O explicație ar fi asta : când unei persoane i se administrează un medicament, substanţa activă acţionează, iar persoana respectivă se va însanatoşi. Dar dacă în loc de medicament persoanei i se administrează amidon sub formă de pilule, fără ca aceasta să ştie ce conţin acele tablete, în multe cazuri, efectul terapeutic este similar celui obţinut prin administrarea medicamentelor propriu-zise. Important este ca bolnavul să aibă convingerea că ia un medicament miraculos. Deci ține de autosugestie, în mare parte.
Creierul este atat de puternic ca poate distruge pana si cele mai urate boli, eu am un site cu ceva asemanator www.master-brainpower.com
„Efectul Placebo" consta in efectul fiziologic si psihologic ce determina imbunatatirea starii de santatate a unui pacient in urma adminstrarii unui placebo. Dupa cum sublinia antropologul medical Daniel Moerman (Universitatea din Michigan, Dearborn) „efectul placebo" nu este cauzat de „placebo" ci mai degraba de convingerea, expectatiile sau eventualele conditionari anterioare fata de placebo, adica de semnificatia pe care pacientul o da substantei sau procedurii ce ii este administrata.
Un om foarte bolnav de cancer si-a tatuat pe fund ca nu o sa moara de cancer, avand o incredere deosebita in el, traieste si in ziua de azi!
Dicţionarele de specialitate definesc efectul placebo ca fiind ansamblul manifestărilor clinice care apar la un bolnav sau la o persoană sănătoasă căreia i s-a administrat, in scop terapeutic sau experimental, o substanţă neutră din punct de vedere farmaceutic. Prin administrarea substanţei neutre dispar atât durerile, care de multe ori sunt manifestări subiective ale unei boli, cat şi unele erupţii cutanate, unele simptome ale bolilor reumatice.