| Dan a întrebat:

Ce este timpul? Mai jos va trasmit un text scris de Jorge Luis Borges.

Răspuns Câştigător
mariana
| mariana a răspuns:

Pe seama timpului s-au spus multe si aici si cu alte prilejuri si de catre alti semeni ai nostri din tara si din univers.
Timlul fiind ireversibil, este moneda trecerii omului prin viata, este meritul fiecaruia dintre noi cum il gestionam, pentru ca astazi e prezent, maine e trecut, iar apoi viitor. Cladim cu "timpul" propria noastra soarta, propria noastra istorie si bilantul nu se lasa asteptat. Daca azi vegetezi, maine vei constata ca nu ai lasat nimic in urma ta si nici "istorie nu ai scris", nici "viitor" nu ti-ai cladit.
In acest domeniu se poate filosofa oricat si tot nu vei ajunge sa faci timpul folositor decat daca depui tu singur efort "in timpul vietii tale" si inscrii faptele ce te vor caracteriza ca om, ca fiinta superioara.
Omul trebuie sa fie lucid pentru a putea sa-si dramuiasca timpul (pe care-l are la dispozitie pentru venirea lui in univers) in asa fel incat sa-l cheltuiasca cu folos, pentru a nu regreta mai tarziu, pentru ca regretele in acest domeniu sunt gratuite si nu aduc decat amaraciune.
Mi-e mila de cei care isi ineaca lucididatea in alcool, droguri si tristeti mistuitoare, pentru ca ei isi irosesc timpul si vietuiesc, dar nu ard ca o flacara atunci cand sunt vii. Timpul nu poate fi capitalizat in banci ca si banii ci, doar in fapte bune, in munca utila, pentru ei si pentru altii, in momente fericite cu cei dragi, in bucuria ca ti-ai adus si tu contributia, prin folosirea timpului tau, la binele general. Timpul trebuie impartit si in raport de varsta pe care o ai. Daca esti copil terbuie sa copilaresti, sa te instruiesti si sa-ti aduci si tu umilul tau aport la viata familiei tale si a celor din jur. Cand ai crescut si ai devenit un tanar responsabil, este timpul sa iubesti, dar cu precadere sa muncesti, ori sa-ti continui instruirea, pentru a-ti crea standardele proprii de viata. Devenind adult, este cazul sa-ti "construiesti "o familie, sa muncesti, sa iubesti si sa-i respecti pe cei ce-ti sunt dragi si apropiati, sa-ti trasezi un drum, prin care viitorul sa-ti fie asigurat. Vine batranetea, este timpul sa te odihnesti, sa-ti iubesti nepotii si sa fii de folos celor din jurul tau cu sfaturi pentru a-i ajuta sa evite capcanele care mai apar in cale. Deci, este un timp optim pentru toate si trebuie ca acel timp potrivit sa fie folosit bine si umplut cu faptele, la care poti visa si le poti retrai atunci cand, fiind varstnic ai nostalgia revederii drumului parcurs, in timpul vietii tale.
Acum a venit "timpul" sa inchei aceasta "disertatie" pentru a nu primi un vot stupid pentru lungimea raspunsului.
Sper ca "timpul" sa fie atent cu noi si sa ne lase sa-l gestionam cat mai judicios.

8 răspunsuri:
| Dan explică:

"Cu timpul inveti ca a sta alaturi de cineva pentru ca iti ofera un viitor mai bun, inseamna ca mai devreme sau mai tarziu vei dori sa te intorci la trecut.
Cu timpul intelegi
ca doar cel care e capabil sa te iubeasca
cu defectele tale, fara a pretinde sa te schimbe, iti poate aduce toata fericirea
pe care ti-o doresti.
Iti dai seama, cu timpul, ca daca esti alaturi de aceasta persoana doar pentru a-ti intovarasi singuratatea, in mod inexorabil vei ajunge sa nu mai vrei sa o vezi.
Ajungi, cu timpul, sa intelegi ca adevaratii prieteni sunt numarati si ca cel care nu lupta pentru ei, mai devreme
sau mai tarziu, se va vedea inconjurat doar de false prietenii.Cu timpul inveti ca a scuza e ceva ce poate face oricine, dar ca a ierta, de asta sunt capabile doar sufletele cu adevarat mari.
Cu timpul intelegi ca,
daca ai ranit grav un prieten,
e foarte probabil ca niciodata
prietenia nu va mai fi la aceeasi intensitate.Cu timpul iti dai seama ca
desi poti fi fericit cu prietenii tai,
intr-o buna zi vei plange dupa cei
pe care i-ai lasat sa plece.
Cu timpul iti dai seama ca fiecare experienta traita
alaturi de fiecare fiinta nu se va mai repeta niciodata.Cu timpul iti dai seama ca cel care umileste sau dispretuieste o fiinta umana, mai devreme sau mai tarziu, va suferi aceleasi umilinte si dispret, dar multiplicate, ridicate la patrat.
Cu timpul inveti ca grabind sau fortand lucrurile sa se petreaca, asta va determina ca, in final, ele sa nu mai fie asa cum sperai.
Cu timpul vei vedea ca - desi te simti fericit cu cei care-ti sunt imprejur - iti vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine si acum s-au dus si nu mai sunt...
Cu timpul vei invata ca incercand sa ierti sau sa ceri iertare, sa spui ca iubesti, sa spui ca ti-e dor,
sa spui ca ai nevoie, sa spui ca vrei sa fii prieten, dinaintea unui mormant, nu mai are nici un sens. Dar,
din pacate,
toate se invata
doar cu timpul..."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cu timpul... ne ducem dracu.

| kytyna a răspuns:

Timpul e stapanul nostru, el ne conduce, pe toti la final sau...la un alt inceputhappy

| Bacemi a răspuns:

Timpul reprezinta diferenta intre a crede si a sti.

| maya_7683 a răspuns:

Timpul este moneda vietii tale si numai tu stii cum sa o imparti. Timpul este clipa de acum, si nicidecum cea de ieri sau ce-a de miine. Timpul este darul de pret pe care il avem, si pe care ar trebui sa stim sa il facem mereu frumos, sa il petrecem mereu cu folos.Sa invatam sa pretuim fiecare minut si sa nu uitam ca timpul nu asteapta pe nimeni.Ieri este istorie, miine este mister; azi este un dar de la Dumnezeu.Multumeste si bucura-te.
În trecerea grăbită prin lume, către veci,
Fă-ţi timp, măcar o clipă, să vezi pe unde treci!
Fă-ţi timp să vezi durerea şi lacrima arzand,
Fă-ţi timp să poţi, cu mila, să le alini, trecand.

Fă-ţi timp pentru-adevăruri şi adanciri în vis,
Fă-ţi timp pentru cantare cu sufletul deschis,
Fă-ţi timp să vezi pădurea, s-asculţi lang-un izvor,
Fă-ţi timp s-auzi ce spune o floare, un cocor.

Fă-ţi timp s-aştepţi din urmă cînd mergi cu slăbănogi,
Fă-ţi timp pe-un munte, seara, stand singur să te rogi,
Fă-ţi timp să stai cu mama şi tatăl tău bătrani,
Fă-ţi timp de-o vorbă bună şi-o coajă pentru cîini.

Fă-ţi timp să stai aproape de cei iubiţi, voios,
Fă-ţi timp să fii şi-al casei în slujba lui Cristos,
Fă-ţi timp să guşti frumuseţea din tot ce e curat,
Fă-ţi timp, căci eşti de taine şi lumi înconjurat.

Fă-ţi timp de rugăciune, de post şi meditări,
Fă-ţi timp de cercetarea de fraţi şi de-adunări,
Fă-ţi timp şi-adună-ţi zilnic din toate cate-un pic,
Fă-ţi timp, căci viaţa trece şi cand nu faci nimic.

Fă-ţi timp langă Cuvantul lui Dumnezeu să stai,
Fă-ţi timp, căci toate-acestea au pentru tine-un grai,
Fă-ţi timp s-asculţi la toate, din toate să înveţi,
Fă-ţi timp să-i dai vieţii şi morţii tale preţ.

Fă-ţi timp acum, că-n urmă zadarnic ai să plangi;
Comoara risipită a vieţii, n-o mai strangi...


| anad a răspuns:

La aceste cugetari ar trebui sa reflectam in diverse momente de rascruce din viata.La urmatorul link sunt prezentate emotionant in slide-uri Power Point http://www.slideboom.com/presentations/130288/Cu-timpul

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Timpul are o singura directie. El nu se mai intoarce niciodata. El este valabil ca un efect al miscarii( transformarii) materiei in univers. Este masura Lui Dumnezeu pentru tot ce este trecator. Prin el Dumnezeu masoara transformarea intregii materii. Pentru noi oamenii de pe pamint, timpul este o masura a calatoriei noastre terestre.In timp parcurgem orice eveniment de pe aceasta planeta. Ce trebuie sa retinem este ca timpul ne forteaza la anumite situatii pe care nu le mai putem schimba. Orice fapta pe care ai facut-o nu mai poate fi anulata, nici modificata. Timpul nu se mai intoarce inapoi. Nu poti sa experimentezi acelasi eveniment de doua ori. Fiecare " celula " a timpului este umpluta cu evenimentul pe care il oferi in succesiunes lui si atat. Regretele nu pot schimba nimic. De aceea grija noastra este " Cu ce umplem celulele timpului?
Timpul este un fluviu imens care duce cu el evenimentele din universul nostru.

| georgiana a răspuns:

Timpul este moneda vietii tale.Este singura moneda pe care o ai si numai tu o poti hotari cum o vei cheltui.Fii atent ca nu cumva sa-i lasi pe altii s-o cheltuie pentru tine.Carl Sandburg