Http://dexonline.ro/definitie/familie
http://ro.wikipedia.org/wiki/Familie_(dezambiguizare)
http://en.wikipedia.org/wiki/Family_(disambiguation)
http://ro.wikipedia.org/wiki/Familie
http://en.wikipedia.org/wiki/Family
http://dexonline.ro/definitie/popor
http://ro.wikipedia.org/wiki/Popor
http://en.wikipedia.org/wiki/Folk
Hm! interesanta intrebare! vrei un raspuns! am sa-ti dau doar o parere! familie si popor. popor si familie. cred ca ar trebui sa ne raportam putin la textele religioase. cum stai cu religia? sa vedem! se spune ca omenirea are ca inaintas un cuplu. adam si eva. prin faptul ca au avut urmasi, ei pot fi consderati ca o familie. familia primordiala. concluzia ar fi ca toti oamenii sunt, cumva, rude, nu? adica, toate popoarele, oricat de diferite ar fi ele, provin din aceeasi familie. deci poporul este cumva... o familie mareata. daca pornim usor pe firul, evenimentelor", se poate constata ca mai exista un episod care ne duce la gandul unor origini comune. de asta data se face o separatie intre popoare. ma refer la noe. el a avut trei fii: sem, ham si iafet. se spune ca din sem s-au nascut popoarele semite, adica popoarele arabe si evreii, din ham, popoarele ariene sau caucaziene, iar din ham... ceilalati. acesti ceilalti, legenda spune ca erau blestemati, urmand a fi servitorii celorlalte neamuri, semite si ariene. deci, pornind de la legenda lui noe tot acolo ajungem. popoarele au ca inaintasi o singura familie. deci iar am fi rude! adica, avem originea in aceeasi familie. o data ca urmasi ai lui adam si ai evei si a doua oara, ca urmasii lui ham, sem sau iafet sau de ce nu, urmasii lui noe, pentru ca cei trei au fost copiii lui.
intrebarea ta se referea la asemanari si deosebiri intre cele doua notiuni.
daca ne intoarcem la adam, o sa constatam ca toti suntem membrii familiei umane.
daca pornim de la fiii lui noe, o sa constatam ca suntem de aceeasi rasa sau de rase diferite. deci, restrangem aria la rasa.
extrapoland legendele referitoare la noe o sa intelegem ca fiecare popor si-a avut familia primordiala, initiala. ele nu sunt evidentiate nicaieri dar, cred ca si tu esti de aceeesi parere, ele au existat efectiv. cand si cum... Dumnezeu stie. cert este ca si in cadrul aceluiasi popor, tot o familie suntem. in acest sens, te poti gandi ca, ma refer acum la popoare, exista pentru fiecare individ, trasaturi caracteristice poporului din care face parte. cand spun asta, ma refer la morfologie, instincte, temperament si caracter. este vorba de ereditate. se spune ca familia ar fi celula societatii. sintagma se refera insa la cea mai restransa forma a familiei: mama tata si copii. in cazul unui popor chiar este celula de baza. de ce familia si nu individul? pentru ca natalitatea e mai spornica intr-o familie! glumesc, desigur. in fapt, casatoriti sau nu, tot apartinem unei familii. modul asta de gandire cred ca isi are originea in holismul antic. acolo important nu era individul ci comunitatea. individul, ca atare, a inceput sa fie recunoscut ca valoare abia pe timpul imperiului roman.
tot ceea ce ti-am spus pana acum se refera la ereditate, dupa cum spuneam. ereditatea este o caracteristica a corporalitatii, adica a trupescului. chiar si caracterul, poate nu o sa ma crezi, tine de constitutia corpului fizic. sa nu intelegi insa, prin corp fizic corpul material. caracterul nu este o insusire sufleteasca. din acest motiv se transmite ereditar. hm! si cu ereditatea asta este o intreaga poveste. o primim de la parinti dar, in fapt, este tot „meritul" nostru. sa nu razi! stiu bine ce spun dar, nu e locul aici de alte detalii. stii si tu ca fiecare popor isi are propriul caracter care se regaseste ca o medie in indivizii care il compun!
ceea ce ne da fiecaruia individualitatea proprie ar fi cumva trasaturile sufletesti. ma refer aici la modul de a gandi, adica la ratiune, la sentimentele care se aprind in fiecare din noi si la modul de a reactiona, adica la fapta. si mai este un aspect. poate cel mai important. morala. dar morala depaseste deja granita sufletescului. tine de spirit. spre ce inclina sufletul fiecaruia... este o problema de evolutie.
cred ca m-am luat cu vorba. imi cer scuze! am iesit din contextul intrebarii tale. dupa cum iti spuneam... este doar o parere.
iti doresc numai bine!