclete.
Mea culpa, mi-a scăpat partea cu "marele oraşe".
Nu este o soluţie ideală, dar îmbunătăţită şi pe termen lung, ar avea efecte (predominant) pozitive, cred. Acum e doar aşa, la roşu.
Daca este sa facem piste pai trebuie facute piste adevarate, nu desenate 2 dungi pe trotuar printre masini si chioscurile de ziare, ca aia stie sa faca si un prescolar :) Problema e intr-adevar spatiul foarte ingust. Practic, nu poti taia din trotuar (ca si asa e mic) dar nu poti lua nici din strada (care si asa are putine benzi). Oricum, de putut se poate face si solutii se pot gasi daca se vrea, mie prima idee care imi vine acum in minte este construirea unor piste pentru biciclete suspendate :
https://www.google.ro/......ps?/search
Madrid e cel mai contaminat oras din europa, nu se prea poate face nimic, camioanele cu ce mai merg daca masiniile ar merge pe curent? Alea nu au putere sa traga 20 de tone fara motorina.
''Camioanele cu ce mai merg daca masiniile ar merge pe curent? Alea nu au putere sa traga 20 de tone fara motorina.''
Sunt locomotive electrice care trag si sute de tone (asta ca idee). Motorul electric are cuplu de zece ori mai mare ca orice fel de motor cu combustie interna (cuplu instantaneu) si nu polueaza atmosfera deloc.
In tarile dezvoltate (nu in tarile in curs de dezvoltare asa ca Romania) transporturile de marfa se fac predominant pe cale feroviara si mai putin cu șaua sau camionu.
Dar pe drumul public nu se vor trage fire la nivel international sa mearga camioanele pe curent Logica ar fi sa fie folosit uraniul in mod sigur atat in transport cat si in energie electrica si totul ar fi bine, si ceasurile au gaz radioactiv (tuburile de tritium) care lumineaza 12 ani fara sa se stinga, apoi isi schimba culoarea dar tot lumineaza acolo.
E foarte greu sa folosesti motoare cu reactie pe turisme, autobuze si camioane. In caz de accident ar avea de suferit un oras intreg si s-ar pierde sute de mii de vieti.
Oricum viitorul va fi condus de roboti printre oameni in caz ca omenirea mai are mult de trait iar noi vom muri si nu apucam sa vedem asta
Să umbli mai mult pe jos, nu cu mașina, e evident. Și să schimbi mentalitatea oamenilor.
Da, dar ce-mi zici tu mie este pura teorie, lozinci comuniste. Pe mine ma intereseaza solutii practice nu teorie, ca teorie stim cu totii.
Asadar, cand si cum propui sa mergem mai mult pe jos? Cum propui sa schimbi mentalitatea oamenilor? Fa un mic exercitiu de imaginatie, esti Primar General in Bucuresti. Cum procedezi?
Hmm. Bună întrebare.
Sincer, eu nu cred că aș putea schimba mentalitatea oamenilor. Poate cu multă cultură la T.V, multă, multă educație.
Dar revenind la poluare. Când și cum? Când mergi la școală, la serviciu, la plimbare, la magazin, oriunde poți să-ți pui picioarele la treabă. Cum? Asta depinde doar de oameni. Dacă oamenii nu sunt interesați, dacă pentru oameni nu prezintă nicio importanță, nu poți să faci nimic. Decât să le furi mașinile sau să le furi benzina sau motorina. Sau să inchizi benzinăriile din județ, dar asta ar trebui făcut pe plan național.
Unii lucreaza intr-un oras si locuiesc in altul, nu toata lumea poate merge pe jos zilnic zeci de km dus si zeci de km intors. Plus ca la munca trebuie sa ajungi la ora fixa, nu-ti permiti sa intarzii ca la scoala.
Intr-adevar, cei care lucreaza aproape de casa sau invata aproape de casa ar putea sa faca niste miscare zilnica, ca nu le strica. In weekend toata lumea ar trebui sa mearga pe jos, aici ar trebui sa se lucreze dupa parerea mea. Ar trebui sistematizat mai bine tot transportul in comun si organizate evenimente in toate parcurile (cel putin asta as face eu) dar nu ai cum sa interzici omului sa se suie in masina (ca nu mai suntem pe vremea comunismului). Dezvoltarea motoarelor electrice a.i sa poata echipa orice vehicol ar fi alta solutie buna, dar ce se va intampla cand toata lumea va veni acasa si va baga masina in priza? Circuitele noastre cad si de la aerele conditionate, dapai de la asemenea sarcina.
Eu caut in continuare solutii dar vad ca lumea nu se grabeste sa mi le dea. Ori nu pot ori nu vor ori nu sunt interesati (in toate trei cazurile situatia este trista)
Mda, acelasi sfat ti-l dau si acum: ''grow up''. Eu nu ma cert cu nimeni, daca asta consideri tu ca poate fi numita cearta inseamna ca la tine acasa totul este numai lapte si miere, motiv pentru care esti si atat de rasfatata.
Ma intreb care din noi trebuie sa "grow up".
nu stiu unde ai vazut tu ca fac misto de tine...ai apucaturi de frustrat si te ataci aiurea, de-mi vii mie cu artileria ta de puscarie ce elucubreaza despre nu stiu ce pubertate si interviu.
el nu se cearta cu nimeni, domne.
Nu e cam tarziu sa mai stai treaza? Hai fuguta la somn ca te spun maica-tii Aici discuta oamenii mari discutii serioase ori din cele 3-4 posturi pe care le-ai scris ai demonstrat ca nu esti nici matura nici serioasa ci din contra, impulsiva si imatura. Ca sa nu mai comentez vocabularul pe care-l ai, probabil ai facut Limba romana cu Tantareanu.
A zis doctorul ca nu mai scapi.
Btw, esti indragostit de mine de ma urmaresti si imi iei fiecare raspuns la puricat?
Vad ca tii neaparat sa te bagi in seama (degeaba) peste tot unde scriu si eu, nu o sa-ti refuz aceasta placere. Oricum, raspunsuri de la mine vei mai primi doar cand vei merita. Eu sunt frustrat, nesimtit si-mi put picioarele (sau gura, nu mai stiu ce ai zis) fiindca imi permit sa fiu asa, fiindca eu stiu cine sunt, ce am in cap si ce am facut in viata asta. Numai eu stiu cat am muncit si cu cati bani am contribuit la bunul mers al acestei tari in zadar. Cunosc foarte multe lucruri fiindca am 3 butoaie pline de experienta in spate (poate nu de ajuns dar oricum infinit mai multa decat tine). Tu, draga mea, nu esti nici la degetul meu mic de la picior dar nu are rost sa-mi pun mintea cu tine asa ca voi alege sa-ti ignor aberatiile de copil mic si rasfatat, total paralele cu lumea in care traim.
P.S: Tu ai venit la intrebarea mea, nu te-am cautat eu asa ca nu-ti mai da atata importanta ca n-ai de ce.
Ma bag in seama degeaba cu cine vrea aia a mea.
stai linistit, are cine sa nu-mi refuze placerile.
eu am zis doar ca esti frustrat...nesimtit si putoare te-ai facut singur. (paranoia)
pai de aia suntem de rasul lumii, din cauza ta ca practic nu ai facut nimic.
si butoaiele erau goale.
pai normal ca nu-s la degetul tau mic de la picior, sunt intr-un bloc din Dorobanti.
mica si rasfatata? din nou, nu mai spera sa ma pui la punct, ca are cine sa o faca.
Desi am zis ca nu-ti mai raspund trebuie sa-ti clarific neaparat niste notiuni care in capul tau sunt foarte deplasate...
Unu la mana, nu ai niciun merit ca stai in Dorobanti sau Primaverii, asta le da valoare eventual parintilor tai care probabil au muncit enorm ca sa iti puna la dispozitie niste conditii de trai bune pe care tu acum ti le insusesti (desi n-ai ridicat un deget in viata ta, tot ce ai daca ai este primit de la altii si nu muncit de catre tine). Eu, spre deosebire de tine, ma laud cu ce am facut eu nu cu ce au facut altii. Daia eu imi permit sa fiu nesimtit iar tu nu ai niciun fel de acoperire pentru comportamentul tau, cum se zice in popor ti s-a suflat prea mult in fund. Daca vrei sa tragi flegme fa-o pe puterile tale, nu din spatele parintilor tai.
Doi la mana, afirmatiile tale sunt puerile si nefondate :
''practic nu ai facut nimic.
si butoaiele erau goale.''
Este suficient sa arunci un ochi peste raspunsurile mele de pe TPU si apoi peste ale tale si vei vedea diferenta. Orice om normal la cap isi da seama ca este o diferenta enorma de mentalitate, experienta si cultura generala (desigur, nu in favoarea ta). Daca nu ma crezi pe cuvant intreaba oamenii astia de pe aici care au raspuns la intrebare sau oricare utilizator TPU cu care nu esti intovarasita si nu sunt nici eu.
Trei la mana, vad ca vrei neaparat sa ai ultimul cuvant asa ca n-o sa-ti neg nici aceasta placere.
Perspicac, nu am ce zice.
tu pana la urma cu cine ziceai ca te certi?
In primul rand sa se planteze mai multi copaci si sa se creeze spatii verzi. Bucurestiul e capitala cu cele mai putine spatii verzi din Europa.
S-a dat sau urmeaza sa se dea o lege prin care fiecarei tari ii este atribuita o limita la poluare. Tarile mai mici si in dezvoltare au dreptul de a emite o cantitate mai mare de poluare pentru a le ajuta sa se dezvolte in timp ce cele dezvoltate una mai mica.Dar, se pisa toti pe legea asta pentru ca tarile mici care n-au atins inca limita de poluare pe anul respectiv pot sa-si VINDA dreptul de a polua altei tari.
Pot sa fac maxim 1000.Eu am facut pana acum 500 iar restul de 500 il vind Statelor Unite care poate face 500 dar cu 500 de la mine poate face 1000.Cam asa merge.
Mentalitatea...hmm, se poate schimba dar daca chiar aduci o solutie viabila la scara larga.
Evident, nu a venit nimeni pana acum cu una, nici n-ar putea. De aceea nici mentalitatile nu se schimba, mai ales ca in Romania bag eu seama ca abia au fost formate, fiind proaspete, cand unul dintre idealurile in viata ale oricarui "barbat"(sau tanar) e sa detii o masina serioasa/aratoasa/straina si sa dai impresia ca esti om realizat, nu ca ai avea neaparat nevoie sa detii un automobil.
Cred ca aici putem schimba macar mentalitatea unei fete materialiste tampite care considera ca iubitul tine la ea plimband-o intr-o masina faina cu 180 km/h sau mai mult. Sau a unui baiat tampit care se teme ca toate fetele ar fi asa.
In fine, e si ceva de lunga durata. Pe termen scurt nu se pot lua decat masuri drastice.
Ar implica multe locuri de munca pierdute. Ce faci? Crezi ca poti reprofila oamenii dintr-o data pentru ca lucreaza in _sau_ chiar detin o industrie care polueaza? Sunt interese din prea multe parti ca o industrie/societate sa functioneze. O solutie radicala/rapida, care impaca capra si varza, n-o sa vezi! Vor exista mai multe treptat, odata si cu avansarea tot mai mare a tehnologiei.
Deocamdata nu poti face bine pe o parte fara sa afectezi negativ alta parte.
Asa, degeaba am eu vise prin Bucuresti cu niste piste serioase de biciclete care unesc punctul A cu B, oricare ar fi A, B apartinand orasului, nu ce avem acum, tipic "romanesc". Adica sa fie alternative viabile.
Sau o retea de metrou excelent dezvoltata, inexistenta masinilor personale, iar la suprafata sa existe doar transport in comun care sa fluidizeze metroul.
In transportul interurban ar trebui dezvoltat cel mai mult transportul feroviar, fiindca e cel mai sigur si putin poluant. La noi in tara are desigur prioritate minima ...nefiind interese, iar dubele/cosciugele pe roti fac legea pe sosele.
Iar balariile cu plantatul de copaci si miscarea(pe jos, evident doar pe distante scurte) sunt bune doar pentru supraponderali si sedentari. Si nu rezolvam nici 5% din probleme astfel. Astea-s chestii ce indeamna la a iubi natura, nu la a combate neaparat poluarea.
Din pacate, tot cu mainile-n san vom sta majoritatea, oamenii de rand care nu stiu multe si n-au de unde sti. Macar sa nu fim toti inconstienti cauze ale poluarii! Ci doar spectatori.
Vad ca ai studiat atent tot ce este in jurul tau si mi-ai prezentat aici niste lucruri interesante, realiste. Unele din ele le-am spus si eu, altele exista in alte parti iar la noi sunt ignorate iar altele sunt propuneri foarte bune.
O sa ma opresc asupra asupra unui paragraf pe care as vrea sa-l comentez pentru ca in rest nu am ce sa reprosez gandirii tale :
''In fine, e si ceva de lunga durata. Pe termen scurt nu se pot lua decat masuri drastice.
Ar implica multe locuri de munca pierdute. Ce faci? Crezi ca poti reprofila oamenii dintr-o data pentru ca lucreaza in _sau_ chiar detin o industrie care polueaza?''.
Nu este nevoie sa reprofilam pe nimeni, in strainatate s-au gasit deja solutii ecologice pentru multe din aceste industrii. S-au introdus filtre speciale (filtre care sunt de fapt niste instalatii enorme de purificare a emisiilor, cat 1/4 din intreaga fabrica) iar acolo unde nu a existat buget pentru astfel de instalatii ori nu s-au putut construi, s-a interzis folosirea solventilor. Asta ar fi doar un exemplu, mai sunt si altele.
Aici ar trebui sa ajute si primaria Bucurestiului, sa se faca ceva, cum au facut francezii de exemplu, au oferit un weekend de transport gratuit cu toate mijloacele publice de transport doar pentru ca lumea sa-si lase masinile acasa si pentru a reduce poluarea bineinteles, dar si lumea trebuie sa fie solidara in acest sens.
Omg, deci mesajul asta mi-a deschis ochii.
de acu incolo nu voi mai scuipa pe geam guma de mestecat, eu stand in partea cealalta a camerei, fiindu-mi lene sa ma scol din pat.
de acum incolo o sa ma deplasez pana la geam, sa fac niste cadrio d-aia.
Na poftim, si ne mai miram de ce reaq suntem la coada Europei dpdv al civilizatiei. Si va mai mirati de ce dau eu cu parul in toata lumea in loc sa stau sa explic. Asta este nivelul, cu astia defilam.
@ShakeRattleRoll : Ironii d-astea tampite sa faci in curtea scolii cu colegii sau in orice caz cu cine iti permite. Nu ma obliga sa actionez asa cum nu mi-am propus sa fac si anume sa te trimit direct la origini. Mai ai multa paine de mancat pana sa ajungi sa ma iei pe mine la misto. Primul pas ar fi sa treci de pubertate.
Nu e destul aer poluat in Bucurestiu' asta? mai poluezi si tu cu fumul ala care iese din tastatura ta?
chill ca dau in cancer la plamani.
Lasa tu cancerul de plamani si mai explica-mi o data cum e cu interviu ala luat pe baza de portbagaj. Ca nu intelesei data trecuta. Ma gandesc ca intre timp te-ai mai documentat. Sau obisniesti sa mesteci aceleasi greseli la infinit (ca tot vorbim de guma)?
Sper ca te-am ajutat funda? :D :D :D
Petrolul este principala sursa de energie, dar in acelasi timp si principala sursa de CO2. Dupa ce sufera anumite transformari chimice, petrolul este utilizat de motoarele autovehiculelor, avioanelor si totodata in statiile de productie a energiei.
Carbunele este vinovat, in aceeasi masura ca si petrolul, de schimbarile climei. Din cauza utilizarii lui crescute, el poate deveni in curand dusmanul numarul unu al climei. Arderea carbunelui elibereaza in aer mari cantitati de CO2. Lignitul este chiar mai periculos decat petrolul. Chiar daca se estimeaza ca rezervele de carbune sunt suficiente pentru cateva sute de ani, folosirea lor necontrolata poate fi o catastrofa pentru clima globala.
Gazele naturale sunt considerate cea mai "curata" forma de energie fosila si pot fi intrebuintate eficient pentru producerea de caldura si de energie. Dar ele emit CO2 in cantitate la fel de mare ca si lignitul, pentru fiecare KW/h generat.
Distrugerea padurilor tropicale este responsabila pentru emisia a mai bine de 20% din totalul de CO2. Defrisarile sunt foarte periculoase pentru ca pot duce la prabusirea unui intreg ecosistem, cum ar fi cel din Amazon.
Metanul, azotatul si gazele industriale sunt de asemenea gaze cu efect de sera. Principalele surse de metan provin din cresterea animalelor, agricultura si defrisari. Tot agricultura este si sursa pentru producerea de azotati. Gazele industriale folosite pentru frigidere, aer conditionat si alte cateva procedee chimice polueaza de asemenea aerul.
defrisarile_pot_duce_la_prabusirea_unui_intreg_ecosistemNoi, oamenii, avem posibilitatea si trebuie sa micsoram emisiile de dioxid de carbon cu 50% pana in 2050. Daca reusim acest lucru, vom mentine cresterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius. Cercetatorii sunt de parere ca este esential sa luam masuri in aceasta privinta inainte ca totul sa scape complet de sub control.
Exista noi forme de energie, precum energia solara, eoliana, a apei, geo-energia si biomasa, care pot suplini pana la mijlocul secolului, jumatate din energia necesara omenirii. Trebuie doar sa ne oprim din irosirea ei si sa luam masuri imediate.
Acest lucru este posibil fara sa punem in pericol economia globala si oferind tarilor sarace posibilitatea sa se dezvolte. Avem nevoie doar de o (R)evolutie Energetica! Asta inseamna schimbari fundamentale in modul in care producem energia, in modul in care traim si in modul in care calatorim.
Daca incalzirea globala este inceputa de noi, atunci haideti sa o oprim tot noi. Tehnologiile necesare exista!
Ce se intampla daca actiunea noastra este sortita esecului?
Pentru inceput, vestea buna: putem actiona impotriva incalzirii globale. Daca actionam impreuna este posibil sa mentinem cresterea temperaturii medie globale cu mai putin de 2 grade Celsius, pana la sfarsitul acestui secol.
Vestea proasta este ca, daca vom merge pe acelasi drum, temperatura medie globala va creste cu pana la 5 grade in timpul acestui secol.
daca_nu_se_iau_masuri_temperatura_medie_globala_va_cresteInundatiile se vor inmulti dramatic, iar furtunile violente se vor inteti.
Calotele glaciare si ghetarii montani deja se topesc vazand cu ochii. Acest lucru inseamna ca nivelul raurilor va scadea in multe tari din lume, iar cantitatea de apa potabila va fi cu mult redusa.
Cresterea nivelului Oceanului Planetar este o amenintare nu doar pentru statele insula, ci si pentru tarile situate la o altitudine joasa, precum Bangladesh. Nivelul apelor va creste cu cativa metri, punand in pericol orase precum Londra, Shangai, New York, Tokyo sau Hong Kong.
Economiseste energia in propria casa!
Mai intai descopera "pierderile"! O multime de obiecte consuma mai mult decat ai avea nevoie, chiar si atunci cand sunt inchise. Poti schimba asta printr-o combinatie de decizii intelepte, prin care casa ta si clima vor fi mult mai sanatoase.
Cumpara cele mai eficiente produse. Cauta-le pe cele care asigura un consum redus de energie si verifica daca acest lucru este adevarat! Produsele ar trebui sa aiba un buton "OFF", care intrerupe alimentarea cu energie electrica, sau sa consume maxim un watt in standby.
Fa-i calculatorului un moft si lasa-l sa se odihneasca! Treci la "Idle" imediat ce ai incheiat munca la calculator. Se consuma o cantitate foarte mica de energie in aceasta stare. Iar atunci cand il inchizi, scoate-l din priza. Apropo: ecranele plate si laptop-urile consuma foarte putin!
Opreste pierderile! Hi-fi, calculatoarele, seturile pentru TV si toate aceste tehnologii consuma electricitate chiar si cand sunt in standby. Costurile intretinerii lor se pot ridica la 100 de dolari pe an. Asa ca iti recomand sa folosesti prizele cu buton, care opresc alimentarea cu energie.
Foloseste becurile economice (CFL). Astfel se reduce consumul cu pana la 80%. (Avertizare: CFL contine mercur; dupa utilizare trebuie colectate separat)
Nu lasa baterii si transformatoare in priza! Ele continua sa consume electricitate chiar daca nu mai sunt folosite. In multe cazuri, dar nu tot timpul, iti poti da seama de acest lucru prin faptul ca sunt fierbinti. Asa ca scoate din priza incarcatorul telefonului mobil, al MP3 player-ului sau al camerei digitale si transformatoarele lampilor cu halogen sau ale dispozitivelor din gospodarie.
Economiseste energia in bucataria ta!
Mancarea gatita in casa este grozava, iar acest lucru este bun si pentru mediu. Este mult mai bine decat sa consumi mancare decongelata sau sa mananci de la fast-food. Bucatarii reusesc sa taie din consumul de energie si sa economiseasca astfel bani.
Fii constient de energie! Lasa capacul pe oala. Foloseste mai putina apa pentru a fierbe oua sau vegetale. Utilizeaza o oala cu presiune. Nu e nevoie de a infierbanta cuptorul, ci retine ca mancarea ta este incalzita doua minute la 70 de grade. Daca ai o plita electrica, scoate-o din priza si la final, prepara mancarea fara electricitate.
Scapa de marii consumatori de energie. Atunci cand aparatura a ajuns la finalul "vietii sale", ai nevoie de alta noua. Cand o vei achizitiona, verifica volumul de energie pe care il consuma. Cumpara cele mai eficiente aparate electrocasnice (in Europa: categoria A+ sau A++).
Tine-ti frigiderul intr-un loc racoros, niciodata langa o sursa de caldura sau in soare. Asigura-te ca sigurantele sunt intacte, lasa-l sa "respire" si tine ventilatia departe de praf.
Dezgheata-l! Frigiderele si combinele frigorifice consuma mai mult cand sunt pline de gheata. Asa ca dezgheata-le din cand in cand, de exemplu cand pleci in vacanta.
Nu incalzi apa cu ajutorul aparaturii electrice. Nu uita: incalzirea apei necesita multa energie, asa ca nu incalzi mai mult decat e nevoie!
Economiseste energia in baia ta!
O calorie creste temperatura unui gram de apa cu un grad: asa am invatat la scoala. Incalzirea apei pentru baie este, dupa incalzirea caloriferelor, cel mai mare consumator de energie. Caldura de la soare incalzeste apa pe gratis!
fa_mai_bine_un_dus_rapid_decat_o_baieFa mai bine un dus rapid, decat o baie. Inchide apa in timp ce te sapunesti. Alege un cantecel scurt sau fluiera. Cand s-a terminat, s-a terminat si dusul. Instaleaza un cap de dus economic. Asa poti injumatati consumul de apa si de energie.
Instaleaza panouri solare. Intr-un climat temperat, 2 metri cubi de apa/persoana reprezinta 60% din apa pentru spalat. Acest procent poate creste la 100% in regiunile calde. S-a dovedit deja ca aceasta optiune este eficienta - intreabati specialistii pentru detalii.
Economiseste la spalat. Spala la o temperatura joasa si uita de prespalat. Spalatul la o temperatura normala va scoate rufele curate si consumul va scadea la 80%. Intotdeauna sa ai cuva plina la spalare. Daca poti, conecteaza masina de spalat la o sursa de apa calda.
Pune-ti rufele la uscat la soare. Uscatoarele sunt adevarati consumatori de energie. O gospodarie de patru persoane care nu folosesc uscatorul de rufe economiseste 480 kw/h si 300 kg de CO2 anual.
Nu folosi dispozitive pe baza de baterii reincarcabile electric, cum ar fi periute de dinti sau epilatoare, pentru ca acestea consuma mai multa energie decat o fac electronicele in general. Dar daca totusi achizitionezi un astfel de dispozitv, asigura-te ca il incarci corespunzator. Scoate-l din priza de indata ce s-a incarcat, foloseste-l pana se descarca in totalitate si debaraseaza-te de el intr-un mod corespunzator.
Cateva ponturi despre incalzirea locuintei
televizoareToti vrem o locuinta calduroasa pe timp de iarna. Dar important e sa-ti incalzesti casa, nu imediata ei apropiere. Incalzirea ineficienta este una din cauzele principale ale pierderii de energie. Potentialul de a economisi aceasta energie este fantastic. Cateva trucuri simple si cateva investitii pot sa scada semnificativ valoarea facturilor pentru incalzire.
Nu incalzi mai mult decat este necesar. 18-20 de grade Celsius sunt suficiente pentru o sufragerie, iar in dormitor, hol sau alte incaperi mai putin folosite temeratura poate fi mai scazuta. Asa ca tine usile inchise. Nu lasa niciodata sistemul de incalzire pornit atunci cand nu esti acasa. Instaleaza termostate ce regleaza automat temperatura camerei: mai cald ziua si mai rece noaptea.
Instaleaza izolatoare termice sau convinge-ti tamplarul sa o faca. Ferestrele vechi pot fi o sursa de pierderi de caldura; nu doar geamul, ci si tamplaria sau sistemele de inchidere necorespunzatoare.
Aeriseste camerele rapid. Cel mai bun mijloc pentru ca aerul proaspat sa intre in camera e sa inchizi instalatia de incalzire si sa deschizi fereastra putin. Este rapid si in acest mod peretii camerei nu se racesc. Nu lasa niciodata deschis sitemul de incalzire atunci cand aerisesti camera. Cu fiecare grad scazut in camera, economiseti pana la 6% din consumul de energie!
Fa-te comod! O izolare adecvata a peretilor exteriori, a podurilor sau a pivnitelor pot reduce costurile la incalzire pana la jumatate. Intreaba autoritatile in legatura cu subventiile pentru acest tip de investitii.
Verifica-ti sistemul de incalzire. Noile sisteme sunt mult mai eficiente, iar beneficiile sunt vizibile in scurt timp. Nu uita ca orice sistem de incalzire are nevoie de intretinere. Avertizare: sistemele electrice de incalzire sunt extrem de ineficiente, consuma foarte multa energie si trebuie inlocuite.
Sistemele de incalzire eficiente
Locuintele moderne se pot incalzi mai mult sau mai putin automat. Cele mai eficiente sisteme de incalzire sunt foarte bine izolate si sustinute si de caldura emanata de corpul uman. Iar daca temperatura scade puternic, sistemele alternative de incalzire pot ajuta. Emisii de CO2 = 0. Investitiile isi au rostul si in locuintele mai vechi.
Noile sisteme de incalzire pe lemne ard peleta sau rumegus. Sunt suta la suta automatice si pot incalzi apa pentru intreaga casa. Emisiile de CO2 au valori neutre daca lemnul provine din paduri regenerabile.
Panourile solare pot produce nu doar apa pentru spalat. Instalatiile de incalzire solara in casele bine izolate termic pot produce necesarul de caldura pentru zilele din timpul primaverii si al toamnei si pot sustine in acelasi timp sistemul de incalzire conventional in timpul iernii.
Biogazul nu este folosit doar pentru anumite domenii. Poate fi transformat de asemenea in gaz. Cand este ars in mici combinatii de plante pentru caldura si energie (CHP) poate suplini necesarul de caldura si energie.
Geo-caldura poate suplini energia in diverse feluri. Cateva mii de case au colectori subterani superficiali. Caldura pompata intrebuintata pentru a procesa geo-caldura trebuie condusa doar de eco-energie. Statiile de energie geo-termala produc atat electriciate cat si caldura.
Transportul ecologic constient
Prin transport, cantitatea de CO2 este larg raspandita. In timp ce unii prefera sa conduca masini imense de teren, altii iau autobuzul. Unii au nevoie sa zboare in jurul lumii in timpul liber, in timp ce altii prefera sa petreaca vacanta plimbandu-se pe jos. Acestea sunt mari diferente comportamentale, iar potentialul de a economisi energia este la fel de mare.
bicicletaFoloseste transportul in comun! Autobuzele si trenurile sunt de trei ori mai eficiente din punct de vedere energetic decat masinile proprietate personala. Sistemele urbane de transport sunt cele mai eficiente si vor fi mai putin poluante in viitor, cand vor functiona pe baza de eco-energie.
Foloseste-ti picioarele mai des! Mersul pe jos iti mentine greutatea optima si nu dauneaza mediului. Recucereste orasul la picior!
Zboara cu avionul doar atunci cand e necesar! Traficul aerian este una din cele mai mari amenintari la adresa climei. Ia in calcul alternativele, precum telefonul sau video conferintele. Incearca sa reduci numarul de zboruri de lunga durata. Pe rutele scurte, spre tari invecinate, trenul este mai rapid si mult mai ecologic.
"Micsoreaza-ti" masina! Cea mai importanta intrebare la care ar trebui sa raspunzi atunci cand iti cumperi o masina trebuie sa fie: "Cat consuma?" Masinile ce consuma 4 litri la 100 de km sunt deja pe piata. Si cat de curand se va ajunge la 2 litri. Ajuta-ne sa-i facem pe proprietarii de limuzine, SUV-uri si alte masini care consuma cantitati enorme de combustibil sa se rusineze ca intrebuinteaza aceste masini.
Foloseste bicicleta! Ocupa un spatiu foarte mic si nu utilizeaza combustibil. Este silentioasa, ecologica si te mentine in forma. Asa ca foloseste orice oportunitate de a-ti pune la treaba vechea bicicleta, atunci cand te duci la serviciu, la cumparaturi sau in vacanta.
Mai putin este mai mult
floricicaCat de mult, cat de repede, cat de ieftin - acesta este crezul lumii moderne. Turbo consumul nu face lumea mai fericita, iar mediul trebuie sa faca socotelile. O economie in care cantitatea este mai importanta decat calitatea duce la cresterea masiva a emisiilor de gaze cu efect de sera. Un management mai chibzuit al timpului si al resurselor va lasa urme mai putin distructive si va creste calitatea vietii.
Uita-te la calitate atunci cand cumperi haine sau electronice. Calitatea duce la o folosire mai indelungata. Cumparand produse de calitate protejam resursele naturale si reducem cantitatea de CO2 emisa in urma transportului lor.
Mananca mai putina carne! Dupa ultimele cercetari ale FAO (Food and Agriculture Organisation) cresterea animalelor este responsabila cu aproape 18% din totalul gazelor cu efect de sera emise; aceasta din cauza cantitatii mari de energie necesara pentru fertilizarea productiei, transformarea padurilor in locuri de pasunat sau in culturi de soia pentru furaje.
Alege produsele ecologice. Acestea cresc fara fertilizatori artificiali sau pesticide si nu implica transportul furajelor peste mari si oceane. Intreg procesul de productie genereaza mai putine emisii de gaze cu efect de sera.
Cumpara produse locale atunci cand este sezonul lor. Aceasta reduce traficul rezultat din transportul lor.
Si in cele din urma: redescopera frumusetile locale! Calatoriile cu avionul pentru cumparaturi sau plecarile in insule tropicale provoaca pagube mediului si sporesc contributia ta personala de emisii de CO2. Asa ca petrece-ti cat mai multe vacante in apropierea casei tale si descopera ca este la fel de frumos ca si in alte locuri indepartate.
- See more at: http://www.responsabilitatesociala.ro/......aneta.html
File:///C:/Documents%20and%20Settings/Gabriel/Desktop/New%20Folder/New%20Text%20Document%20(2).txt
sper ca te-am ajutat!
Ioanna2012 întreabă: