Continutul fumului este in totalitate influentat de materialul ars.
Culoarea e complicat probabil, nu ma bag.
Cand arzi ceva acolo sunt celule moarte care sunt toxice pentru organism.
Orice expunere la fum afecteaza organismul, pe termen lung nu afecteaza doar plamanii, ci fiecare organ in parte si deregleaza abilitatea de a functiona in parametrii normali, ceea ce duce la moarte celulara adica cancer.
Contine carbon, dioxid/monoxid de carbon, si particule nearse din lemn, probabil.
Cu siguranta continutul fumului este influentat de materialul ars, inclusiv de tipul lemnului folosit. Daca arzi lemn de arin, aproape ca nu ai fum, pe cand daca arzi lemn de rachita, zici ca e un produs petrolier, scoate o gramada de fum negru, si lasa multa cenusa.
Inca un lucru, gazele/materiile din fum sunt influentate de temperatura de ardere si volumul de oxigen cu care se alimenteaza focul. Cand focul este abia aprins, temperatura este mica, si se genereaza mult fum (materie arsa incomplet). Cand temperatura de ardere este foarte ridicata (de exemplu ai 10cm de jar, si pui lemne deasupra), iese mult mai putin fum, pentru ca arde absolut tot combustibilul (lemnul). Cand bagi lemne ude, iese fum amestecat cu abur, aburul fiind umezeala din lemn, iar fumul din cauza ca apa impiedica arderea completa.
Cantitatea de oxigen influenteaza rezultatul gazului din fum, daca arderea a fost echilibrata, iese putin fum, impreuna cu dioxid de carbon, ceea ce inseamna ca a fost suficient oxigen in ardere. Cand arderea se intampla cu o cantitate prea mica de oxigen, iar temperatura este mare, se creeaza monoxidul de carbon, un gaz mult mai periculos (care omoara oamenii in cazul sobelor neintretinute si nesupravegheate).